Monday, February 4, 2013

Telekung ala-Ninja


Tahun ni, Lil Adam will be 6 yrs, which means next year dah nak betul-betul disuruh solat la. Sekarang ni memang la dia ikut. Tapi takde la 5 waktu sehari semalam.
Aku wonder la jugak, esok-esok kalau dia liat nak solat, camna gamaknya? Masa aku kecik dulu, aku rajin gak solat walaupun takde telekung. Kesian aku kan? Nak mintak, tak berani... So aku guna kain batik tok untuk buat telekung ala-ninja.
Lebih kurang macam ni la..


Maybe ramai yang dah pernah buat, tapi untuk jadi ninja la kot.

Caranya...

Ambil kain batik Tok. *hmmm...rindu bau kain batik Tok. *sob sob T-T *
Aku tak pernah pulak try guna kain pelekat Abah, dan aku tak cadangkan kain batik Mak, sebab mak-mak jaman sekarang maybe dah tak pakai kain batik, kecuali masa dalam pantang je. Hehe.


Letak kat paras dahi dan ikat kat belakang. Buat simpul biasa je. Tapi kalau takut terbarai, boleh la recall balik ilmu simplulan pengakap dulu... buku sila ke, tindih kasih ke, bunga geti ke,  simpulan manuk ke.



Lepas tu, ambil hujung kain yang mencecah kaki/lantai tu, naikkan ke atas dan pisahkan...dengan cara sentungkan kepala dan badan.
Tarik slow-slow sampai nampak muka.


Dan....

Ta-daaa....
 
 "Usolli fardhol...bla-bla-bla...."



Walaupun nampak kaki, aku tetap nak solat, sebab aku rasa kosong..kosong...kosong bak kata Najwa Latif kalo tak solat. Maunye tidak, kalau tak solat, aku nak buat mende? Time tu mana ada Astro. Paling hebat pun kalau aku hadap TV, nampak Harjit Singh Hullon atau Farit Ismeth Emir dalam Dunia Jam 10 kat RTM- Teman Setia Anda. 

Tapi mana le tau kan. Kot-kot kerajinan tu tak menurun kat anak-anak aku. Maklum je la, aku pun tak mewarisi ketereran Abah dalam Matematik, bak kata Raihan...
♫ ♪ Iman tak dapat diwarisi....
Dari seorang ayah yang bertaqwa...♫ ♪

So aku boleh expect juga la kalau-kalau dengan godaan cartoon dan TV channels yang berlambak tu, anak aku akan mengelat. Mana la tau kan?

Then, aku jumpa doa ni. Doa supaya anak rajin solat...

( رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ (٤٠

"Rabbij 'alni muqeemas solaah, wa min zhurriyyati, rabbana wataqobbal du'aa"
 
Dari Surah Ibrahim [14], ayat 40 

Ya Allah! Make me one who establishes regular prayer, and also (raise such) among my offspring ya Allah! and accept Thou my prayer.



Hmmm...nampak gaya kena start baca doa ni la pulak. Takkan nak tunggu anak dah besar, baru nak start baca kan? 


But at the same time, kita kena la jugak biarkan anak terbiasa tengok kita solat. Mana tau dia rajin nak ikut...

Walaupun hakikat yang selalu berlaku.. time kita dok terkumat-kamit baca AlFatihah tu la dia nak gagau kabel laptop, masa kita rukuk la dia sibuk nak ketuk-ketuk smartphone mahal kita kat atas lantai, time kita sujud tu la dia nak panjat-panjat belakang...



Harus la  rasa berasap sebab kena tunggu next anniversary kalau nak minta smartphone baru...
Kalau tak pun, maybe rasa cuak.. takut anak tercedera ke, electrocuted ke.



Tapi jangan susah hati, sebab kita kena ingat Allah jua lah yang melindungi anak kita. So, masa solat tu, berserahlah kepada Allah. InsyaAllah takkan jadi apa-apa.
Aku selalu amalkan rasa yakin ni bila Lil Adib berbuat onar sekitar aku masa aku solat. Alhamdulillah... lepas tu dengan sengih-sengihnya dia akan join solat sebelah aku. Hehehe

13 comments:

  1. Hehehe...comel adam pakai telekung ninja tu. Sebijik muka you belle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe. tu la...skrg i dpt bygkan camna muka i masa bertelekung ninja dulu. ekekeke

      Delete
  2. Hg ingt gambaq fb aku pasai contengan kreatif kt pintu almari tu? Tu mmg berlaku depan aku tgh solat. Dia tgk aku, mintak izin, tgk aku xrespon.. laju la tangan tu..

    Btw, tq for the doa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadoii..minta izin masa tgh solat tu...psiko sungguh

      Delete
  3. Belle!!!! Aku pun selalu guna kain batik nenek aku. Jadi ninja, tapi aku bukan jadikan telekung ye. Memang betul nak jadi ninja siap ada samurai bagai. Aduyai lagho sungguh.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. xde anak dara, anak bujang le jd mangsa. tapi bila ckp nak buat ninja, dia sukarela la

      Delete
  5. السلم عليكم ورحمة الله

    Insya Allah jika dah dididik sekarang ni agar menjaga solat bila umurnya besar nanti ia akan menjadi mudah baginya...teruskan..

    ReplyDelete
  6. Pengalaman masa kecil dulu semua lebih kurang sama saja.Sekarang saya pula jual telekung kanak-kanak sebagai motivasi.Kita dulu tak dapat telekung comel-comel kan.Sekarang dah banyak pilihan.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat