Wednesday, February 20, 2013

Lawak kantoi: Tok Kadi di Terengganu

Aku ni orang utara, tapi aku cukup suka dialek Terengganu (bukan bahasa Terengganu ye, bahasa tetap Bahasa Malaysia. Eh, ke Bahasa Melayu? Ahhh...tibai la!). Bagi aku comey sangat dialek Ganu ning.

Balik dari makang sata kat Kemamang dulu... sepanjang jalang (eh?) aku dok test power cakap dengan dialek Ganu. MrHubby la tukang editor nye, sebab dia terer banyak dialects walaupun dia Johorean.

Okay...jom baca lawak ni. Jenuh aku tersenyum-senyum dari tadi...


Suatu hari masa majlis akad nikah di Terengganu...

Sebelum akak nikoh, Tok Kodi ngesoh name IC pengatin laki. Kodi kata nok tanye soalang skit. Pengatin laki debo doh ni.



Kodi: Lame dah kenal hok puang ni?

Pengantin: Dalam 2 tahun lebih.

Kodi: Hoo molek la...mesti gi dating sokmo ni dok?
 
Pengantin: Kadang-kadang je Tok. Dia dok Terengganu, saya dok KL.
 
Kodi: Doh xjupe, org muda leni orang ngorat wat sek sokmo la ni.

**terangkat punggung pengantin lelaki dan wali dengor soalan tu***

Pengantin: Mana ada Tok, kang haram!

Kodi:Bakpe haramnye? Kang ada niat nok nikoh. Wat sek la. Barang percume!

Wali: Hoi! Mung Tok Kodi jangang wat aib anak nantu aku gitu depang orang rama ning!!!!
 
Kodi: Cer wat mari talipon mung aku nk cek

 
***kodi mitok ngan pgntin***

 
Pengantin: Talipon saya ikut suka saya la nk save menda pun.
 
Wali: Wi la awang eh, kalu mu rasa mu dok wat

 
 ***ketor tangan pengantin bagi fon ke kodi, muka meroh merang doh***

 

Kodi: Doh ni fail natang ape? Wat sek la ning. Ke org panggil menda gining?

 

***wali cepat2 bangun gi tengok, pengantin pun sama naik...saksi bejerebat atas belakang***

Dan ramai-ramai pakat kata... 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*






 "oooo WHATSAPP!!!"


Hahahaha. 



13 comments:

  1. lol..celik it sungguh tok kadi tu..

    ReplyDelete
  2. ahahhaa...wat sek betui laa...ahahhaa..anak menakan i pun wat sek sokmo dgn tunang dia..sbb PJJ

    ReplyDelete
  3. lmmg agreed lah weiiiii...kalau wat sek mame mudoh dr sms..hihi ore zamang la nih..ku juga buke ore ganu..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Kahkahkah...lawak betul lah. Tapi dialek ganu memang best. Suka dgr CD UAI ☺☺

    ReplyDelete
  5. kehkehkeh..tok kadi pun pandai whatsapp yek? hahahahahhahaha

    ReplyDelete
  6. hahaaha .. sayapun tak faham pada mulanya. ishh wak lawak je tok kadi tu.

    ReplyDelete
  7. celik IT jugak tok kadi tu yer

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat