Thursday, February 21, 2013

Meet the Teacher Night

Korang yang baru baca tajuk, maybe wonder... kejadah apa jumpa cikgu malam-malam, kan?
But well... standard la kan matsaleh, pukul 6,7 pm tu dah kira malam. Dah start dinner dan suruh anak tidur. Walhal masa summer ni, pukul 8 atau 8.30pm baru nak gelap.



Anyway...
Last two days, we had this event at the East Torrens Primary School. Menurut Gina yang dah otai kat sini, event tu is more like a meet-up yang biasa-biasa je, so aku pun serabai-serabai balik dari ofis, terus la janji untuk jumpa MrHubby kat sekolah.


Since Lil Adam is still in IELP, kira dia paling otai la kat kelas M9 tu dengan Felix (sorang lagi German boy).  Classmates yang baru adalah dari Korea, Bangladesh, Japan dan China. Pelik betul aku rasa bila yang dari Tanah Besar China tu langsung tak reti English. Nasib baik la sekolah ni siap ada provide pembantu sebagai interpreter.

Wendy (Ms Olsson) was explaining to us the parents pasal sistem/values yang diamalkan kat sekolah tu.  Sambil mendengar tu.. aku bon-bonkan Lil Adib. Kalau tidak, jenuh dia berkawad keliling kawasan tu, siap nak buli classmates abang dia lagi. Bajet Otromen lettew!
 

Sambil parents dengar briefing, anak-anak bergumbira dalam playroom (termasuk la Lil Adib).
  

 Dan di playroom tu ada lukisan rumah masing-masing.  
Lil Adam lukis our "Home No.6" (as he coined it) Kat depan rumah tu ada playground dan yang kat hujung tu rupanya dia lukis uncle guard punya post. Hehehe. Lawak la anak aku ni...



Kat dalam kelas pulak, digantung hasil-hasil kerja of the kids. Tengok tu, diorang painted gambar sendiri.


  

Introducing you... 
our Lil Adam.


Mengapakah matanya Ju-on cenggitu, nak oii?

 



And oh my... I was proud of Lil Adam when Wendy showed the clock he 'made'.

Whilst budak lain semua buat siap dengan no. 1 smpi 12... 

 

Lil Adam said "No, Ms Ollson. My clock doesn't need numbers. Because I know first, it's time for learning, then P.E, and then lunch."




Hehehe. Bijak anak aku rupanya. Always think outta the box, macam masa summer school dulu.  Read HERE


MrHubby cuba 'mengorek' parenting/teaching tips from Wendy.




For the past Chinese New Year, diorang ada buat 'snake' jugak. 


Then, Lil Adam dah excited nak fulfill his task...of completing the puzzle. Once complete dia akan dapat ice cream.
 

So, off we went from one room to another, touring the school.


Sambil Lil Adam simbuk menampal tu, kitorang pun sembang-sembang la dengan cikgu yang lain.  Yang ni cikgu yang ajar Italian. 
Hmm..maybe I should learn Italian too... sebab SV aku kan asal-usul dia dari Italy. Bila lagi nak impress SV, ye tak? 
 


Cenggini la rupa puzzle yang dah siap ditempek...  (TQ Gina)
   

So, excited la dia dapat claim ice cream.


Lil Adib Tomeyto yang takde kena-mengena dalam ini wayang gambar pun dapat jugak... I have no idea how he used his charms to get one. 


 

Tapi tengok la... jenuh berlemoih muka dan baju. Haihhh...

 Oh ye, actually lepas tu ada meeting ala-ala PIBG gitu, tapi kitorang yang golongan marhaen ni tak pegi la. So, sekian sahaja laporan sebagai mak yang terlebih excited pegi event kat sekolah anak. Hewhewhew






 

10 comments:

  1. Yeah, I was impressed tgk the classroom. Dulu kelas Danish siap ada section utk toys lagi. The teachers was so amazing in creating the ambience for study. Ala, awatnya tak jumpa hang, kalsu tak, boleh ku tunjukkan cikgu yg ku ada crushed on kejap dulu. Hahahahaha, gaya Clark Kent gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mark ehh? I was eyeing for a good looking bloke jugak..tapi cuma jumpa Richard je..the PE teacher

      Delete
  2. itali konon... pirahh......

    kem salam antu Ju-On ko tu ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahaha. Aku kena la bodek dan impress SV aku wehh

      Delete
  3. Adam yg bijak. Tapi bestlah skolah kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Mudah2an terang hati nak bljr. Tau je la..blk Msia nnt dah lain sistemnya

      Delete
  4. macam nak sekolah balik kalau dpt sek cenggituh. sekolah kat sini, stress ;p hahahaha

    ReplyDelete
  5. Really admire the clock. Sungguh berdisiplin dgn masa.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat