Thursday, February 14, 2013

Of anak lambat bercakap and conceiving again

Lil Adib is almost 26 months old now. Tapi vocab tak banyak lagi..
Antara yang dia sebut so far...

  • Mama, Yah, Bam (Abang), Dik (Adik/Adib)
  • Momon = bonbon (bila nak BF)
  • Nana (banana). no, top (stop)
Dan kalo ikut alphabet, ABC dia kenal ni...
  • Apu (apple), Ball, Cat, Dog, Fish
  • Aeroplane, Shoes, Teeth... and a few more
Tapi yang paling dia suka... adalah...
NOSE 
(sambil tunjuk hidung penyet dia tu) 




Ni ha...tengok la.

  

Melalui observation aku la kan... budak-budak maybe lambat bercakap sebab either...
  1. Bukan anak sulung, jadi mak bapak dah tak excited nak ajak berborak 
  2. Mak bapak kepenatan, jadi anak-anak lebih 'berkomunikasi' dengan gadget (ipod/ipad/tab)

Well, I am not an expert in early childhood tapi, tu aku punya observation biasa je la. But mungkin jugak si anak tu confuse bila dengar sometimes we converse in English, sometimes in Malay. 
Tu belum lagi aku guna dialek daerah pekat (macam orang dari sesetengah negeri yang asyik nak cakap dialek negeri dia je)..  lagi la si anak confuse. Haaa.yang ni adalah teori doktor aku, sebab patient dia memang pernah experience benda ni. Lepas sebulan si patient tu balik dan bercakap guna bahasa buku (standard KL/Selangor), baru la si anak start bercakap.
Again, tu teori doktor aku. So, boleh percaya lebih sikit la daripada teori aku yang baru terkedek-kedek buat PhD ni.

Speaking of Lil Adib's age, aku teringat...once ago... masa Lil Adam umur macam ni la aku ketaq nak conceive. Alasan aku adalah... supaya gap umur diorang tak jauh sangat. 
Well, actually they both are supposed to be 4 years apart, tapi nasib baik jugaklah Lil Adib lahir betul-betul dah hujung tahun (though I was so gedix nak dapatkan anak lepas masuk new year). So, 3 years  is just a nice gap, dengan harapan they can be close friends.

Now that Lil Adib is turning 3 this year (walaupun lambat lagi, end of year baru nak berganjak umur)... aku teringat balik fasa ke-ketaq-an aku and the suspense of waiting for the next menstrual cycle. Kalau nak gap 3 tahun jugak, this year la kena bersalin!!! Which also imply that by March dah kena conceive, paling lambat la tu. Hahaha.

The issue now is.......... apakah...........

Ni aku copy-paste balik status update aku tadi...

Last night..when he couldn't finish his dinner...

Adam: Mama, can u eat this (his unfinished meal)?
Me: Why should I?
Adam: Bcoz..when u have a baby in the tummy, u must eat or the baby will be hungry. Poor baby.
Me: Ehh??

Just now... (upon realizing that Adam and Adib are 3yrs apart, and Adib is turning 3 this year )...

Me: Adib, do u want a baby?
Adib: *shook his head*


Hmmmm...
*dan aku pun terus menggaru-garu dagu*



13 comments:

  1. dulu masa Khalish, kami plan asal nk kenalkan sistem OPAL (one parent, one language) tapi ia buat Khalish confuse nk communicate, last2 kitaorg cakap BM je dulu. bila petah bercakap baru praktis speaking.

    tapi bila masa Ilhan...betullah kita terlalu fokus kpd anak sulung sampai x sedar anak kedua diabaikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..tu la kan. mula2 mmg excited. bercakap je dgn anak sulung.
      masuk no.2 onwards...dah penat melayan, penat keje...kita buat derk je

      Delete
  2. check telinga.. anis itu hari pon aku dah perasan vocab dia mcm tak berkembang.. tp dia paham semua benda aku ckp... dia hapal semua melody lagu.. tp sebutan tak terang..aku dok delay sekali... impacted earwax... pegi speech therapist.. dia delay almost a year on her speech development.. lepas syringing wahhh mcm butir beras mulot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, aku pernah baca entry kau psl ni. TQ for reminding. aku kena cari masa la utk bwk dia check bagai kat sini..haishhh

      Delete
  3. السلم عليكم ورحمة الله

    Jangan risau dalam masa usia 3-4 tahun bolehlah ia bercakap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 mcm tu la. risau pulak kalo nak kena cari paed, ENT specialist bagai

      Delete
  4. Hehe aku pon rase sdg elok kalau gap 3 thn.good luck!

    ReplyDelete
  5. 1st yr phd seswai tambah baby. it gets harder n more demanding afterwards, trust me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for the advice. we'll see how things go

      Delete
  6. ehhehe..agree...2yrs 1/2 - 3 yrs sesuai dah nak conceive sbb by the time dia dpt adik, dia dah 3 yrs ;) igt lagi kita sama ketaq time Yaya conceived...akkkakekkekee...

    I will deliver the 3rd (4th in actual) coming April..Tapi by that time Amani baru 2yrs 6, awai sikit le tp ikut tahun mcm cantik la..2007, 2010, 2013.

    psl delay in speech,i rasa depa x delay cuma kita ni igt2 lupa bila exact yg abg/ kakak tu cakap..dan yes, true kita focus byk pd eldest so bila mai yg later2,dah kurang effort! betoi,i pun selalu rs guilty as if i abaikan si Amani :(

    tp biasalah the eldest mmg lebih cepat dan matured dlm semua segi..mudah ajar,mudah ikut dsb ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Ayat2 menyedapkan hati sebegitu amatlah penting.
      Anyway..all d best utk yg ketiga ni ye.

      Delete
  7. SO will there be #3? :) Good luck ya!

    Tapi I rasa speach depends. I notice AIR2 picks up from AIR1 so she has quite a large vocab. Both started about the same time. But thank God diorg tak confused with our multi-lingual family..they seem to manage quite well and TV seems to have a good influence in their English vocab. At 3+, AIR1 tells me he wants croissant (pronounced correctly) and I was taken aback!! *thinking I only knew of that word probably in my teens!!*

    Am sure its just probably diff developemental stages in the kids! One day he'll talk and wont stop :)

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat