Friday, January 7, 2011

Adab ziarah



Macam biasa, sempena ari Jumaat ni... kena la bagi tazkirah sikit (kalo datang mood baik tu. I repeat, mood baik ye... aku tak mengaku aku baik pun!)

Weekend ni, maybe ada yang plan nak pegi umah kawan2 or sedara-mara (wahhh..dah bersedara, nak 'mara' pulak. Bahaya nih!). Atau ada yang berhajat nak berziarah orang dalam pantang...(ehem!)

So, arini aku nak citer skit tentang adab berziarah.
Selalu kita ingat setakat bawak buah tangan je, tapi actually ada banyak lagi yang kita perlu tau.

Rasulullah ada sebut dalam hadis pasal adab ziarah:

Elakkan 3 waktu; waktu sebelum subuh, tengahari (waktu qulailah/'nap' kejap) dan selepas isyak.
  • Kadang2 tu, ada je yang buta perut dah malam2 buta pun datang. Bapak Najah dulu sebab YB, terpaksa la layan jugak manusia2 yang tak reti adab ni (aku tak nak kata tak reti bahasa, sebab kita tgh citer psl adab).

Tidak wajar tamu menjadi imam tuan rumah.
  • Haa..yang ni selalu sangat la konon si bapak nak test ke'terer'an calon menantu jadi imam. So, kena elakkan ye? Poyo je nak test competency orang, diri sendiri tu lulus ke? Hahaha

Jangan duduk selagi tuan rumah tak jemput atau selagi tak ditunjukkan tempat duduk (mungkin ada tempat tidak sesuai untuk kita duduk).
  • Yang ni selalu orang yang dah biasa datang rumah kita je yang buat. Masuk je rumah, terus duduk... atau terus masuk ke bilik air (kes tak boleh tahan nak terkucil nih)

Jangan ziarah terlalu kerap dan terlalu lama (jangan melebihi 3 jam).
  • Okay lah..pengecualian la kalo memang si tuan rumah tu refrain us from leaving. Maybe dia nak suruh kita makan malam sama2 ke, stay overnight ke.

Beri salam dan perkenalkan nama kita.
  • Lepas ni aku pegi umah kawan-kawan yang aku dah sedia kenal pun, aku nak buang tebiat la... "Assalamualaikum, saya Isabelle ni. drp thesnowwybear.blogpot.com. Bukak le pintu."


Datang dari sisi pintu rumah, jangan berdiri depan pintu; apabila dibuka terus nampak ke dalam rumah.
  • Adab ni selalu orang tak ikut. Kena jaga la kan... entah-entah kalo berdiri depan pintu tu, korang ternampak rumah dia tengah bersepah ke, atau dia tengah kelam-kabut pakai kain ke... (ni kes timing tak betul la ni..Hahaha)

Jangan belek-belek sangat barangan yang ada di dalam rumah.
  • Macam auditor pulak! Datang je, nak belek-belek rumah orang, luar dalam, atas bawah. Siap komplen macam-macam. "Kenapa letak hiasan ni kat sini?"... "Eh, kenapa takde gubahan bunga?"... (aku sepak kang, rumah aku punya suka aku la)
  • Selalu kalo aku buat kat rumah orang, lepas minta izin (biasanya masa housewarming la) dan sambil puji betapa cantiknya ID dia.

Doakan tuan rumah dan sentiasa maafkan jika ada kekurangan.
  • Ni aku buat kalo aku tumpang solat kat rumah orang tu je. Hehe. Tapi most of the time, orang tak buat kot... kecuali anak kecik anda telah berbuat onar menyepahkan rumah orang tu. Okay takpe... lepas ni kita buat.


Haaa.. yang tu adab si tetamu. Yang tuan rumah, sendiri mau ingatlah kan.


Cuma yang baru ni aku jumpa dalam entry SitiSifir10 dan sangat menarik bagi aku adalah yang daripada ceramah Ustaz Shamsuri.

Drp ‘Amr ibnul Ahwash r.a, sabda Rasulullah saw:

“Ketahuilah, kalian memiliki hak terhadap isteri-isteri kalian dan mereka pun memiliki hak terhadap kalian. Hak kalian terhadap mereka adalah mereka tidak boleh membiarkan seorang yang tidak kalian sukai untuk menginjak permadani kalian dan mereka tidak boleh mengizinkan orang yang kalian benci untuk memasuki rumah kalian. Sedangkan hak mereka terhadap kalian adalah kalian berbuat baik terhadap mereka dalam hal pakaian dan makanan mereka.”

Kan isteri bertanggungjawab:
  • menjaga rumah suami dari dipijak oleh orang yang suami tak suka (walaupun adik beradik - sanak saudara)
  • menjaga sensitiviti suami (mesti memahami apa yang suami suka dan tidak suka )


So, kepada orang yang tak pernah bertanya khabar pasal hidup mati aku masa aku pregnant tu (esp. since bulan Sept)... tak payah la datang ziarah aku ye. Anggap la korang jatuh dalam kategori ni.

Kengkawan bloggers yang besar hati nak datang, dipersilakan ye. MrHubby dah cakap, korang termasuk dalam kategori yang dia suka. Hehe

15 comments:

  1. Thanks for the info isabelle :-)

    ReplyDelete
  2. belle
    harus ku pergi rumahmu nih! *wink!wink!*

    ReplyDelete
  3. kalau ai dtg ziarah org yg tgh berpantang tu, ada makan2 tak?
    kekekke.. gurau jek!

    ReplyDelete
  4. alaaaaaaaaaaaa i jauh kalau tak nak gak piiii!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..saya isofia dari zzsweetheart.blogspot.com datang ziarah nih.. (sambil bdiri sebalik pintu umah).. hmm.. insyaAllah, nk g ziarah u,. tp bukan weken ni.nnti i email u ye.. :)

    ReplyDelete
  6. datang umah kang kena masak pulokkk :D

    ReplyDelete
  7. yea yea boleh la tqh dtg nnt eh...nnt kena pm akak tye kat mana umah akak..hehe

    akak kalo case mak sy kn..

    dok ngn mak mertua..asal cuti sekolah dia kaum kerabat abah sy blk..blk tu bkn dok sehari dua...sebulan dua kak..mak aih..dh tu x reti2 nk tlg support duit mkn..mcm abh tqh lak membela dorg..ank2 dorg..yg opah tqh lak kot la nk tlg2 menantu (mak tqh) dia..dipijak kepala lg ade la..mcm mam besar lak kat umh tu w'pun hakikat itu mmg rumah dia..tp dh mak tqh yg jg kebajikan umah tu, suppose kena hormat la kn..mmg setiap kali dorg dtg..kami ank2 beranak x berkenan la smpai rse nk bwk tilam sorok dlm blk x bg depa tidoq kat umh tu..huhu

    ReplyDelete
  8. i like! x de butang like..hehehe.. :)

    ReplyDelete
  9. aaa lagi satu seperti biasa la.. bagi salam 3kali x jawab, kena la balik.. jangan lak mengintai ikut tingkap lak! haha

    ReplyDelete
  10. fiza,
    no worries.

    munira,
    dtg jgn x dtg.

    h4nie,
    kita order pizza hut delivery!!haha

    drama mama,
    xpa..kita hangout bila i dah abis pantang.

    i_sofia,
    hihihi...skimanya bunyi ayat tu.

    apak cikidong,
    self-service la... tetamu masak sendiri :P

    atiqah,
    akak x boleh betul hadap org buta perut mcm tu.

    cik ati,
    haha. nak kena buat button tu ke?

    aidaikmal,
    a'ah...ngelat betul kan?

    ReplyDelete
  11. suka dgn info ni...
    masa dlm pantang penah terjadi 1 kes.. depa (bukan org lain keluarga rapat juger) ni minum2, pastu kan dah minum2 tu tolong la basuh/kemas ker (ini utk tetamu yg adik-beradik la, kalo tetamu luor takkan nak suruh cuci pulak).. ni tak depa lambak je dlm sinki.. kita dah le baru 2 hari bersalin.. dah ler berpantang sendiri.. rasa nak nangis (memang dah nangis pun) jer depa buat cam tu... huhuuu

    eh, mari tengok result
    http://www.kakyong.com/2011/01/keputusan-yang-dinantiga-teka-menang.html

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah. dapat juga ilmu hari ni....(walaupon baca hari sabtu..hihi)

    ReplyDelete
  13. hoh! aku kategori mana Belle? abeh la aku!

    ReplyDelete
  14. hehe... so, bleh ke nk pg lawat ko?nnt aku roger2 ngan farah ekk...kat mana yer umah ko?kt shah alam gak,kan...

    ReplyDelete
  15. rasa mcm specific person je yg xkasi dtgk jenguk tu?
    Apa yg dimarahkan sgt tu?

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat