Thursday, January 14, 2010

Of being hangin and senile

As an Industrial Training Coordinator, I am at the moment very occupied with the letters applying for industrial training, on behalf of the students.

I have given them a CV template beforehand, so their CVs will look uniform. Not that I say the template of the best one. It was simple yet informative.

What pissed me of most is...

1st: Some of them STILL came up with their own stupid template. Dah la x kemas, dengan spelling error berlambak! Just look at these 3 CVs. My template is the front one.


One of them claimed that she did it bcoz she wants her CV to be outstanding.
Yes, she was definitely outstanding. U see...

Naim=the heaven's name, has been changed to Naum=sleep. Ko memang tido la masa menaip gamaknye!

2nd: Some of them even deleted the name of subjects I have typed in the 'related coursework' section. I know some of the subjects will only be taught next semester, but it's still in the syllabus! So, why make yourself not-so-marketable? Kalau CGPA tu ganaz, xpe la jugak!

3rd: Some only send CVs to 4 to 6 places, instead of 'many' as I emphasized in my briefing. Over-confident that they'll get the placement kot. If they don't, pandai-pandai la extend 1,2 semesters to graduate ye?

That is after I have told them on NOT to do silly things like what their seniors did in the past, such as:
  • print the CV on pink paper (U think U r Elle Woods in the Legally Blonde?)
  • attach a selekeh pix (e.g. with tudung mak itik, round neck T-shirt, etc.)
  • use fancy email addy that do not resemble good attitude/characters (e.g. nottygurl@email.com, hantukomkom@email.com)

Whew! Next semester, I'm gonna pass this post to Syahiza. When I took the post, actually DrWan & I were planning to come up with a handbook on industrial training, but as recently it was touted that the weightage of book publication is just 0.1 (outta berapa ntah?) towards being a Research Uni, forget it la! Gila hapa, separuh m*mpus tulis buku, dpt 0.1 je?

So, I better get all this mess outta my sight, before I have another palpitation! Oh...btw, the palpitation I had last week has nothing to do with hyperthyroidism (as in the blood test result). Hence, it was just due to anxiety & nervousness.

With this disorderly mind I have right now, I think I am getting senile before I hit 30.
Know why?
I forgot I had a lecture this morning. Duh!!!


24 comments:

  1. my part:" of being gila sebab gelak sorang-sorang " aku tak leh tahan baca hantukomkom@email.com...

    seriously, hari khamis hari yang bagus!

    (dah la akunye word verification is : brolat) gila lawak la hari ni!

    abaikaan kesewelan saya.

    ReplyDelete
  2. pening jugak ye kepala melayan kerenah student cmni..macam2 hal la..hehe

    ReplyDelete
  3. kelakar la tengok bebudak baru abeh belajar ni buat resume. diorang tak buat research ker kat internet macam mane nak produce resume yang berkualiti. lepas tu tak tahan tengok spelling error tu. keke

    ReplyDelete
  4. Dd Lala,
    seriyes tau.ntahapahapa budak2 nih.
    hahaha brolat? apekah?
    macam brutal+lorat pun ada. huahuahua

    lin muhamad,
    mmg naik gila dibuatnya. dah pesan pun, buat jugak. nak kata buduh, dah masuk u.

    azzamoro,
    tu la pasal. bila kita dah tlg buatkan template pun, ada lagi yg gatal nak tunjuk kreativiti yg x seberapa tu.

    ReplyDelete
  5. hahahaha..baiknye la dapat lecturer macam u ni..siap buatkan template lagi..i dulu semua buat sendiri pastu rasa macam tak cantik i copy yang senior punye hahaha

    ReplyDelete
  6. haha... hantukomkom...
    tulis nama sebenar nampak lebih professional dan serius kan..

    ReplyDelete
  7. duatigakucingberlari@y****.com

    ReplyDelete
  8. gelak bagai nak gila tgk address hantukomkom@hotmail.com

    last month ada budak PTPL buat video kat sini on filem pendek thesis..tahu apa email dia bg,slps mendengar 'nasihatku' yg pjg lebar ttg request dia yg tak detail itu??

    dontmakemybloodgoupstairs@gmaik.com

    Mangkuk...sapalah nak type emel pjg lagu tu!! :p

    * it didn't bounce when i sent him an email...hahaha.valid!

    ReplyDelete
  9. farah,
    dah tolong pun, diorg 'terlebih rajin' gak buat sendiri. so, mmg kasi panas betul la.

    lady of leisure,
    ye, mmg skema dgrnya. tapi utk urusan rasmi, tpaksa la create one.

    mofis,
    sapa punya email tu oii?

    salzahari,
    hahaha.kalo dia bagi email add tu kat foreigners, mesti diorg x fhm...nape pulak 'go upstairs'? :P LOL

    ReplyDelete
  10. wushh belle u ni mcm mak i laarr !!! takot seh!

    ReplyDelete
  11. bebudak sekarang bertuah dapat guidance macam u bagi ni..my time mana ada lecturer nak tolong2 camni..pandai2 sendiri jer..itupun diaorang x appreciate, kan?

    ReplyDelete
  12. mcm2 keranah budak2 ni..padahal dah masuk U dah tu, esok lusa je lagi nk grad hoho

    ReplyDelete
  13. jgn senile dulu.. kesian adam hik hik..

    but i totally can relate to this post. rindu plak nk mengajar... :)

    ReplyDelete
  14. hi awak, owh!btw i am new kat sini. selame nih bace tanpe tinggal jejak. tapi ur post kali nih sangat buat saye gelak sorang2!!:d

    mereka perlukan pendidik mcm awak. bile dah grad nanti baru korek balek template CV awak tuh..:d

    ReplyDelete
  15. kihkihkih...jgn la gitu isabelle... biasalah lupa2 nih dh putus urat.. me too ade short term memory lost after deliver..kahkah...

    ReplyDelete
  16. jiji,
    hampes mung!
    err...mcm mak u in terms of membebel ke?

    hanz,
    tu la psl. kalo x guide, kita gak pening kepala tgk mcm2 rupa CV diorg. dah guide pun, buat sakit ati jer.

    yatie chomeyl,
    haa..grad le dgn english berterabur tu. x kuasa dah nak tolong. kang kata pulak.."lecturer ni nak ajar subjek dia ke, nak ajar english?"

    oyis,
    hehe.putus urat la kot :P

    suhana,
    hi there. nice knowing u.
    i wonder camna esok2 rupa CV diorg lps dah grad.

    fizamior,
    ye ke ekk? my fren pun ada claim mcm tu jugak. ish...xleh sambung blk ke?

    ReplyDelete
  17. waa sama la kite. I pun incharge practical student ;-) Kadang2 bila student dah masuk sini, over lebih dr pekerja tetap kat sini. elaun lambat sikit dha melenting ;-((

    ReplyDelete
  18. hi..found urs tru jiji's blog..xtahan dgn email hantukomkom tu!!!! adui..what a stressful job u have..hehe..juz kidding :D

    ReplyDelete
  19. hahahaha.. tu arr.. kelakar la hg nie... hantukomkom.. ada ke email camtuh?? hehehe sakit perut...

    ReplyDelete
  20. belle~ thanks visiting me. am glad to read ur blog! again~

    ReplyDelete
  21. perfect love,
    hahaha. baru praktikal dah nak besar kepala. kang cucuk kepala tu baru tau.

    fusherna,
    hello there! welkam!
    mcm tu la...kdg2 happy. kdg2 stress dgn budak2 yg mengong camni.

    pna,
    hehe. aku xpernah lak try email ke alamat tu. apa kata hang try?

    kizzy tf,
    hello dear. hope all's fine with u.

    !&*%^#%#$%@#!^,
    apokobondo ekau tulih ha?
    is that u, wayne? or is it kelly? or rebecca?

    ReplyDelete
  22. perfect love,
    hahaha. baru praktikal dah nak besar kepala. kang cucuk kepala tu baru tau.

    fusherna,
    hello there! welkam!
    mcm tu la...kdg2 happy. kdg2 stress dgn budak2 yg mengong camni.

    pna,
    hehe. aku xpernah lak try email ke alamat tu. apa kata hang try?

    kizzy tf,
    hello dear. hope all's fine with u.

    !&*%^#%#$%@#!^,
    apokobondo ekau tulih ha?
    is that u, wayne? or is it kelly? or rebecca?

    ReplyDelete
  23. use fancy email addy that do not resemble good attitude/characters - opssss iam in this category. my email was kambing_bujang & kambing.huda.

    hovewer, i think on the other hand. this email is so attractive and make people call for interview.. huhuh

    indeed people remember me thru my email name

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat