Friday, January 29, 2010

Should there be a second chance?


When it comes to places for great food, there are four groups of people...

  1. Who tries a restaurant, find it NICE (good food, excellent service, reasonable price, great ambience) --> keep going to the same restaurant
  2. Who tries a restaurant, find it NICE --> prefer to try/explore other restaurants for variety
  3. Who tries a restaurant, find it LOUSY (x sedap, snail service, cekik-darah price) --> never ever step into the restaurant again
  4. Who tries a restaurant, find it LOUSY --> still go to the same restaurant (to give second chance)

Which category are u in?

MrHubby & I were once in the 4th category.

We went to this restaurant when it was 1st opened in the neighbourhood. The ambience was great, the price was ok, but the service was so damn slow...and the food was just so-so.


Justify FullAfter a few weeks, we went there again, only to have to wait for 45 mins for our food. So, that's it. No more Eiman's Tomyam.

Another restaurant in the row was the Big Food.
(p/s: Big Food is in TTDI Jaya, Big Plate is somewhere near Monterez, heading toward Bukit Subang)

The ambience was superb, presentation of the cuisine was excellent but the lamb grill was like baling-kat-dinding-pun-the-wall-will-crack, and the beef was like selipar jepun.


Another famous restaurant in the vicinity is Aimar Char Koay Teow. We went there bcoz it belongs to MrHubby's friends (saja nak support bisnes kawan).


Kawan, memang kawan...but honesty is the best policy :P
The Char koay teow does not resemble the real Penang Char Koay Teow. I know some people say it's nice, but hello...I'm a Penangite and I know the real char should taste waaaay tastier than Aimar's.


The second time we went there (saja bagi chance, kot-kot kebetulan masa 1st time dulu tak sedap), again... it was disappointing. In fact, when we ordered mushroom soup (the creamy one, of the Western menu), the waitress sent us sup cendawan (of the grey oyster mushroom type). Adoiyaiiii!!!! Nak marah pun ada, nak tergelak pun ada.

So, now we changed into the 3rd category.

Who tries a restaurant, find it NICE (good food, excellent service, reasonable price, great ambience) --> keep going to the same restaurant.

Confirm u won't get into the car, complaining about the poor service and tasteless pricey dishes.

The one that we always return to is Afnan Tomyam (near our old house, Bandar Bukit Raja).

Although we have to drive quite a good 15km (or so), we'd never be upset. Since we first went there, until today...the restaurant has shown a tremendous progress in terms of the interior design, the service, and the quality of the served dishes never go wrong (makin maju la, pendek kata).


We kinda had a contract there during my pregnant days, almost everyday makan kat situ... until the day before I delivered Lil Adam (buka puasa with my dear students).

One of those near our home now is D'Orange, Bukit Jelutong. The restaurant is full of antiques... and the abang waiter is so full of courtesy (very-the-sopan-one!). Hehehe.


When I went ther for dinner yesterday...the hanging ladles (used to decorate the wall) reminded me of Dr.Supiah's advice (I went to see her before the dinner for my meds and told her that I'm having my menses).

So, should I or should I not steal one of those ladles?

Orang tua-tua kata, kalo nak anak, kena curi senduk kat rumah orang. Tapi kalo curi, kang kira haram pulak. Lagipun, kalo curi kat restoran, kira ok x? :P

Eleh...when I was worried of being single, I have always wanted to steal somebody's sirih junjung (so that cepat dapat jodoh), tak curi pun...tapi kawin jugak!!! Hahaha


19 comments:

  1. yang tergantung tu kira senduk ke, bukan ke senduk dia lengkung skit, mcm dahi siti... huahuahua2... siti dahi senduk...

    jgn curi, kat ana nnt jenuh nak pikul sendul tu, senduk tu mesti sebesar kapal selam yg bijan beli, komisyen bagi kat laki utk maintain rambut kembang... hehehehe....

    ReplyDelete
  2. i adalah kombinasi no 1 dan dua hehe

    ReplyDelete
  3. abu zuhair,
    senduk ke sudip ke, kira jadi la...
    kalo amik yg jendul mcm dahi siti, kang dpt anak jendul pulak. hahaha

    ReplyDelete
  4. lady of leisure,
    haha..gud. gud.
    tapi u xpe. u buleh masak sedap2 kat umah.

    ReplyDelete
  5. astaga adik ipar aku yg sOrang ni.. sendOk pun nak dicuriknyer...
    sabO weh..sabO...

    ReplyDelete
  6. saya pilih no 1 dan 3...
    yg penting makanan n servisnya.
    kalu sedap tp lmbat pun dah malas nak pegi lagi...

    **afnan tomyam...kalau dekat mesti nak cuba pegi sana...

    ReplyDelete
  7. ahahhaa...cian.ur time will come dear! insyallah..takyah curi2 apa pun.'USAHA TANGGA KEJAYAAN' :p maybe u should consider stop BF to give a try to regulate ur menses??!! (habih la kalau taiko BF baca ayat aku...)

    anyway,i'm in type 1 & 4..but hubby type 4.

    ReplyDelete
  8. for me yang paling penting sedap, kene citarasa & servis cepat. bile dah lapar kalau sampai lambt mmg boleh buat singa mengamuk. kitorang dah jumpe restaurant yang servis & food memang thumb up. kalau lapar giler mmg terus pi la kedai tu. kalau tak lapar sgt bolehla try kedai lain nak review2 ker... hehe

    ReplyDelete
  9. kalo tanam pokok sirih ja tros agak2 mujarab x? hahaha:D

    ReplyDelete
  10. is@r,
    hehe.kalo sok2 senduk kat rumah tu ilang, buat2 xtau la na?hehe

    izan ishak,
    betul tu.kena pulak tgh2 lapar...kalo mknn lmbt, silap aribulan, i makan waiter tu terus.

    salzahari,
    i masih x smpi hati. lgpun...i just wanna leave it to Allah. kalo ada rezeki, ada la. my usaha is just by 'doing it'.hehe

    azzamoro,
    i kalo dah lapar sgt, p kedai mamak je la. hahaha. terus mintak nasi, pilih lauk. siapppp!!!

    bettyone,
    kalo tanam pokok sirih, kira mengelat. satgi jodoh lagi jauh.kweng kweng kwengggg

    ReplyDelete
  11. hmm, suami saya kata, dia jenis setia. kalau dah kedai tu, kedai tu je lah sampai bila2.. sampai saya pulak naik jemu... huhu.

    ReplyDelete
  12. I tergolong dalam kategori (1) dan (3). Once dah suka, tak kira jauh mana, mesti nak pergi makan situ jugak. Kalau lousy service and bad food, jgn harap nak langkah masuk dah...hahaha


    Have a nice weekend ! :)

    ReplyDelete
  13. haaaaaaaa i macam u jugak..kekadang bagi second chance. tapi kekadang ikut mood, once bitten twice shy. haha

    haaaa songlap itu senduk jgn tak songlap. wakkaka

    ReplyDelete
  14. eh,..u stay kt bkt jelutong, dkt la dgn i..u are right about Eimans Tomyam,..huhu.Syg betul makanannya tu..

    ReplyDelete
  15. me & Hubs kategori kalo kedai ko x sedap, servis lembap atau kurg ajar, haram x masuk lg dah. Hubs siap ada wat list lg kedai2 yg telah disenarai hitamkan, and even kalo i nak gi sorg2 or mkn dgn female frens dia x bg. kononnya jgn bg kedai tu merasa walau se sen pon duit kitaorg lg. kdg i yg pening sbb kalo asyik blacklist aje, lama2 habis semua kedai kat bangi tu x leh masuk. nasib la skang sendiri masak aje, so dah lama la xde adegan sebegitu. x tau la kalo balik msia nnt mcm mana, semua kedai2 dpt amnesty kot hehe...

    ReplyDelete
  16. sya,
    setia kalo kedai yg sedap, xpe. jgn setia kat kedai yg x best sudah. sesekali jenuh gak sya nak convince try tempat baru ye?

    shariz,
    haha..memang x kasi peluang lgsg dah ye? bagus la.

    drama mama,
    nak songlap, tapi takut kantoi. ehehe

    unlisted_one,
    i kat ttdi jaya. tapi d'orange dah masuk kwsn bukit jelutong balik.


    oyis,
    balik mesia nnt, ur hubs dah lupa kot kedai mana yg hampeh tu. lgpun try la balik..kot2 chef/owner restoran tu dah tukar ke.

    ReplyDelete
  17. ngee klu saya, once dah masuk kedai mkn yg best, tak nak cr kedai lain dah =p

    ReplyDelete
  18. aku jenis no 1 & 2...
    klu sedap.. asyik2 dok teringgat nk makan kt c2 jer lar..tido malam dok teringat2 oo..

    ~ok ke header tuh, memenuhi x pe yg hajati? aku wat mengikut pemahaman aku lar.. hopefully ok la ek..

    ReplyDelete
  19. i yg no. 1... hehehehehe....

    babe!!!
    afnan tu i selalu mkn jugak.. hihihi...owh char kuew teow tu ur hubby's fren...selalu mkn situ jugak..
    :D

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.