Thursday, May 2, 2013

Roaring like a dinosaur at the SA Museum

Memandangkan Lil Adam is so passionate about dinosaurs, dan Lil Adib pulak membayangkan dinosaur tu adalah resaksa yang lawan dengan Ultraman... so school term break hari tu, aku bawak anak-anak pegi SA Museum, sebab ada Fossil Fest a.k.a pameran pasal dinosaurs.
 
  
I would say, yang ni best banyak la daripada yang kat Pusat Sains Negara tu. No offense ekk.
I mean, walaupun kat PSn ada dino yang bapak besar, tapi kat sini ada macam-macam aktiviti.
 

Mula-mula, the kids got the chance to belek-belek the (cast) fossils.
 
Dalam khemah kat belakang tu, adatempat untuk Fossil Moulding and Fossil Casting.
 

So, amik seketul clay dengan kitchen towel, dan tenyeh la sesedap rasa. Ada acuan, ada kayu untuk buat corak dan sculpture.


Bab-bab ni memang aku excited lebih mengalahkan anak-anak.



Lepas tu, baru masuk ke dalam museum.


Ada performance yang sangat informative pasal dinosaurs. Punya la ramai duduk mendengar.


Kitorang dengar jap je, then terus naik ke Level 3. Ada playpens yang penuh dengan sort of tanah (crushed rubber particles rasanya), konon tempat tertanamnya fossil la.

  So, terus Lil Adib bajet jadi paleontologist - mengorek dan memberus segala apa yang ada. 


 

 Lil Adam pulak dok admire dinosaur skeleton yang dipamerkan.
 

Sebelah tu, main buat stampede pulak, guna plasticein.
 
  Macam-macam bentuk dinosaur diorang buat.
 
 
 

Sebelah tu, ada photobooth untuk dress up dengan dinosaur costumes. Lil Adib dok leka main plasticein tu, so harapan je la aku nak tengok dia pakai satu sut lengkap.
 

It was just Lil Adam who showed his teeth and wave his claws, roaring like a dinosaur le kekdahnye. Hehehe
 


Masa MrHubby pegi solat Jumaat, kitorang stay je kat situ, sebab aku malas nak gerak ke mana-mana. Bon-bonkan Lil Adib, dan dia tertido...

So, dapat le aku layan Lil Adam main dinosaur toys...

 
 dan baca dinosaur storybooks untuk dia. 
Lil Adib asyik cling je kat aku, kadang-kadang aku rasa kurang manjakan Lil Adam pulak.
 

  More pics of us...
 
 
 
Just a display of colourful minerals.
  
Dan nak keluar dari museum, Lil Adib pun terjaga.
So, dapat la donate satu dollar untuk bagi dinosaur tu berbunyi. Lil Adib muka cuak-cuak dengar. 

The priceless moment was when...as we stepped out of the museum, Lil Adam said "Thank you, Mama for taking me here. I really enjoyed it."

:)
 

8 comments:

  1. Replies
    1. kau ni mmg mat museum betul la..hahaha

      Delete
  2. ermm kalaulah PSN boleh buat Pameran Dinosaur mcm tu barulah seronok lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually x susah pun rasanya...just provide costumes, clay and sandpit...so pandai2 la bebudak layan diri kan?

      Delete
  3. best nyeeeee..! these r the things i miss about living overseas. sejak blk i x bawa pom aisyah gi mana2. semua cekik darah n not too sure worth forking out the money or not :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena plan betul2. dan kalo boleh kena avoid peak season kan?

      Delete
  4. Auwww Adam so sweet. Muka sebiji Mama dia!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat