Tuesday, January 8, 2013

Sape nak hadiah, mari meromen, eh... mengomen!


 
Tiap kali buka blog, aku akan check berapa banyak views dan comments ada kat entries aku. Contohnya, cerita tentang susah-senang aku berhijrah semalam ada 80+views dan 12 comments (termasuk komen balas aku). Kalo comments orang je, aku rasa..half of that kot.




Kadang-kadang tu ada sampai 100-200 views yang datang dari pelbagai sumber. Dari networkedblogs (Facebook) ada, dari bloglist orang lain ada, dari google pun ada. Agaknya dia tak tau camna nak 'follow' kot. Alaa...klik je kat 'Join this site' kat belah kanan blog ni (bawah gambar Lil ADib Tomeytomeyto).


Tapi cer korang tengok ni.... nisbah views kepada comments adalah sangat jauh. 



Yang dalam bulat merah tu... 229 orang views, tapi yang komen, cuma ada dua orang.
Aku kira penjodoh bilangannya orang la kan? Takkan aku nak assume, sorang buka blog aku, dan ramai-ramai berkumpul depan PC nak baca sama-sama.
Tak tau la sama ada MALu atau MALas nak tinggal komen. Antara dua tu je.

So, niat aku mula-mula nak buat giveaway kepada followers aku, tapi tetiba I was inspired by Akmal
untuk buat 2013 CREATIVE PAY IT FORWARD ni.
(Actually, Akmal suggested untuk 'the first 5 people to comment'), tapi aku nak buat untuk randomly selected 3 commentators.

Cenggini... barangsiapa (fuiyo, guna perkataan 'barangsiapa'!!!) yang bernasib baik will receive a gift from me this calendar year. It will be something you receive at any given point in time during 2013.  It may be a book, a candle or something that I saw when I was out that made me think of you, or something completely random. Who doesn't love receiving something in the mail that's not a bill? 

So, Apa lagi?
Lepas baca ni, tinggalkan apa-apa komen kat bawah tu. Kalo anonymous, kena la tulis nama skit kat bawah tu. 
Then, nanti aku guna Random Generator) untuk pilih 3 orang untuk dapat 'that little something'.

Rugi woh kalau malu-malu tenuk nak komen.
Tapi lagi best kalo korang follow, sebab blog ni kan best? Kan? Kan? (hahaha. Perasan!)

16 comments:

  1. Hehehe..selama ni jd silent readers je..huhu...malu+segan nk mengkomen..tp kan..sy suka baca blog k.is...slalu bkak ari2..bila xde entry mesti frust menonggeng..huhu..

    ReplyDelete
  2. amboi amboi... tajuknya tak boleh blah...
    eh... bukan tergoda dengan tajuk tu...tapi nak tengok apa yang terjadi kat orang seberang sana.
    memang le jadi silent reader jer.... bukan apa tak tau tak komen apa ... hohohoho....

    skema kan komen nih... hehehe

    ReplyDelete
  3. hahahah...pandai carik reader nih...hehehheh...me...suka baca dari komen...ntah tak tau nape ntah...hahahha...tapi gara2 topic ni....gigih p komen aaaa...wakakakkaka

    ReplyDelete
  4. seandainya(wow!!seandainya ok) akak buat contest ni dr awal, for sure jannah akan comment dgn lebih giat lagi.. semoga generator itu dpt generate my lucky name..hehehe

    ReplyDelete
  5. kite shuke blog nie sbb kadang baca mcm kelakar ngan keletah 2 boboi2..hehehe..bis dah kuar sume silent reader..hikhik

    ReplyDelete
  6. Bagus2! Bernas idea awak ni!!! Saye suke.... Memang ramai le yang komen... huhu

    ReplyDelete
  7. kalau aku, aku nak fridge magnet ostrolia :p keh keh keh .

    ReplyDelete
  8. Sayapun silent reader selama ni. I suka baca blog ni sebab inspired dengan kisah you yang tgh buat phd since i'm gonna start mine soon. Pls share more k :)

    ReplyDelete
  9. huhuhu... tiba tiba nak komen jugak... Puh kiri puh kanan... bertuah lah hendaknye...

    ReplyDelete
  10. nak menggalakkan orang komen, elok jugak buat macam ni. seronok bila orang banyak komen ni..hehe

    ReplyDelete
  11. Nak romen! Eh.. nk komen! Ahaks..

    ReplyDelete
  12. السلم عليكم ورحمة الله

    Orang memberi kita merasa...:)

    Apa yang berlaku dalam dunia blogging ni saya tengok, bila kita rajin komen kat blog kawan-kawan, maka ramai yang datang komen. Bila kita mula malas nak blog walking, maka menurunlah juga bilangan komen. Tapi tak semuanya begitu.

    ReplyDelete
  13. nak hadiah..hee..thanks. yeap seronok baca blog ni. pengalaman di negara org..

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat