Wednesday, January 16, 2013

Malas nak search *huarghhhhh*

Huarghhh....
Naik cemuih, bak kata orang utara. Jemu.

Ditambah pulak dengan meluat. Jemu dan meluat pulak aku dok baca pasal Listen-Listen-Listen tu.
Nak lagi  meluat, bila tengok ada yang ignorant/blur tak tau what is it all about.
Lepas tu, buat status updates, tanya orang pulak.


Dalam pada dok click-scroll-click-scroll tu, takde rasa rajin langsung nak cari apa yang dia tak tau. Aku tau la, malu bertanya, sesat jalan. Tapi cover-cover la sikit. Bak pesan aku kat students "Kalau bodoh, kita tanya...tapi jangan sampai semua orang tau kebodohan kita."


Sama la macam sesetengah orang yang tanya kat Yahoo answers benda-benda bodoh yang boleh dia search terus jawapannya kat websites.




Kebodohan yang harus  ditunjal-tunjal kepalanya...



Atau yang harus-dijawab-dengan-pelempang-50-das macam ni...





Kesengalan yang tidak dapat disangkal lagi...



Euwwww...



Kadang-kadang tu, tanya soalan basic.
Semua nak mudah. Malas nak search dalam website. Kalau suruh cari dalam buku, mati terus la agaknya.
Bila statistics menunjukkan masyarakat kita malas membaca, melenting. Dah tu, buku pun malas baca... at least baca la blog ke, info kat website ke..


As for me, there are times aku pun x ter-catch-up dengan berita semasa. Tapi kalau dah jadi trending kat Facebook atau YouTube, biasanya aku start la google sikit. Or at least, check dengan Mrinstantgoogle aku a.k.a MrHubby... especially tentang perkembangan politik yang aku tak minat langsung, sebab itu melibatkan beberapa pihak yang definitely akan 'bias' ceritanya kalau baca kat website tertentu.

Kemalasan yang aku boleh terima adalah... bila orang tanya soalan-soalan yang ada jawapan pelbagai kalau dirujuk kat website. Contohnya: camna nak store EBM, apa nak bagi anak makan kalau dia selesema, camna nak atasi bentan masa berpantang, etc.
In other words, yang lebih kepada experience-based la.

So, dear readers...tolonglah jangan jadi malas sangat.
Being proud of your stupidity is NOT a virtue.


8 comments:

  1. Gelak-gelak guling sambil berlari-lari anak ke tandas untuk kencing

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik sempat..
      kalo x, satu hal pulak nak mop

      Delete
  2. i slalu imagine kalo kena wat PhD zaman nak rujuk paper pon kena gi library, or order from library2 berkenaan. pengsan! tp org zaman dulu siap jgk dlm tempoh 3-4 yrs mcm student skang kan? huhu bikin malu! (i la)

    ReplyDelete
  3. Listen! Listen! Listen! hehehe.
    Biasalah nak senang kerja je semua. Padahal skrg teknologi kata dah di hjg jari.

    ReplyDelete
  4. sekarang ni segalanya di hujung jari

    ReplyDelete
  5. Kahkahkah...apa punya soalan lah.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat