Sunday, January 20, 2013

Mimpi makan is dangerous


Semalam sedang aku enak melahap makan nasi putih dengan ikan goreng panas-panas kat rumah Mamapasha, tetiba Lil Adam datang goyang-goyang badan aku.
"Mama, wake up. It's Saturday.  We have a party!"


Hmm..hmm...
*mamai, buka mata sikit*

Laaa..mana ikan goreng nya?..kupikirkan menanam ikan goreng di bibir mulut, rupanya ayaqlioqbasi saja. Ooops, peribahasa yang euww!

So, dengan malasnya aku pun bingkas bangun (perghhh... aku guna perkataan 'bingkas'! Cikgu Nooriah Mohamed, sila la berbangga dgn anak muridmu).

Yup. Banyak benda nak dibuat untuk party semalam, jadi dalam kesibukan nak memasak, aku dok fikir...

"Dah lama tak makan ikan kat sini. Kalau makan pun, ikan tak fresh. Ikan mahal daripada ayam, dah tak sama macam jaman aku kecik dulu. Kalo dulu, makan ayam setahun lima enam kali je (tanda kaya sangat dah tu), sekarang kat Adelaide ni almost everyday hadap ayam."

So, masa breakfast, I told MrHubby "Mama mimpi makan ikan goreng tadi. Sedap wo!"

Alamak. Mama makan tak?

Makan la. Nape pulak?

Mama nak demam la tu. Kalau ikut mak (my MIL), bila dia mimpi makan apa-apa, tanda dia nak sakit la tu.

Owhhh...



Dan sejak semalam, selesema aku makin menjadi-jadi. Bangun solat Subuh pun rasa berat je muka.

Elehh... alasan kan? Podah-cittt.
Kalau tibai makan ABC bermangkuk-mangkuk, memang la....

12 comments:

  1. i miss ikan goreng seekor jg. dah lama sgt x mkn

    ReplyDelete
  2. Mcm sodap plak makn ikan goreng dgn sup kentang kan.siap tambah suun wahhhhhhh mcm best jeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu gmbr org tu..pinjam je..sbb tu linked ke lain

      Delete
  3. sedapnya ikan goreng tu..goreng garing2, makan dgn nasi guie (gaul) dgn toyu...meleleh ayaq lioq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo dah sejuk..keras kedekiang..mesti xbest nak mkn dah

      Delete
  4. Ehh, Sham boleh menafsir mimpi yer, mmg tok bomoh betullah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dtg le mentafsir kat sini. Limau byk blkg rumah tu.bwk ayam golek dgn pulut kuning ye

      Delete
  5. Replies
    1. Bkn look je..mmg yummeh smpi demam2 aku beberapa hari

      Delete
  6. Assalamualaikum..K.Yuss ni.nk tnye Isabelle ni tulus kt blog pasal mmpi ikan tadi tu tulis {anak murid cikgu Nooriah Mohammed on?.} sekolah mana dulu? Almashoor P Penang ke? klu betul.tahun biler tu? hehee

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat