Monday, January 7, 2013

Kalau bangun lambat jugak, tak tau la

Sementara aku cuba mendapatkan momentum untuk hadap proposal, baik aku blogging jap. Hehehe.

Selamat la sudah kami berhijrah. 
Dan akhirnya... semalam setelah 10 hari berTUNGKU-LUMU (sebab tak plural sangat kennn?, setel la lebih kurang aktiviti unpacking di residence baru kitorang.

Paling sengal adalah apabila hari terakhir di Paradise, kami hidup SEHARI SEMALAM TANPA LETRIK sebab Energy Australia dah cut-off letrik. Ngeng betol. Silap aku la jugak sebab setuju je dengan cadangan si kel*ng customer service diorang. Grrr...

Bayangkan, baru je aku keluar dari bilik air, mandi air panas..tengok-tengok dah takde letrik.
Dengan masa tu dok pikir nak kena vacuum rumah lagi. Bateri cordless swivel sweeper pun dah low. Memang berakai! Maka terpaksa la kitorang memerah kudrat dengan menggunakan hand brush dengan dust pan nan satu ni je untuk bersihkan karpet.
Mujur 2 bilik je. Kalau 3 bilik? Jangankan berburas bulu berus tu... siap luruh semua bulu berus tu, dengan bulu-bulu aku sekali. (Haipp... bulu keti la luruh, sebab basket (basah keti). Jangan gatai bayangkan bulu lain pulak!)



Dah tu, Carpet Cleaner nak datang cuci/steam carpet lagi. Nak buat camna kalo takde generator?

Bateri henpon pun low, sebab ingat nak caj pagi tu la konon.

Mujur kitorang dah masak sup tulang lebih (hari sebelumnya), sebab memang dok ingat busy mengemas mesti tak sempat masak. Dan mujur jugak la hari tu tak menggagau panas sampai 44C macam kelmarin.

So, petang tu lepas mengemas, kitorang killed the time dengan cara pegi istana hinggap (rumah K.Surah), singgah ofis aku jap, pegi amik barang kat rumah Abg Syed, dan bawak anak-anak ke playground -biar diorang main sampai letih, nanti senang nak tido.

Malam tu, ber-candle lit dinner la kitorang. Tapi tak setim pun aku, tak kuasa la aku nak amik gambar bagai untuk blog. Penat. Penat mengemas, dan penat berfikir.

Esoknya, sempena keberkatan hari Jumaat..Abg Shibi, Abg Azul dan Megat datang tolong angkut barang. Tapi masa diorang sibuk tolong tu pun, takkan la aku gedix nak snap-snap gambar pulak kan?Harus kena luku je nanti.

Anyway, Alhamdulillah. Now that we are at the new place.
Ni ada gambar yang aku kidnap dari realestate, campur dengan gambar dengan gambar lepas disumbat barang kitorang sekali.


Laman depan lapang (tapi nak buat hapakejadah?) Bagus jugak la takde lawn to be mowed. kang kurus pulak MrHubby dok mesin rumput je kejenye. Biar la dia teddy bear sebegitu. Hahaha


Living area-sebelum.

Living area- selepas.
Bersepah dengan bean bag merah pojaanku dan square stools.
Pintu tu bersambung ke kitchen.



Kitchen- sebelum.
Kemas kan?

Kitchen- selepas.
Penuh dengan segala mak nenek. Tak sedar pulak dalam masa 5 bulan dah macam-macam aku kumpul.


Laundry area.
Sekarang dah disumbat washing machine kat tepi sink tu.


Bathroom.
Ada bath tub!!! Wheeee... Boleh berendam secara berjemaah. Muehehe.




Backyard - ada pokok lime punya la banyak buahnya. Aku plan nak buka bisnes perbomohan la lepas ni...alang-alang dah banyak limau. Nanti aku up-kan signboard depan rumah. Sapa nak bomohkan orang, boleh datang jumpa aku. Nak buat upacara lenggang perut pun boleh, sambil minum teh o ais limau. (Eh, lenggang perut guna limau ke?).



Gambar toilet dan bilik tak payah la ye. Kalau nak tengok jugak, datang le rumah. Hehehe


Rumah ni...kat Dawn Avenue.


Dawn. The first light of day. Dalam BM nya, waktu fajar siddiq atau subuh sepi'ee.
Harus sangat la bangun awal. Kalau terbabas jugak sampai subuh gajah dinosaur, haihhh... tak tau la nak cakap apa. Hahaha.

 Ni haaa.. tips untuk yang susah bangun subuh awal.


Sekian sahaja laporan untuk rumah kami.


17 comments:

  1. amboi cik 'C' dah bersusun cantik :P

    (tuan punya istana hinggap)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahahaha. yg tu dia nampak dulu no. mmg mata tajam mcm abgshibi-di-sunday-market-dan-GS sungguh.

      Delete
  2. Mujur lemari display kecik cinonet ja, kalau besar sure penuh buat display cik Ning tu

    ReplyDelete
  3. Aduhai musim panas ni takder letrik...:)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. it is, kak nur.
      tapi syg pulak lawn dpn besar..yard blkg jadi sentot sikit

      Delete
  5. Selamat berendam secara berjemaah!

    ReplyDelete
  6. Cantik rumah. Suka tgk dapur tu.

    Wah, berendam secara berjemaah tu. Adib dgn adam ker atau...ekeke...

    ReplyDelete
  7. agak2 org kat saner kuat bomoh tak isabel??heheh..pasti laku lorh awaknyer lime2..lawanya view..suka makcik nengok

    ReplyDelete
  8. CANTIK la umah puan..suka sbb all in white...ada taman yg bes tu..wat la kolam utk budak2 tu..hehe

    ReplyDelete
  9. bestnya rumah hang. bila nak buat housewarming? book flight kat aku sekali :p keh keh keh

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat