Monday, December 24, 2012

Tips untuk hadapi break-up

Entry kali ni adalah untuk readers aku di kalangan yang belum kawen atau yang masih muda remaja, mencari pasangan dan masih tak sure "Is he/she the one?"
Yang mak budak-bapak budak pun boleh baca. Buat modal untuk senyum-senyum teringat camna dulu melepasi fasa bangang yang sama. Aku dah banyak kali pernah merasa putus cinta sebelum ended-up dengan my MrRight, tapi aku admit, pernah sekali je aku jadi-tak-serupa-orang. Kental aku, kan? Hahaha
Kekadang tengok adik-adik yang putus cinta ni macam LOSER sangat. Walhal ex dia tu memang hampeh kunyit. Takde kena-mengena pun rusuk si jantan tu dengan si awek.



So, kepada adik-adik yang baru break-up..ikut la tips ni...



Jangan dengar lagu-lagu sedih
Tau sangat dah. Kalau time sedu-sedan ni, asal dengar je lagu kat radio, rasa macam DJ radio asyik pasang lagu kenangan cinta korang je. Tak pun, mula la perasan macam lagu-lagu cinta-tak-kesampaian semua tu macam kena-mengena dengan diri korang kan? Tetiba rasa macam Ajai, Adnan Abu Hassan, Melly Goeslow semua nak cipta lirik untuk kesah centa kau yang pathetic tu.
Dan dan tu la feeling Ombak Rindu, sambil srottt-srottt lap hingus. Jangan nak nafikan la. Aku pun pernah rasa bodoh macam ni, once ago. Once je tau. Hahaha


Nangis puas-puas
Biar sampai lompong hidung menghembus hingus. Kalau Kasim Selamat nangis sampai buta, kau nangis la sampai tahap boleh bantu hasilkan tujuh tempayan airmata untuk pinangkan Puteri Gunung Ledang. Alang-alang nak nangis, kan? Biar le ada pekdahnye.
Tapi jangan le bodo sangat nak nangis sampai seminggu. Agak-agak la wei. 2,3 malam sudah la. Kang sembap muka, terus jadi andartu... takde sapa pun nak. Ingat, itu bukan 'the end of the world', so mesti tampil hebat- biar si ex tu menyesal kemudian hari. Heh


Share!
Jaman teknologi ni, bukan boleh harap sangat. Kang ada yang share kat FB, confess dan kutuk-kutuk kat twitter. Kang jadi kes macam meroyan mengaku takde dara tu pulak. Haihhh... I mean, share dengan BFF ke, ahli keluarga terdekat ke. Yang paling memahami la.  Jangan lupa Allah kan sentiasa ada. So, apa lagi, tadah la tangan lama-lama, minta doa. Allah tu Maha Mendengar.


Remove him/her from your contact list
Ni berat sikit. Sebab ada yang masih mengharap si ex tu contact balik. Tolonglah. Don't be the first one to contact him/her. Dia dah dumped awak, nampak sangat la hidung tu penyet (tak mancung), jadi jangan la dok sorong-sorong pipi lagi. 
Kalau dia call, reject. Block terus no.hp dia lagi bagus. Dia sms, delete.  Email address dia terus set sebagai spam. Tak cukup dengan tu, kalau dia tinggal komen kat FB, unfriend je. 
Kalau tidak you might end up kembali kepada orang yang pernah tak menghargai korang suatu ketika dulu. Ohh...so not-cool nak cerita balik kat anak cucu nanti. 
Lagi bagus kalau letak target- kalau dia tak contact dalam masa 'edah' 3hari, that's it. Aku pernah buat macam tu dulu, dan yang sengalnya, dia contact pada hari ke-4. So, selamat jalan romeo lah kan? Walaupun dia tu tak se-romeo mana pun, sebab aku pasti dia susah nak cari pengganti aku.







Delete. Delete. 
Supaya korang tak ingat lagi kenangan Kasih Tak Sampai ala kumpulan Padi tu, delete dan buang la semua surat/gambar/email.
Aku malas nak sort album-album lama untuk tarik keluar, koyak dan bakar gambar-gambar lama, so gambar-gambar tu ada je lagi. Aku rasa MrHubby pun pernah tengok, tapi sebab aku takde feeling dah...dia pun never bothered nak suruh aku buang.


Get Occupied
Sibukkan diri. Buat something yang korang suka. Hangout dengan kawan-kawan ke, atau create la hobi baru. Keji punya plan. Kalau dulu sama-sama kumpul setem (hahaha, okay tak lawak), sekarang ni gunakan setem-setem tu untuk hantar surat kepada boifren/gelfren baru. Hehehe.
Kalau dulu sama-sama suka lepak kat McD (sebab ada free wifi), sekarang kena la ingat--itu strategi dia supaya korang banyak makan fastfood dan gemuk, dan banyak penyakit, dan jadi alasan untuk dump korang, dan supaya takde orang nakkan korang lagi lepas dia dumped nanti.


Change your routine
Kalo dulu rutinnya adalah tiap pagi dia yang sms atau call untuk kejutkan solat Subuh, sekarang belajar le bangun sendiri. Takde soleh mana pun dia tu kalau tak menghargai korang.
Kalo dulu, asal weekend je mesti pergi tengok wayang, kali ni buat le aktiviti lain. Pegi shopping sesama kengkawan ke (seriously, retail therapy memang berkesan), go-kart ke, apa-apalah asalkan tak monyok kat rumah.


Solat jangan lupa
Lepas solat tu, jangan la doakan ditemukan jodoh dengan si-ex tu pulak. Kau nak ke kalo dia bukan jodoh kau? Kang dah kawen nanti, bercerai... bukan ke silap sendiri, sebab degil gak minta Allah jodohkan jugak dengan orang-yang-maybe-tak-berapa-sesuai tu. So doakan le supaya Allah kuatkan hati dan tentukan yang terbaik untuk korang.


Buka mata, establish rapport
Tolong la move on. Keluar la dan buka mata luas-luas, that your life does not revolve around him/her sorang je. Belajar la beri peluang dan buka hati untuk mengenali orang baru.  Tapi kalo bernasib baik, orang baru tu betul-betul serius nak ajak kawin, terus bingo. Confirm bukan buat stok nak dating 10 tahun je.
Aku rasa nak tunjal kepala orang yang tetap terhegeh-hegeh mengharapkan si-ex dia kembali. Nak nak kalo si-ex tu dah kawen dengan orang lain. Nampak sangat bodohnya kau. Siap cakap sanggup bermadu (jadi bini no.2). Apa kau ingat kau sanggup bermadu, bini dia sekarang tu sudi dan sanggup jugak ke? Ngeng!


Buka lembaran baru
Bila dah pasti semua okay... dah boleh mulakan hubungan baru... jangan la ulangi kesengalan dulu. In other words, jangan la tangkap muat je. Bercinta dengan orang baru, walhal hati asyik dok terfikir lagi si-ex yang dah ada anak dua, tiga.
InsyaAllah, korang akan temui orang yang lebih sesuai.

Apa pun, kalau korang tak berfikiran positif (ada hikmah di sebalik break-up tu, supaya korang bertemu orang lain yang lebih baik)... memang tak ke mana la jawabnya.
Forever alone le, in other words.

Good luck ekkk.

7 comments:

  1. semua kat atas tu pernah sy buat. ape pun masa yg boleh tolong kita lupakan semua tu. jgn biar diri kita selalu teringatkat dia. kalau boleh bz kan diri.

    ReplyDelete
  2. Sian kunyit ndak salah kau hampehkan, wahai Isabelleeeee.

    ReplyDelete
  3. Dofollow blog ni

    Tips baik utk yg tengah frust menonggeng..

    Semoga berjaya membuat keputusan secara hikmah dan reda atas kehilangan yg x eeberapa tu kann.

    ReplyDelete
  4. dengar lagu jiwang tu memang la dolu-dolu.. nyampahnya nak ingat.. haha..

    ReplyDelete
  5. Wahhh mcm je nk share tips hang kt wall fb aku. Fenin bc status budak2 frust menonggeng asik tukaq profile pic gambaq nangis n update status tgh sedih frust dsb.
    Aku pun pernah frust sekali gak. Dgn laki aku la ni hahahahaha. Alhamdulillah mmg jodoh org kata, dia gak mai cr aku balik ajak bertunang.
    So.. relax ja, Allah dh tntukan semuanya. InsyaAllah.. klu nak jugak ex tu, doa la kan.. klu dia baik, dktkan la dia kt kita.

    Ehh aku lak sambung entry hang hahaha.

    ReplyDelete
  6. YUP HIDUP KENA SENTIASA CERIA..kalau sedih sangat2 baca surah al khausar..insyaallah selain dr tips2 cikgu2..hehehe

    ReplyDelete
  7. gud luck dgn pembaca2 tips ini..

    :)

    isabelle, aku baca intro aja.. tips tu aku tak baca dan aku tahu kau tahu kenapa keh..keh..

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat