Tuesday, August 16, 2011

Juadah apa yang senang dan simple?



We are already half way of Ramadhan, tapi aku tak balas-balas lagi juadah yang jiran aku bagi masa 1st day aritu. Hehehe.

Memandangkan esok cuti Nuzul Quran, aku terfikir nak merajinkan diri buat kuih/juadah yang senang untuk balas bekas diorang (eh, diorang bagi dalam kotak je (kurma) dan bungkus plastik je (bubur kacang), maka takde 'bekas' la untuk dibalas balik. Hehehe)


Mula ingat nak buat bubur. Senang.
Tapi sebab jiran aku dah bagi bubur kacang, tak aci la kan?

Kalau buat Buah Melaka, senang.
Tapi kalau terbarai-barai sebab aku suka bubuh gula melaka banyak, huduh pulak jadinya.

Apa kata aku buat Sago Gula Melaka ni...

atau Agar-agar Lumut ke...


Aku jenguk kat Mat Gebu punye DTS, tapi takut pulak aku buat nanti tak jadi macam tu... Hahaha.

Cer korang bagi cadangan sikit... juadah apa yang senang nak buat, tapi tak kantoi kalo aku buat tak menjadi. Hehehe.

20 comments:

  1. aku rasa buat bingka senang.. masuk je semua bahan yang dia bagi..bakar..confirm jadik..

    ke senang sbb aku suka bingka..hahaha..

    ReplyDelete
  2. agar2 tu is a good idea.. kompom jadi punya..
    tak pun kasi bihun ke(i tak habis2 dengan bihun haha)
    tak pun pulut kukus ke.. dengan kari/rendang daging..
    bihun sup ke.. buat sup, rebus bihun, kompom jadi..

    ReplyDelete
  3. Buah melaka pon okay gak kak..Boleh bagi "jiran" yang kat Penang tu sikit.. ;P

    ReplyDelete
  4. Agar2 lumut aka agar2 santan tu senang jelah beb... aku ada buat awal2 puasa hrtu...

    ReplyDelete
  5. puding caramel pun sonang
    takpun buat dadih jer

    ReplyDelete
  6. agar2 santan aku dlm peti tak habes lagi, nak? hehehe

    kalu tak konfiden, ko bagi laa lauk. ayam masak merah ker. abes citer :)

    ReplyDelete
  7. buat kek batik je..konpem jadik

    ReplyDelete
  8. Buah melaka lah...senang. Agar² pon ok gak ☺☺

    ReplyDelete
  9. chocolate moist cake..InsyaAllah jadi.. :D

    ReplyDelete
  10. Roti bakar lagi senang! Cepat dan sedap!

    ReplyDelete
  11. sago gula melaka tu pun senang. confirm menjadi punya la! sedpa pulak tu bila dah simpan dlm peti ais.

    ReplyDelete
  12. sagu gula melaka lah paling senang...hm, this year lgsg tak masak apa utk bebuka.tgh mabuk lg kan..so mkn kedai je la sampai muak!

    ReplyDelete
  13. sagu buat shape macam mat gebu tu punya, cantekkkkk

    ReplyDelete
  14. ala ko beli je....konpem jadik ekekkeke

    ReplyDelete
  15. belle,
    bagi onde-onde, yang cantik ko bagi jirang ko, yang terbarai tu aku datang pi amik kat umah ko ek..

    ReplyDelete
  16. kalo dia bagi bubur kacang, u balas je bubur jagung or bubur chacha hehe

    ReplyDelete
  17. whatever u chose to make, if tak brapa elok rupanyer, takpe, just bgtau, nanti i singgah :)

    ReplyDelete
  18. sago tu mmg senang bangat. tapi i pernah buat sekali jer heheh

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat