Wednesday, December 22, 2010

Berkhatan lelaki dan pompuan



"Hihihihi... nanti Mama cut Adam's bird!!!" macam tu la selalu aku usik Lil Adam.

Mengekek-ngekek dia gelak sambil tutup 'di situ' sambil balas..."No, Mama potom onion, Adam cut the paper." (ikut dia la, kadang sebut cut, kadang sebut 'potom')


Mana-mana pun pilihan anda....

  • Berkhatan (sebab bahagian yang terlibat tu adalah khitan)
  • Bersunat (Melayu je guna terms ni rasanya)
  • Potong (ini terms dalam bahasa slanga/percakapan seharian la ni, esp. dengan non-Muslims) e.g. "Aiyaaa... u belum potong aaa?"

sebenarnya bendanya sama je. Semua pun tau lah kan?
Orang kampung aku sebut 'circumcise' je. Kekeke.

Daripada Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda:
“Khitan itu sunnah buat lelaki dan memuliakan buat wanita.”
(Hadis riwayat Ahmad dan Baihaqi)

Recently Tifa pun ada blog pasal umur yang sesuai untuk berkhatan ni.
Aku tak pasti la ramai tak yang tau kita memang boleh sunatkan anak lelaki masa diorang masih baby.
Orang kata, senang jaga. Ye la..baby kan?
Tak risau bentan kalo dia lasak-lasak masa dah umur bebudak.
Tak jenuh kena berpantang makan (walaupun dalam seminggu je).

As for berkhatan for girls, aku pernah tengok masa keje kat klinik bersalin dulu...memang sikit seco'et jer. Tapi klinik tu takde servis untuk budak/baby lelaki.



Bila bincang dengan MrHubby, we agreed to let Lil Adam experience the normal childhood. Tiba masanya, umur budak-budak (janji sebelum baligh la), baru nak disunatkan.
Apa nak dikecohkan budak tu membawa 'najis' ke apa ke. Biar dia rasa macamana sakit tu (eleh..sikit je pun).
Dan yang paling penting, biar dia faham tujuan sebenar bersunat tu, daripada sedar-sedar je dia dah 'bersih'.


Zaman sekarang, bukan nak kena berendam dalam sungai, diarak dan duduk atas batang pisang pun. Luka pun dalam beberapa hari, dah boleh baik. Tak payah gerun-gerun dengan Tok Mudim.

Elehhh... lagipun masa sekolah rendah tu, takkan dia nak tunjuk bird dia kat kawan-kawan sambil cakap "Tengok..aku punya dah potong!!!" (dengan berlagaknye).

Anak sorang kawan tu (umur 7tahun) baru jer bersunat. Ingatkan dia takut giler, sampai kena umpan macam-macam dek atuknya.
Sekali dah lepas potong, dia cakap "Alaaa... tak sakit pun! Tadi tu abang saja je nak gempaq Atuk."


Korang pulak... ada yang plan nak sunatkan anak korang awal ke?

15 comments:

  1. pasl sunat time baby tu mmg lama dah thu
    instead of bersih,most of them (anak2 boss den n anak2 lecturer) sume sihat2 belaka n jarang sakit.
    alhamdulillah.
    nti setot bile dah pndai n fasih ckp brulah pergi sunatkan.
    takleh la nak tunggu smpai umur 12.lama sgt.

    ReplyDelete
  2. aku awal2 lagi dah sunatkan my nuha..hehehehe.tp aku tak pernah tengok pun, sedar2 dh siap dahhh..

    ReplyDelete
  3. haaa...crita pasal sunat ni,dulu mmg nak uat entry tp tangguh dlm draft.Aliah sunat sgt lewat! hahaa, 2 tahun kot...sbb kami asyik tangguh2.

    Yerlah, masa umur bwh setahun kan byk kena jab.so kesian.tangguh2 last2 besar pjg, meronta jgk dia time buat tu tp sekejap je pun! x sampai sejam lps tu dia dah sengeh2 mcm tade pape :p

    Utk anak lelaki,mmg tingin nak buat mcm majlis..biar diaorg cheh, mcm ramai je nak dpt) ada pengalaman & kenangan.

    ReplyDelete
  4. anak lelaki..
    haha..aku plan bila aku dah ada anak lelaki nnt lah ye..hihihi..

    anak perempuan..
    dah sunat dah.. :)

    ReplyDelete
  5. kalu sunat time baby, maybe x de kot org dtg umah ziarah bg duit (sbb pas sunat)..org bg duit hadiah sbb dia bru lahir..hehe
    kalo sunat dh besar2 ni, leh sunat ramai2 ngn sepupu sepapat..pastu tido le secara berjemaah kat tgh2 rumah tok ke nenek ke smbil kain pelekat tergntung di tgh2..haha..pastu ttmu yg dtg nk ziarah kena buat angpau byk2..sbb rmai beno yg bersunat dlm umah tu..

    ReplyDelete
  6. mengikut kata member yg sunatkan anak depa masa baby, memang senang jaga. Tak banyak darah, cepat baik, baby tak sakit sbb nerve belum fully develop lg.

    ReplyDelete
  7. my hubby said if we have sons(s) nak sunatkan waktu kecik tp like u said.. tak 'feel' la kan wahaha plus, hilang kemeriahan majlis berkhatan tuh.. biasa bila org khatankan anak lelaki ek? 10 thn? 11 thn?

    ReplyDelete
  8. alamak...adakah my dotter sudah sunat? lupa la pulak huhuh nk kena tanya m0m nih..

    yg lelaki tu mmg kompom belum lagi.

    ReplyDelete
  9. Orang kata kalau anak kecil yang selalu demam better sunatkan sebab mungkin infection kat sinun .
    Tifa takut nak tengok . Kerja ini sila serahkan kepada en hubby :)

    ReplyDelete
  10. takut woo nak kena sunat... kekeekke

    ReplyDelete
  11. sidratul muntaha,
    uish..kalo smpi 12tahun tu, malu la pulak.

    elissmie,
    yg pompuan mmg la kena awal.

    salzahari,
    uii..2tahun ye? i ingat kalo babygirl nak buat awal2 la.

    zeta,
    sila teruskan berusaha.hehe

    atiqah,
    hehe.dgn kain tergantung di tgh...:P

    abu aiman,
    tapi x feel la. kekekeke

    aidaikmal,
    janji b4 baligh la. around 7-11 tahun tu ok kot.

    eliza,
    uishh.kena check cpt tu.

    tifa,
    ehehe. ngeri ye?

    apak cikidong,
    haaa..kalo noti2, kita suruh mama cikidong sunatkan apak lg sekali.

    aidaikmal,

    ReplyDelete
  12. hhuhuuu.. anak lelaki ada 3, tunggu la dalam umur dia 10-12 tahun nanti....sunat ramai2, tak lah dia malu. zaman sekarang tak macam dulu, la ni... 2 hari jer dah boleh lari main bola... heheh

    ReplyDelete
  13. ayin,
    syok la boleh sekali harung ada geng

    ReplyDelete
  14. Rasanya, kat PosRawi, baby lahir je terus sunat... boy or girl.. tp atas persetujuan parent lah.. i agreed with you... let him feel the pain.. lagi pun skang xsakit pon.. yg sakit time nak bius tu je.. my cousin sunat ms darjah pagi sunat,petang dah boleh jln laju2.. itu masa 90's.. skang ni dah ada mcm2 teknologi..anak jiran i last month sunat, xpki kain pon.. terus pki seluar je blk dr klinik.. so biar jelah dia rasa sakit tu sket... br dia tau tujuannya..

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat