Friday, September 21, 2012

Malaysian Carnival @ Victoria Square



Last Saturday was a happening day- we had a Malaysian Carnival in the heart of the city, Victoria Square.

Kitorang sampai agak awal, cuma ter-miss nak tengok tarian zapin je. Tapi by that time, crowd dah agak ramai.


Konsepnya diorang buat macam 'tour to all states in Malaysia' with this Aussie bloke, Sam. Eh, macam bunyi nama laki aku pulak. Tapi takpe, lakiku juga hemsem walaupun tak putis macam matsaleh itu. Heh


 Paling best, adalah stall makanan yang pelbagai.
Swinging Bowl is one of the famous restaurant kat Adelaide city. well, I reckon u guys know what 'swinging bowl' means in our culture lah kan?


Ada murtabak, nasi beriani, dim sum, laksa, roti jala, buah melaka, kuih macam-macam jenis.

Yang berbunga-bunga ni...sesuai sangatlah dengan konsep Indian foodnya.


Eh, ni apahal pulak nak WAR ni? Ajak berperang ke?


 Oh...warung jugak kot dia nak spell.

 


Dan tak ketinggalan...Mamak Corner. Fuhh..sapa sangka ..Mamak sudah boleh jadi a part of Malaysiana. heh

Itu pasal makan.
Aku cuma try Prawn Mee (AUD9). Betul-betul ho-liao. Haha
Dengan ais kacang AUD5. Tapi sedap la. Eh, aku ni...makanan apa je yang tak sedap di tekak aku. Dasar perut memeri!
Lepas tu beli nasi goreng pattaya pulak.
Aku malas nak membeli sakan, sebab laki aku masak kat rumah pun sedap. Lagi satu, aku malas nak queue panjang berjela. Sempat lagi aku buat pe'el orang Malaysia, memotong queue masa minta K.Surah tolong belikan sekali ais kacang untuk aku. Hehe


The ambience was so colourful.
Toleh kanan, nampak orang 'kadazan.'



Toleh kiri, ada traditional Chinese wedding...


Kids dengan riangnya try main congkak yang dah lama tak jumpa.
Tapi aku rasa diorang tau la kot benda tu namanya congkak.


Ni apakenamanya benda ni. Mak budak pun tak ketinggalan menerai.



Henna drawing on hands pun ada.


 Lil Adib tersenget sebab suka sangat makan kuih lapis dengan tooth pick tu.
Yang kecik mengada nak berjalan, yang dah besar (Lil Adam) gatal nak duduk dalam stroller. Haihhh



Masa aktiviti berlangsung, MrHubby sempat snap-snap sikit gambar kat tengah city tu.







Haaa...ni adik-adik menari tarian sumazau. Aku tak tau la sapa choreographernya.


Then, the most awaited session. Cooking demo by our very own Masterchef, Dr Ezani.... dan Aussie Masterchef, Poh.




 Lepas tu ramai le beratur nak merasa air tangan Masterchef.

Katanya last year, Chef Wan datang. Aku rasa mesti last year meriah jugak.


Haa..nindia geng Penang chek maiii....Baru la boria tanjung!!! Hahaha

 Aku enterfrem je. Masa diorang naik stage takde la aku ikut. Hewhewhew



 Hebat betul diorang ni. Baju-baju yang diorang pakai tu semua buat sendiri. Termasuklah benda alah kat kepala Yati tu.
Aku rasa Tourism Malaysia patut bagi bajet sikit la untuk buat baju diorang...sebab in a way dah bantu promote nama Malaysia kat sini. Alaa..berapa ribu le sangat berbanding kalo nak angkut satu batalion penari Citrawarna datang Adelaide kan?


 Yang ni Indian wedding pulak. Wahhh..lawa giler ahhh sari adik manis tu.


Yang paling ditunggu-tunggu adalah Dikir Barat Kelantan.



Watimang Landak ni aku tengok dari jauh jer, sebab nak balik dah...sib baik sempat amik gambar adik-adik ni.


But dekat-dekat aku nak balik tu, memang ramai giler arrr yang berkumpul depan stage. Tengok la sendiri...


3 comments:

  1. menarik. semua tu Msian students ke yg organize?

    ReplyDelete
  2. TH,
    malaysian students.hebat kan?

    aidaikmal,
    spot on.heh

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat