Wednesday, November 30, 2011

'Cerut' as presents for the 5th anniversary :")

Remember the sneak peek for our anniversary?

For her... eh, for me....

It's a Cerruti...



Jenuh labbaikallah tawaf segala kedai yang jual jam...

I was thinking to get a Solvil Titus or Tissot, or Calvin Klein.. Daripada niat nak beli yang rectangular face, melencong-lencong belek yang round face, tali bracelet la..bangle la....

Tapi setelah ditimbang kati dan mengenangkan Abah who is a watch expert, I better get something really nice. Nak nak pulak ada barang aku yang perlu ada that X-factor to make me feel "I love it so much!" (baru tak cepat jemu..keh keh keh)




And for him...although he said "Tak payah la belikan hadiah." (eleh eleh..ye ke?)
I insisted to get him this....




Timberland waterproof footwear.

Memang mencabar sungguh pegi beli barang dengan anak-anak; yang sorang tu galak suruh aku try segala jenis kasut, lari-lari dalam kedai...bila kena marah, siap merajuk kat depan kedai sorang-sorang....
Sorang lagi merangkak segenap kedai sambil sengih-sengih kat cermin, macam kedai Timberland tu TokWan dia yang punya.

Nasib baik masa cari jam tu, tak bawak anak-anak. Hehehe


Tak kira la dapat hadiah ke tak (actually, tak best gak kalo tak dapat hadiah kan? ngehehehe)... this year, our anniversary fell on the day before the new Hijri year.
So, I hope this new year (that marks the 5th celebration of us being together) opens a new leaf for a better life ahead.

To my Cinta,

Thanks...

For lending a listening ear. Nasib la kan...dapat bini lecturer.
(although sometimes tu terpaksa set 'mute' mode kot)

For the once-in-a-blue-moon special dishes walaupun masih kurang masin, kuah ceroi despite dah google for online recipes. Hehe
(bila nak masak lagi untuk Sayang?)

For helping me with the housechores- cuci baju, sidai baju, mop lantai, etc.
(which I know not many hubbies are willing to do sebab lupa bini pun penat bila balik dari kerja)

For being my mirror, for telling me the truth although when I am wrong
(blusher tak balance, kaler tudung tak matching, what I should say/do to others)
 
For being the babysitter when I have to work during the weekends
(tolong jaga Lil Adam and Lil Adib bila pegi field trips, conference, lawat practical students)

For being the chauffeur wherever we go together.
(so I could sleep while u drive. Hehehe)

For laughing at my lame jokes and the naughty things I do
(errr..yang ni tak boleh elaborate banyak. Censored. Bahaha)

For mingling with my friends and students well
(so that takde la besar kemaluan aku bila dapat laki kera sumbang yang cas bagus!)

For being patient with me for the past five years.
Ingat tak pesan Abah... the day he was going back to Penang, after we got married?


Tuesday, November 29, 2011

Symposium sambil makan angin -SKAM-24 @ Langkawi

Well, last weekend, we went to Langkawi for a conference. SKAM24 that is.

It was supposed to be held at One Hotel Helang...


..but the first night tu,we were sent to the FourPoints by Sheraton sebab hotel penuh.


Rasa nak hangin la jugak, but luckily the room was spacious that I could golek-golek macam Hindustan.


And I told myself to calm down sebab the hotel is by the beach, so boleh la bawa Lil Adam to play there as promised.

The venue of the symposium?
Nay.
Betul-betul tepi airport. Beach apokobondonye?

Anyway, the first day, I presented one paper.



Poyo je aku practised one round. I shouldnt have. Macam rasa tak best je.


The second day, I presented another. Better unprepared. Rasa spontaneous sikit.
Hahaha. Matilah perasan.



Abis present, tunggu dengar few papers presented, mingled with some of them...then apa lagi...
Kuar la jenjalan dengan the 3men-in-my-life.
We rented a small car for RM50 per nite. Considered cheap for a peak season (school hols le katakan).



The second nite tu jugak, as usual ada Welcoming Dinner. Luckily the dress code was Casual.
I totally forgot about it. So pakai je apa yang ada.



Still okay la kan?

Sebab ada je students yang pakai Tshirt and jeans, siap naik stage lagi. Muehehe




Nak networking punye pasal, I dinch have myself seated with the colleagues of my fac.
So, aku yang *cough* perasan *cough* muda ni duduk dengan the Masters students. Hihi.
*hai korang! Kantoi korang ni silent readers selama ni :P


Yours truly with Afiqah, Hidayu, Amirah, Khairusy and Wan Shida.



...yang ni pun semeja jugak.

Bukan apa kan. This is the time to.mingle kan. Kalo balik-balik hadap muka colleagues yang sama jugak, buat apa...ye dak?




My boys?
They were all well taken care of by MrHubby. Tengok la ni...



Lil Adam memang sebijik perangai aku. Pantang jumpa bath tub.

Dah siap mandi dan pakai baju pun, boleh cari alasan nak mandi lagi.hahaha



Came Wednesday, we didnt wait until the closing ceremony. Orang lain naik flight, boleh la.

We all travelled by ferry/car. Takut penat dan sampai lambat. Sebab nak singgah kampung jap.



While waiting for the ferry to Kuala Perlis, we lepak-ed at the Starbucks.


See, Lil Adam is so sweeeeet.
Asal nampak bunga je, he plucked for me.
Awwww... So lomentik lorrr :")





"Look Mama. Adam is strom, Adam eat sayur"

*sibuk nak tlg dukung adik dia

And just another pix of us.


..just bcoz sometimes I forgot how manja he used to be, since Lil Adib was born
posted from Bloggeroid

Saturday, November 26, 2011

5 years and counting

It's been 5yrs hand-in-hand along the way.


Thanks a lot for being my other half, Cinta.

Since we are at the resort (students event), ingat nak romantik2 la kunun.

But look at the lil monsters.


Mmm 2boys in 5yrs. How time flies.


So I just indulged myself in dreams, with a capital D that is :")

posted from Bloggeroid

Monday, November 21, 2011

Be like a woman's skirt!

Haluuuuu...
Bersiaran dari Langkawi.


Today and tomorrow I'll be presenting two papers at this SKAM24 conference.
Membebel kat students berbakul-bakul dalam kelas -oh well, it's my area of expertise kan? :P
But when it comes to having other audiences,...errr....errr.....hati goyang la jugak.


Anyway, the rule says...

When speaking in public, TRY TO BE LIKE A WOMAN'S SKIRT.

Long enough to be respectful.
But short enough to be interesting.


Wish me all the best, peeps.

Friday, November 18, 2011

Peluh kaya, peluh miskin


Happy betul kawan aku, Winie bila sana-sini orang tegur kata dia dah 'shrink'.
Lepas bersalin anak pertama dulu (C-sect), dua tahun dia susah nak lose weight. Then, bila kitorang sama-sama preggy, aku galakkan dia try jugak normal delivery, sebab senang nak jaga dalam pantang.

Lepas naik keje, dia pegi gym.
Dan terbukti la... bila dah makin ramai tegur dan baju-baju lama pun dia dah muat balik.
 



Org kaya kuar duit untuk ke gym (atau main golf) untuk kuarkan peluh.
Org miskin kuarkan peluh tanpa ke gym untuk dapat duit.

Aku?
Tak kaya. Nak kata miskin kang,kufur nikmat lak.
Ke gym pun tidak.
Keje pun jenuh perah kepala otak, tapi x berpeluh (sebab aku memang jenis susah berpeluh pun)

posted from Bloggeroid

Thursday, November 17, 2011

This is what happened if u don't check your kids' homework


There was once Lil Adam was absent from school, so Teacher Ainna gave him two pictures to colour as a homework.
And last week, I was impressed upon seeing his paper displayed on the wall, outside the nursery :)

U see, not bad huh?



 BTW, the better-coloured apple pic is done by a 10 y.o girl. So, out of league la kan? Hihihihi

And this HORNBILL... tengok la.. the beak is blue! :P Tercekik nila gamaknya.

 
Lil Adam siap claimed the colourful one was his. Hahaha. Ngelat!

But hey... as they grow, I guess we have to monitor their homeworks kan. Know why?
Look at this!


Haru!!!


Tuesday, November 15, 2011

What I like about ex-students' wedding?



Amongst the things I love most about my ex-students' big day is...


1. I could see their nerdy look transformed into a glowing bride/groom.
Yang dulu serabai-serabai, sekarang dah macho. Yang dulu berlemoih, sekarang dah pandai make-up dan ber-high heels.
p/s: Topex the bridegroom wasn't a selekeh student back then, by the way.



2. Time to b*tch about  gossip this and that. 
Adihana dengan Wan la kepalanye nih. (#tangan genggam macam nasyid)


3. Time to check out, who has had a bigger diameter around the waist. Yang dah kawin ke yang belum kawen? Ehehehe.
p/s: It is soooo not right to talk about work ala-boasting-myjobissodamngood-kau-ado?


 4. And I am truly happy to see these faces again!
FYI, these are amongst my first students when I started my job (antara my fav batch). They were there since I was single... sampai tolong-tolong for my wedding... sampai datang visit ramai-ramai when I gave birth to Lil Adam... sampaiiii la sekarang.
That's why some of them call me 'Kak Is' je. Tak main la Puan-Puan lagi dah... Lagipun we are just like 2-4 years apart.


Seriously, I was sooo touched, rasa macam nak nanges. (okay, stop it Isabelle the Neng Yatimah!)



Congrats, Topex & Faatimah. Moga cepat dapat baby.

Lepas ni sapa nak kawen, jangan lupa ajak so we can have this kinda gathering again.

Monday, November 14, 2011

Friday, November 11, 2011

Korang pegi tak wedding kalo dijemput dengan FB/twitter je?

Sama macam 10.10.10 dulu, tahun ni orang kejar tarikh 11.11.11 pulak untuk majlis nikah... sebab jatuh hari Jumaat. So, reception maybe esok la.
Ye-ye-o je diorang ni pulun nak nombor cantik. Jangan ada yang taksub sampai percaya yang bukan-bukan, sudehhhh.


Anyhow, rasanya dengan teknologi di hujung jari zaman sekarang, klik-klik je untuk hantar undangan.

Cuma aku wonder la... Korang pegi tak wedding kalo dijemput melalui FB atau twitter je?


Aku ingat lagi masa kecik dulu... Kalau kenduri anak PakCik X, si bapak datang jemput abah... (tanpa isteri dia, Makcik X)... alamatnya most likely mak tak akan tunjuk muka.
The same goes to yang main 'hantar wakil' je. I mean, kalau diwakilkan kepada orang tertentu/kaki masjid untuk menjemput (or 'memanggil' -as Penangites call it)... harus la tak pegi selagi takde follow-up call daripada tuan punya majlis.
I don't see it as mengada, but it's more of a courtesy la. Beradab la sikit.


Memang la memenuhi undangan tu dituntut. But as I grow older up... sekarang aku faham, terasa macam keikhlasan tu kurenggg sikit.
Almaklumlah..nampak sangat takde extra efforts.
C'mon la. This is your BIG day. Biar hantar jemputan atas kad yang fotostat pun takpe. Jangan la nampak cheapskate sangat macam AC-the-saudagar-gelang cari downline untuk bisnes baru.

Bukan la penting sangat nak ada kad jemputan tu, tapi kan lebih elok kalau jemputan dibuat secara personal, bukan secara ‘bulk segedebak.' Bukan sekadar "Eh, nanti kau jemput sekali kawan-kawan kita yang kau jumpa ekkk?"

I myself- ada wedding yang aku look forward sangat walaupun sekadar diundang via FB.
Contohnya masa hairdresser aku kawin last year. She just messaged via FB dan aku cakap, tak payah hantar kad la, sebab aku tau venue tu kat mana.
Aku mark terus dalam calendar dan bagitau MrHubby -on that date,we are attending Marina's wedding!

But still, Kak Am (mama Marina) call aku a few weeks later untuk menjemput. Aku cakap "Alaaa... Kalau akak tak call pun, saya memang nak datang."

Well, that's how it goes.


Tapi ada juga yang aku tak kesah... tak hingin... dan tak plan pun nak attend.
Ada yang tanya "Pegi tak wedding si polan nanti? Dekat je kan..dekat blablabla."

Kang kalau cakap tak pegi sebab tak dapat proper invitation, kata mengada.
Kalau kata purposely tak nak pegi, kata sentap pulak.




Ye la..tau la, aku ni bukannya termasuk dalam Rukun Nikah pun. Kalau aku tak datang, pengantin tetap bergoncang tangan dengan tok kadi, dan majlis tetap berseri (refering to 'semoga kehadiran tuan/puan akan menyerikan LAGI majlis kami).

Kepada bakal pengantin sekalian...Kalau nak, seribu daya (kalau ikhlas menjemput, sanggup berusaha hantar kad, bukan setakat FB atau twitter je).

Kepada orang yang dijemput...
Kalo tak nak, seribu dalih (kalau hati tu dah memang tak berapa willing, kau buat jambatan emas dari pagar rumah aku sampai ke dewan kau pun, aku sanggup cakap tak jumpa kunci rumah!)


P/s:
Tetiba rasa bersalah tak attend wedding Aqilah (my ex-student) baru-baru ni sedangkan asalnya aku memang plan nak pegi. Sorry ye, dik.Huhu


posted from Bloggeroid

Apabila menghadapi dugaan...

Jangan minta dijauhi segala dugaan.


Minta la supaya dikuatkan iman untuk menghadapi dugaan.

p/s:
Kadang-kadang kita lupa, kan?

posted from Bloggeroid

Thursday, November 10, 2011

Ehh... kau ingat aku @%&*^*$ ke?


Bergambar ramai-ramai..dengan botol hitam/hijau yang mencurigakan...
bila orang query, kau jawab la "Cuaca panas dan sesak, sebab tu muka saya merah."
"Alaaa..tu botol kicap derrr..." atau "Tu bukan saya punya la."


The truth:
Masa X-Mas lunch (of the Sly & Fegan lab) ni, Eric sengaja pedajal letak botol beer tu dekat aku. Katanya, biar parents aku nampak.
Tapi kalo korang buta, mesti tak nampak botol Ice Lemon Tea yang betul-betul depan aku tu.


 *********************

Bila tengok gambar tepi swimming pool atau pantai, mesti cerlang je bijik mata nak tengok orang dalam gambar tu pakai bikini tak.
Nak nak kalo gambar berpelukan macam aku ni...
Maka keluar la remarks "Lesbian la tu..."

Lepas tu tuan punya badan bidas Apa dosa sial t***k aku kat org.. Masing2 ada t***k nk kacau tetek org.” macam familiar lak

The truth:
Masa ni, aku, Kelly and Fiza went out for a swim at the Southbank (man-made) beach on Kelly's birthday. We, Asians masih pakai swimsuit atau spaghetti top walaupun perut flat... tak macam minah saleh yang buncit-buncit pun konfiden pakai bikini, tayang lemak.

*********************

Ada ala-ala artis bergambar dalam bilik tak? Huahuahua...
"Tu takkan bergambar je, mesti ada buat apa-apa jugak tu."

The truth:
I was about to go out (beg kat bahu pun tak turunkan), when I popped into Henning's room- just to have a pic with him before he returned to Germany for good.

 *********************

"Elok la tu... pakai meraban macam setan."

The truth:
Masa tu (Ekka 2005), tak keluar lagi fatwa pasal pakai tanduk setan. It came out somewhere in 2007 kalo tak silap aku.



The major conclusion
Yang tukang mengata tu satu hal la. Confirm dah hebat.
Tapi hukum si pembuat tu menimbulkan fitnah tetap dapat share jugak.

Nuffnang ads

My Heartbeat