Thursday, February 10, 2011

Bantal dakap P.Ramlee



Korang pernah dengar nama Tepung Torak tak?
Dah lama aku tak jumpa benda alah ni. Last dulu, masa aku kecik-kecik. Aku rasa kuih ni glamer kat utara (or prolly Penang je?) kot.


Cuma aku nak tergelak sebab ada orang panggil kuih ni 'BANTAL DAKAP P.RAMLEE'.
Memang la dia ada rupa bantal dakap a.k.a bantal guling, tapi ye ke macam P.Ramlee punya? Har har har...

Tak pasal-pasal aku rajin gugel resepi tepung torak ni.

Resepinye...

2 cawan tepung beras
1 ½ cawan gula pasir
1 biji kelapa (santan 7 cawan)
½ sudu kecil garam 1 cawan air
2 helai daun pandan
Daun pisang


Gula pasir, daun pandan & satu cawan air dimasak untuk dijadikan air gula, angkat & tapis. Daun pisang dilayur, potong 5x6 inci. Tepung beras dibancuh dengan santan, masukkan air gula tadi, kacau hingga sebati. Daun pisang digulung dengan rotan, tinggalkan 2 inci dari paras rotan tadi ikat guna tali / benang. Cabut rotan dari daun, tuangkan tepung kedalam kelongsong daun 4 inci tinggi, ikat dengan tali. Jerang air dalam periuk, rebus tepung torak yang sudah siap berbungkus (45 minit).


Nape aku tak buat?

Sebab MrHubby doesn't favour sweet stuff. Tiap kali aku buat bubur ke, atau dessert manis-manis, I'd end up makan sorang-sorang. Tapi dia jugak yang membesar, tu yang dia jeles tu. Kuikuikui...

*lariiiiiik*

10 comments:

  1. hahah..macam antu pocong pon ade.erk!

    ReplyDelete
  2. hamboi2x..xmo kalah tu nme kueh kannn..hehehe..

    ReplyDelete
  3. OOO NAMA KUIH NI TEPUNG TORAK KA..LAMA TAK DENGAQ. ARWAH MAK LA SUKA buat msa kecik2 dulu..lama tak makan!

    ReplyDelete
  4. jiji-fify,
    nape x kasi nama kuih pocong ye?

    afa,
    nama mesti mau glamer...

    lin,
    a'ah..rasa manis2.

    ReplyDelete
  5. oh, baru tahu nama kuih ni..pernah jumpa, beli ngan makan masa kat kampung...susah nak jumpa kuih ni..

    ReplyDelete
  6. kat sebelah sini langsung tak penah jumpak. Nak tanya kat makcik jual kuih, satgi kena gelak pulak.
    #dlm gambar tu, sebelah tepung torak tu, kuih dangai... sedap jugak.

    ReplyDelete
  7. tak sangka P Ramlee yg badan besor tu bantal guling dia cetotet je yer?

    ReplyDelete
  8. mak i suka buat Pulut Dakap. Pulut lepas masak balut sama kaedah mcm dlm gambar tu n kukus. :)

    ReplyDelete
  9. uii,..1st time nampak kuih ni la Belle..nama canggih tuu

    ReplyDelete
  10. hanz,
    kat sini mmg xdpt la...

    abu aiman,
    dangai masih bole jumpa kat shah alam

    papabear,
    eleh..apa nak heran...
    papabear besar pun guna bantal guling kurus.
    lariiiiiiiiiii

    i sofia,
    pulut dakap? pulut udang ke? eh tp yg tu bakar

    nia,
    hahaha.kaedahnye...

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat