Friday, October 1, 2010

Who said DHA is ABSOLUTELY good?



Baru2 ni aku dok bersembang dengan ofismates pasal gelagat anak masing2.

Cailyn (Winie's daughter, 2) the Drama Queen yang buat2 tangan sakit, dari rumah sampai ke Jusco. Tapi bila nampak toys kat Jusco, terus melompat keriangan.

Faezah pulak, dengan Fatini, 5 yang banyak tricks untuk tarik perhatian. Nak diurut la, nak digaru la... sampai tertido.

Aku pun kata "Ooo... babygirls are like that eh? Nasib baik (Lil Adam is a boy)..."

Maka masing-masing yang telah menjadi mak budak ni pun membuat interpretation kononnya kebijaksanaan tu sebab susu (FM) yang diorang bagi kat anak diorang.


Winie: My mom said she only gave me Dutch Lady, patut la I tak pandai buat tricks macam tu.

Faezah: Eh, I pun dulu minum Dutch Lady jugak.

Me: Aku ni Baby Dumex je (kalo x silap lah)... tapi jadi lecturer jugak maaa... Ehehehe.


Eh, lupa lak nak citer. FYI, Winie ni sgt concern pasal kesihatan, nak nak pasal baby's/kid's progress (mind u, her hubs is a doctor). Maka dari pemakanan si ibu/anak, environmental exposure sampailah ke permainan/pergaulan anak --dia sangat teliti. Tak salah pun kan? Cuma aku sendiri tak la se-detail tu.

On that basis, she really believes in eating a lot of fish and selecting the formula milk with DHA (dan yang sewaktu dengannya) to make sure her Cailyn is brilliant.
Well, DHA is known for improved attention and visual acuity kan?

Sampailah baru-baru ni, bila dia sembang dengan sorang doktor masa check-up tentang pengambilan DHA.

Guess what?
Dr tu cakap, so far there is no such research evidence yang mengatakan DHA boleh bagi anak bijak.

In other words, selama ni banyaklah misleading ads. Aku x pelik sangat. Standard la... marketing strategy. Yang takde diorang claim ada. Yang contentnya ada sikit, diorang claim ada 5X ganda.

Nape benda ni has never been revealed? Macam kata Elyn aritu la... maybe itu etika diorang. Lagipun consumers lagi suka percaya dengan apa yang diwar-warkan di media. Farah pun masa dia buat entry pasal memlih FM aritu, macam-macam cadangan dia dapat.



Yang nak tergelaknya, the Dr. even said DHA could increase the size of the brain (cuma x tau at what dosage it does). So, aku terbayangkan kalo terlebih amik DHA, kepala jadi besar sebab brain dah oversized! Hehehe

Whatever...

Yang aku pasti, none of the DHA-fortified formula berani claim that they are better than breast milk! Korang perasan tak?

So, korang kelentong la apa pun untuk jual FM korang, to me in addition to naturally having DHA and etc., BF still has other advantages and benefits.

Lepas ~2tahun setengah BF, Lil Adam pun hanya minum susu murah je. Dutch Lady (Honey) . Ye, anak aku x high maintenance. Alhamdulillah. Mudah-mudahan adik Lil Adam nanti pun murah rezeki untuk dapat BM selama yang aku mampu.



19 comments:

  1. yeah..way to go belle..moga ur 2nd baby akan dpt breast milk yg BEST tu mcm abg adam dia jugak..
    tu la..aku pon sok2 bila anak aku dah benti bf nak bg dumex je kot.. :p

    ReplyDelete
  2. hmmm betol jugak ek.. nnt bila anak ke-2 kak is dah besaq kasi susu ortu (org tua) pon xpe kot. ape bedanya kan? :P

    ReplyDelete
  3. lps 2 thn, anak hanya perlu minum 2 gelas susu sehari. x semestinya FM kan? fresh milk pun boleh. jadi mmg x perlu cari FM yg mahal2 sebab belum tentu apa yg diwarwarkan tu betul

    ReplyDelete
  4. anak me pun minum Dutch Lady ajer :) masa umur seblm sthn, me bagi susu yg agak mahal ie Mamil/Mamex Gold (masa antar ke nursery) kat umah memang BF lah :)

    ReplyDelete
  5. zeta,
    nak bagi ur kid jadi mcm i ke--- baby dumex? haha

    jiji-fify,
    weh..weh..ni sape yg ortu nih?

    liz rohaizat,
    dah besar2 ni, bagi je susu apa pun.

    ReplyDelete
  6. mama zharfan,
    yg risaunya kalo kat nursery/sitter tu tsilap bagi susu mahal anak kita kat budak lain. rugi wooo...haha

    ReplyDelete
  7. i cari Fm yang boleh mengenyangkan anak not much on the dHA and bla,bla yang belum tentu kebenarannya...

    ReplyDelete
  8. sampai skarang pon tak decide lagi nak campurkan afif dengan susu yang mane huhu end up sambung jela bf hahahahaha

    ReplyDelete
  9. more DHA=bigger brain=lebih bijak

    itu kot logik yg FM companies ni pakai. hampes... menipu consumers no 1 diorg nih...

    kalo di UK ni, so far iklan dia x de ckp FM better than breastmilk. semuanya start dgn '... breastmilk is the best milk for your baby. But when it's time for him to move on, ...' mungkin govt diorg monitor kot, or kalo bg fakta salah nnt kena hentam ngan pro-lactivists nyer group.

    kira not bad la. tp rata2 omputih ni feed sampai 6 bulan je. lps tu diorg bg formula. around 1 yr old bg freshmilk, sbb mahal la formula.

    apa pon pilihan susu yg kita bg kat anak kita, semua nya kita bg out of love. asal x de melamine sudah la... :P

    ReplyDelete
  10. phat apple dee,
    a'ah kan. ada susu yg i dgr x mengenyangkan. pelik!

    elissmie,
    "sukanya bila dia ceria..."
    hahaha

    ultracikebum,
    sila..sila... ooo tgh berguling2 kat wumah yer?

    farah,
    u try & error la. that was what i did.

    ReplyDelete
  11. oyis,
    thats very true.tu la untungnya kat negara org, very concern psl fraud kan?

    ReplyDelete
  12. laaaaaaaa...tu yg tak suka dengan marketing strategy ni, suka sangat misleading yg bukan2 kan,..susu ibu pregnant pun dia kata utk bagi DHA pada baby jgk kan..isk

    ReplyDelete
  13. lupa nak tanya my mom i minum susu apa dulu.. sebab katanya i bf kejap jek huhu..

    ReplyDelete
  14. biasalah diaorg nak jual produk diaorg. MMG BM tetap unggul berbanding FM.

    ReplyDelete
  15. maotel gamaknya aku jika minum susu ..nice

    ReplyDelete
  16. I heard/read terlebih DHA also can make the child hyper!

    oh well...as long as bdk tu suke and its within our budget ok lah..susu ape pun tak jamin the kid will suceed in life.

    ReplyDelete
  17. betul..betul..mcm telur Omega pdhal i pernah tgk dlm talkshow dgn sorang dietitian dia kata semua telur mmg ada Omega. tade yg lebih tak lebihnya!

    psl DHA, hari tu time dgr talks psl BF pun misi tu kata jgn kata susu ibu tade DHA...susu ibu dah lengkap semua tp Fm yg nak meniiru. hehhe!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat