Friday, March 12, 2010

Quit BF- 1st attempt


It has been 2 and a half years now that I have been breastfeeding Lil Adam. Throughout the duration there's been numerous times that I feel like "Okay, time to stop." or in other words..bercerai susu la.

Never tried putting minyak gamat, red colourings, kunyit, etc. But I tried telling him..."Bonbon sakit... Cian Mama." (sambil buat muka sedih).


His reaction?
He blew on the bonbon..."Puangggg..." (alaaa... macam selalu orang tua2 tiup kat mata kita kalo masuk habuk tu)...
and continued enjoying it...

Cettt!!! Mama ingat lepas tiup tu, kau nak kesian kat Mama.

Hmmm...I think, I just don't have the heart to separate him from the bonbon. Duh....
But today, I am leaving for a field trip (IPK661) with the students. For the very first time, I am not taking Lil Adam & MrHubby along. Harap-harap malam nanti dia x mengamuk cari bon-bon.
Doakan ye?


18 comments:

  1. sama la kita...mmg decide stop time 2thn 6bln tp die nk gk until try ltk asam jawa lps tu die rs masam siap tkmo and ckp "cucu macam"(susu masam) tp skarng pn kdg2 die mintk gk ...hehehehe

    ReplyDelete
  2. Sedey tak bila nk bercerai susu ni?? Mcm sedey je rasanye..hehehe..

    ReplyDelete
  3. wuuuuuuu wuuuuuuuu wuuuuuuuuu.... sedih laaaaaaa.... mmg la tak sampai hati kan? kan? camana tuh? hopefully cikebum tabah okeh... jgn cari nenen mama....
    sedih...sedih....

    ReplyDelete
  4. 1st timela kena tinggal eh tu?
    sure tak tentu arah tu...bebudak ni kan cm gian sikit klu sehari tak dpt bonbon.

    ReplyDelete
  5. amiiiiiiiiiiiiin... smoga sukses.. ama susu botol aja!!!

    ReplyDelete
  6. Heheheh Is ...

    Nak cita pasal cerai susu ni ...

    Jadi kat my fwen ... Anak dia dah 3 tahun gitu la. Pastu ibu dia berhajat la nak menceraikan anak dari susu. Dia bubuh pokok ke daun apa ntah yang pahit tu kat bonbon dia dengan harapan agar taktik ini akan berjaya la ...

    Lepas tu, bagi la susu kat anak macam biasa. Si anak mula2 cakap - Susu tak cedap. Pastu dengan relaxnya, amik kain, basahkan pastu lap bonbon ibu dia ... Bila line clear, terus dia sambung menyusu seperti biasa ...

    Hahahahaha ... bijak, bijak kan kan kan ;p

    ReplyDelete
  7. Eh, lupa nak cakap ...

    All the best !!

    Adam, bawak bersabar banyak2 ye :)

    ReplyDelete
  8. Ala..la..la...kesia tgk muka adam yg tgh sedih tu. Memang tak sampai hati, tapi hati kena keras klo nak cerai susu nih.

    ReplyDelete
  9. insyallah,bila sampainya akan jadi mudah..mcm i,attempts byk kali tp semuanya bkn nekad sgt...tp ntah camna,sekali tu leh lak dan Aliah pun mcm setuju,stop2 terus lak pegnant.U try laa! Good luck....

    ReplyDelete
  10. chomeyl nye pangil nenen "bon bon" bunyi cam cekelat hehe

    ReplyDelete
  11. wah masih BF adam?? cayalah. harap2 mlm die tak mencari!!

    ReplyDelete
  12. tu la, aisyah is 1 yr 9 month ni, ingt nak stop at 2, but sayu je rasa, especially sbb obviously, she still enjoys them huhu. but in july (a month after her 2nd bday) i have a week-long conference abroad, nak kena tggal hubs and dia, so hrp nya mmg bole stop cold turkey la masa tu of x stop lg. otherwise balik conference tu kalo cari jg, mau kena letak serbuk kopi kat situ hehe..

    tabah la adam ye. adam dah big boy (tp dlm hati kesian jg ni)

    ReplyDelete
  13. oh tk sangka susah jgk nk bercerai susu ni ya. hopefully your son is ok when ur not arnd. :)

    ReplyDelete
  14. nOtty lil adam..pandai hembus2 lak! so cute!
    abu zuhair pun ada bOn bOn apa...kasik ja bOn bon ayahnyer

    ReplyDelete
  15. This is a great post. I just had one of the ‘Doh!’ moments and ran back to correct my own site before publishing my comment. You see my own comment form did not match what I’m about to advice. I get less comment than you, so never noticed any problem. I’ve changed it now anyway so here goes.

    study abroad

    ReplyDelete
  16. bonbon?? haha sangat comel... first time i dengar hehe

    ReplyDelete
  17. mamatisya,
    bila la i sanggup nak standby segala asam, kopi, peria, gamat tu ye? hehe

    apash,
    sedih sgt2, but what to do?

    fizamior,
    woo..wooO..WOOOO..(makin kuat melalak).
    mmg x smpi ati.

    lin muhamad,
    tu la, kalo boleh nak biar dia stop sendiri, tapi mcm xde gaya nak stop pun.

    mamapasha,
    kamu harus tlg aku donk..gimana mo wean off & potty train..umurnya udah sebaya pasha waktu pasha stop dulu.

    dnna,
    mmg budak2 bijak kan? hehehe

    fiza,
    oh..tidakkkkk!!!
    (haihh..smpi tua la aku kena menyusu kalo asyik x smpi ati)

    salzahari,
    wahahaha..itu alasan utk pregnant tuh..hehehe...

    yatie chomeyl,
    x le malu sgt kalo dia sebut dpn org.ngeee :P

    elyn,
    alhamdulillah la byk rezeki dia wpun my br**st x besar pun. hehehe

    oyis,
    u have to be really tough, mcm masa i pi induksi dulu. gila sedih wooo...

    lea shmea,
    mmg susah, dear. kalo hati kering, lain la...

    anonymous,
    bon-bon ayah x sedap la...rasa masin, bau masam. kuikuikui...

    angel,
    hang ni x abis lagi ke citer benda alah nih?

    lady of leisure,
    hehehe.perkataan utk camouflage :P

    ReplyDelete
  18. good luck! harap2 adam ok la yek..huhuhu

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat