Wednesday, March 30, 2011

Lil Adib's potong jambul


Alhamdulillah...
Last Saturday, as Lil Adib was approaching 3mths, we had a 'potong jambul' kenduri for him at MIL's in Endau.

Korang panggil la potong jambul ke, cukur jambul ke... Cukur rambut ke (org cukur kepala la, wei..bukan rambut!!!), cukur kepala ke... I'd like to emphasize here... cukur jambul is adat. Cukur kepala is the sunnah as practised by Rasulullah s.a.w.

Here I use the term potong jambul as we haven't had the time to shave his head yet :P Elehhh... macam le banyak sangat rambut budak bodak tu.


Before the event started, Lil Adam dah rasmikan pulut kuning tu...


Ramai gak yang datang. More than expected.


So, it started with Yasin recital... nyaris-nyaris aku kena lead sebab otai tu tak datang. Haha


Followed by doa and berzanji/selawat...


Lil Adib terbongkang kat atas tilam.
Nape baby selalu tido ekkk, masa orang berzanji tu? Pelik aku...



Lil Adam behaved so well, so I rewarded him with a new monster. Aku pun tak tau apa nama monster tu, so I named it "Tenggiling" :P Kira cute sikit la daripada aardvark or ant-eater. Hahaha.


When the time came, Lil Adib was brought out.
Ditenyeh sikit dengan bedak sejuk...


Amik gunting
Jenuh makcik ni cari rambut Lil Adib, sebab memang tak banyak (cettt... ada hati gak nak potong jambul).

...dan masukkan dalam nyoq yang disediakan...

Those who cut Lil Adib's jambul were given some bunga rampai....
And the goodie bag, containing pulut kuning, bunga telur (in the porcelain basket), a tube of henna and a tube or perfume oil.

The pulut kuning

Later... makan time!!!!!


The menus include... laksa Johor (and the garnishing). Siap rajin pulak diorang buat dua jenis kuah. Aku tibai je dua-dua jenis... :P

...pulut kuning

...and koleh kacang (MIL's fav).

Alhamdulillah... settle dah...
InsyaAllah, ada rezeki nanti, kita buat aqiqah pulak ye...


Dah abis majlis, harus la bergambar sakan...

15 comments:

  1. erkkk alamak..potong jambul & aqiqah tak sama eh?? perghhh byk lagi rupanya aku taktau nih.. :P

    ReplyDelete
  2. wow,sedondon ijau..cantik lah..

    ReplyDelete
  3. Baby tido sbb lagu berzanji tu best ^_^

    Sedondon...cantik.

    ReplyDelete
  4. huihh
    sedapnya nampak kole kacang tu
    my favret too

    ReplyDelete
  5. jiji-fify,
    ajaran sesat betul la kau ni dik. xpe, nanti akak ajar.kelas 2jam kredit.

    azni,
    TQ. bright kan?

    fiza,
    tapi i lagi suka kalo lelaki berzanji. lagi sedap

    h4ni3,
    buleh geng la dgn MIL. dia pandai buat koleh kacang tau.

    ReplyDelete
  6. meriahnya majlis cukur jambul adib...
    tengok pulut kuning macam sedap je... isk, mana nak cari nih...

    ReplyDelete
  7. ha a lah..sama dgn rikazz dulu..org dok potong rambut dia..dia keje tido je..pape pun pulut kuning n rendang tu menggiurkan

    ReplyDelete
  8. lil adib dah jadik lil debod! i loikee!! ahahaha

    ReplyDelete
  9. adooi,sedapnya makanan-makanan ituu...

    ReplyDelete
  10. sofia pun suka kole kacang tu.. cedappnyeeee... kena org yg pandai buat.. pergghhhh..lemak berkrim.. =)..
    p/s: masa baca post ni, i tgk ngan zarif. part pix Adib tido dia ckp .. 'big baby sleep' .. =)
    baper kilo dah tu??

    ReplyDelete
  11. waa dah buat! in nice green la uols eheh

    my mom gak dh bising bila nak wat kenduri aqiqah..x plan lg bila

    ReplyDelete
  12. sya,
    alololo...kesiannya. hrp2 dpt la cari sblm deliver

    naz,
    dulu adam pun tido. ada x baby yg berjaga masa berzanji tu ekk?

    apak cikidong,
    debod? apak jeles la tu dia cekeding.

    abu aiman,
    lap lap ayaq lioq tu..hihih

    i sofia,
    rasanya dah berat gak kot. maybe mlm ni i pi timbang dia...

    ReplyDelete
  13. sedapnya laksa...isk isk isk..

    ReplyDelete
  14. dah lama tak terjah blog ni..lil adib dah besorlaa..rase mcam baru je ko bersalin.

    ReplyDelete
  15. wahhhhh... laksa johor... my fav!!!!!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat