Monday, October 17, 2011

Sebut betul-betul (jangan kasi malu aaa)

Last Friday, masa lunch break aku ajak Anie Mardhiah hoyeh-hoyeh kat SACC. Lepas mengisi perut dengan lemak kambing (kabsah), kitorang survey kasut/sandals.
Vincci, Primavera, Bonia... semua-semua la yang ada kasut kitorang masuk.

Masa aku dok bebel-bebel pasal kasut display semuanya saiz 5 je, tetiba aku dengar sekumpulan pompuan yang dok pilih-pilih kasut kat situ sebut.. "Eh yang tu lawa la, macam LING-GERI."

Nak tergelak aku.
Terus aku toleh nengok LING-GERI yang dimaksudkan.

Ni haaaa....


Rasa macam nak je aku cakap "Kak, it's LAAN JU' REY atau LAAN ZHU'REY. Jangan la pronounce macam desa sangat."

Fine la...itu orang luar.
Nampak macam orang-keje-gomen, yang standard la mengabiskan 2jam setengah lunch hour hari Jumaat menjamu mata.


*****************************

Sorang lagi ni, dulu lecturer aku, sekarang dah jadi colleague la.
Masa dulu dia sebut DETERMINE as 'DETER-MIND".

"I want you to deter-mind the factors affecting bla..bla..bla..."

Sampai ada sekali tu aku terkuat suara membetulkan sebutan dia. Hahaha. (nasib baik aku tak fail subjek dia..keh keh keh).

Aiyooo. Tau la awak belajar degree & Master kat universiti tempatan je, tapi common words tu kena la sebut betul-betul. Bukannya kau kena ajar terms macam couture, atelier, s'il vous plaƮt segala pun.. sampai tergeliat lidah.

Tapi takpelah, setelah balik dari buat PhD di negara omputeh, aku rasa deter-mind itu sudah menjadi determine. Ehehehe

*****************************


Yang takbleyblah nye... ada lecturers yang very-the-local one ni.

Ada sekali tu aku dengar si lecturer tu call Lab Assistant dia dan tanya "Akak, WAY-GING machine tu boleh guna tak?"

"Alaaa...WAY-GING MACHINE yang students guna untuk timbang blablabla tu."


Hahahaha. Do u get it?
It's WEIGHING (WEY-ING) machine/balance.

Some people ni memang berbaloi kita tolong betulkan pronunciation diorang, whilst some tu... elok dibiarkan aje.
Bukan apa, kang ditegur.. sentap pulak. So, aku tersenyum kambing golek je la.


23 comments:

  1. mi no spik inglish..hiihihi...

    aku memang fail bab pronounce.. selalu kena bahan ngan laki aku..

    ReplyDelete
  2. kau nnt kalau aku pronounce ape2 ke salah..kau tegur dan betulkn je la aku time2 tu jugak..xmau masuk dlm blog kau pleasee....hehehe :p

    ReplyDelete
  3. aku keje lab ni gelak sokmo!
    ahahhaha!

    ReplyDelete
  4. aku tgk ropol2 macam lingerie ade lah!

    ReplyDelete
  5. abah I ialah org yg sgt particular bab pronounciation. dulu2 kecik2 salah sebut je kena sound direct kat umah.skrg ni i pun dh dpt penyaki tberjangkit ut dr abha.. i sibuk2 betulkan pronounciation org lain *tp dlm hati je lah, karang 2tak pasal2 dpt penampar free* ehehehe

    ReplyDelete
  6. huhu..worried that i will be like that one day..graduate from malaysian uni smpai phd tp pronunciation hampehhh..huhu

    ReplyDelete
  7. sentap mentap..yg penting kite betolkan hahahaha

    ReplyDelete
  8. students pernah betulkan saya, masa saya sebut determine, tapi dia betulkan dengan selambanya, "deter-mind lah cikgu" erk... jenuh betulkan dia. dia tetap nak ber deter-mind jugak. ish, mentang2 ni cikgu bio, bukan cikgu bi..

    saya pun tak terer jugak bab sebutan ni. selalu rujuk kat cikgu english sekolah tu kalau rasa was2 nak sebut apa2...

    ReplyDelete
  9. wah sontap omak!
    terkadang aku tergeliat lidah gak nk sebut certain2 word..
    maklumlah..lidah melayu-kelantan omak pekat sikit hehehe

    ReplyDelete
  10. u ni,,,malu laa nak speaking dgn u kalau jumpa! :p anyway, kasut tu mmg mcm Lingerie pun...ahahaha.

    my colleague suka sebut Tample Time.. haiaah,bila dia sebut saja dgn confidentnya wpun dlm meeting mesti i igt dia nak gi temple(she's Indian). hari tu sbb geram sgt,i betulkan on the dot dlm meeting..It is ample time, not temple! ahahhaa....

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. kalu rasa tak konfiden baik sebut baju tido je cam ai. hiks.

    ReplyDelete
  13. Knur pun suka betulkan pronunciation org lain sbb dah terbiasa. Yelah ni mmg penyakit CIkgu BI. Dulu ahkak Siti pun pernah pronounce "Vogue" jadi 'voge'. Masa tu dlm TV lg.

    ReplyDelete
  14. hehehehe kelakar keji2 entry ni.... AKU SUKA! hhehee

    ReplyDelete
  15. living in plymouth, ramai jg yg dtg melawat i akan point to the sea and ckp, "YOTCH. YOTCH". especially kat anak2 (biasa la tunjuk benda baru kat anak2). seriously, x tau nak betul kan ke x.

    YOTCH = YACHT

    ReplyDelete
  16. saya paling tak tahan orang sebut THATS MEAN.

    Aiyoo..that meanS laa.

    ReplyDelete
  17. aku ngan kak long aku suka sakat abang long aku :) dia main taram ajer dia nak sebut apa :p

    ReplyDelete
  18. takde la...
    to me, kalo tak sure, rajin2 kan la check. jgn la dah bodoh, malas pulak.

    rule no.2, kalo masih 'tak bijak'..cer jgn reveal ke'tidak bijak'an itu di tmpt awam ...smpi org luar pun tau diri tu x bijak.
    muehehe

    ReplyDelete
  19. huhu kalu kna lecture kelntan bygkn mcm mana dia sebut bhasa englishnie..hikhik..lg tenatt dengar

    ReplyDelete
  20. hhehee..kena buat video ni is..bleh bljar sebut betul2.....

    ReplyDelete
  21. hahaha..lawak lar kak..saya terdengar kut..cam ader dengar jer..tapi kesian lar diornag ni..dari salah pronounce baik sebut dalam bm..more better...

    ReplyDelete
  22. dlu kwn aku salu pronounce purchase=pucharge! aku da la tgur 'weii,purchase la... pas2 p ckp lak kt colleague len yg aku tnjuk pndai!'...dh colleague plak side dia... dlm ati aku 'dah biarr laa bodo smpi mati!' hahaha...

    aku salu kalo x confirm da pronounciation, tnya wif my sis Isabelle... korg tau la sapa aku kn? ;)

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat