Tuesday, June 7, 2011

My 5 useful daily tips



We usually google for list of tips, but may not be practical. Today, I am generous enough to share with you what I practise, and it might be useful for u too.

Tips #1 Hotel shower caps
When I go to hotels, I usually keep the unused shower caps (angkut bawak balik). Not that I wear them while taking shower at home, but they are useful when I am cooking!


Yes, I wear them esp. when I just had my hair washed. Kalo lantai pun boleh berminyak bila kita masak... can u imagine how much ends up on our head?

Dengan kekdah ni, takde la rambut cepat berminyak dan asyik bagi tokey salun kaya. Hihi




Tips #2 Vaseline petroleum jelly
It's very very effective for chapped lips and dry skin.

Kalo bibir aku kering, aku sapu sikit je before going to bed...and the next morning, confirm bibir akan terasa plump like Kak Nita (sila pronounce dengan suara sengau).

Haaa..jangan ada yang guna KY Jelly pulak. Kuikuikui




Tips #3
Bila pegang cili giling, atau makan makanan pedas... mesti la tangan terasa pijar. Pernah aku sampai call MIL untuk tanya camna nak hilangkan pijar tu.
Caranya... gosok tangan yang pijar tu dengan garam, atau beras. Buat la dalam 2,3 minit... lepas tu baru cuci tangan.



Tips #4 Toilet cleaning
To avoid my biceps/triceps keras macam ahli gusti sebab menyental lantai bilik air, biasanya aku tuang floor cleaner/toilet cleaner dan biar je masa aku gi keje atau kuar jenjalan.
8 jam (gi keje) tu harus la cukup untuk kotoran degil pun kembali ke rahmatullah. Senang sikit keje aku. Tak perlu gonyoh, cukup la dengan lambaian gemalai Usop Wilcha.

Biceps/triceps tu korang boleh kasi mantopppp gak dengan cara lain. In my case... mendukung Lil Adib.

I am yet to try Alka-Seltzer... I heard it works miracles!



Tips #5 Packing travelling stuff

Aku meluat packing...satu, sebab aku malas... dua, sebab takut ada barang penting tertinggal. Penting la sangat...biasanya benda remeh je e.g. topi pujaan aku bila nak ke pantai.


So, my practise is... Few days beforehand, letakkan beg/luggage kat satu tempat... dan lambak je kat situ bila-bila teringat. Malam sebelum travel tu, baru sumbat betul-betul.


I hope some of the tips are helpful.
Kalo korang ada tips lagi, sila le share. Yang practical la ye.

12 comments:

  1. Huhuuh.. berguna jugak nih. thanx

    ReplyDelete
  2. aku xde tips nak share..tp nak ckp jugakk..mmg perlu kan tutup kepala masa msk tu..xdela suffer bau mnyk rambut tu nnt..in my case..aku pakai tudung yg dah lama2 tu smbl msk..kelasssss kan.. haha :p

    ReplyDelete
  3. gomol tangan dengan beras kalau pijar tak berkesan untuk saya.. :(

    ReplyDelete
  4. i loveeeeeeee all these tips!nanti ble digunapakai. hehe

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. belle,
    bab packing itu yang kau malas tuh.. selalu brg tertinggal.. ishk

    ReplyDelete
  6. aku plak guna clorox untuk lantai bilik air..curah je malam..esok pagi baru sental ngan mop..mmg bersih pastu.

    ReplyDelete
  7. mmm i do the same for packing. esp when nk pack for the whole family, lagilah...

    oh never thought bout the shower cap...must try lain kali :)

    thanks for sharing!

    ReplyDelete
  8. tip ke 3 tu berkesan for me kalau i use garam je.. kalau guna beras gomol banyak kali pun tak jalan

    ReplyDelete
  9. Hi Isabelle!
    Terjumpa your blog while blog hopping..
    I suka tip yg last sekali tu! Betul jugakkan, so takde la terlupa! TQ!

    ReplyDelete
  10. kalau nak travel biasa i buat list nak bawak apa. ehehe.kalau tak memang adaaaa je la yang lupa la, tertinggal la.

    ReplyDelete
  11. ko lambat share pasal shower cap tu! kepala aku dah botak dah baru tau.. hahaha

    pasal beg tu aku setuju sgt praktikal. tp makbear semak tgk beg tue terbiar jee mcm tue so dia akan kemas.. hehehe. end up beg dah tutup baru nak masukkan barang lagi, tertinggal brg etc... anw itulah my makbear! yg penting kerjaaasama!

    ReplyDelete
  12. ko lambat share pasal shower cap tu! kepala aku dah botak dah baru tau.. hahaha

    pasal beg tu aku setuju sgt praktikal. tp makbear semak tgk beg tue terbiar jee mcm tue so dia akan kemas.. hehehe. end up beg dah tutup baru nak masukkan barang lagi, tertinggal brg etc... anw itulah my makbear! yg penting kerjaaasama!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat