Saturday, June 19, 2010

Makan pun nak kena feel ke?

Sesapa yang pernah terbaca entry aku tentang sagu, mesti tau yang aku ni termasuk dalam kategori 'buta rasa'... My tastebud is damn hopeless. Aku makan almost apa saja - sebab bagi aku, semua rasa sama je.

Tapi aku tetap ada 'feel' pada makanan. Ye la kan, walaupun kecur air liur tu sekejap je (secepat Gaban bertukar dalam 0.05 saat je)... dan kunyahan dalam mulut pun x sampai 40 kali seperti yang dianjurkan (sunnah tu wei, baik korang ikut)... aku tetap ada preference.

Preference in which kalo diberi pilihan, aku tak makan benda-benda ni pun xpe... hanya sebab aku x feel.

Tempoyak : Bagi aku durian hanya sedap dimakan raw atau dimasak manis, bukan untuk savoury dishes. Kalo durian yang bukan tempoyak, tak payah ajak pun aku boleh hadap sorang-sorang. Nak nak kalo bubur durian, pulut durian, donat Duren duren (Big Apple)... Haa..melalut dah!


Namun begitu (cewah, ayat skema!)... aku tak kisah untuk jamah tempoyak kalo dijamu kat rumah orang, esp. kalo tuan rumah memang observe aku makan tak lauk dia.
Dan aku tak la sampai tahap menghina orang yang makan tempoyak ni... Jangan terkejut nape aku cakap macam ni, sebab aku pernah ada sorang ex-bf yang bangang , dia buat muka geli bila aku makan apa ntah. Bagi aku, jangan sesekali hina makanan, x kira la makanan tu pahit ke, busuk ke, huduh ke...


Ikan patin : Aku memang makan freshwater fish (keli. tilapia) walaupun MrHubby tak makan, tapi aku makan kat kedai la, x nak masak lauk yang aku sorang je makan. Tapi bila part patin ni, aku surrender. I guess sebab masa mula2 aku belajar pasal ikan air tawar ni (esp. patin la)... it was emphasized on the insulator layer in the fish to keep themselves warm. Maka tiap kali aku makan ikan patin (baru sekali dua rasanya), aku seakan-akan terbayang lapisan lemak yang masuk ke tekak aku (aku kan health freak sikit!)



Lagi satu, aku rasa ni salah tukang masak juga la... I mean, orang yang masak ikan patin pertama yang aku makan dulu. First impression je dah kong! Adoiyaiii...Kalo tak silap, patin masak tempoyak -lagi la kombinasi yang aku tak feel.
Tapi, aku x kisah kalo ada orang makan ikan nie depan aku. Along aku slurpp slurpp ratah kalo hadap ikan ni...tapi tetap x berjaya membuka hati aku untuk menerainya (apa punya perkataan daa..) lagi.


Terubuk
: korang promote la kat aku sedap macamana pun ikan terubuk ni... terubuk bakar especially masa bulan posa, aku rela makan benda lain sebab aku tak suka tulangnya yang banyak.


Memandangkan tahap kesabaran aku hanyalah senipis bulu roma bakteria, maka aku takkan sesekali sanggup hadap ikan tu lama-lama di pinggan sebelum masuk ke mulut.
Ye la kan? Kang aku terus makan, tercekik tulang pulak.

Atas dasar yang sama jugak la aku menjadi anak Cina yang x cekap makan dengan chopsticks. Lame excuse!


Taucu :
Masa skolah asrama penuh dulu, hari Isnin adalah hari paling aku benci sebab menu lunch adalah ikan masak taucu. So, I'd end up makan ikan dgn nasi je... tanpa kuah. Kalo macam nak mengkelan tu, baru aku cuit2 sikit kuah taucu dalam tray tu.

Tapi, masa zaman bujang dulu, my hsemate (K.Zah) masak taucu rasa sedap lak... hehe. Dan aku makan mee jawa sebab aku mula2 tu xtau ingredients dia mmg ada taucu. Lepas dah tau, aku still makan gak...

Ni, aku citer ni..jangan la ada yang terasa hati pulak. Again, aku tekankan... aku takde masalah bila tengok orang makan semua tu, cuma aku je tak sampai tahap 'feel' lagi. Tak syok la kalo setakat makan masuk perut je.

Hmm... so, ada tak orang Perak ke Pahang ke yang boleh masak dengan best hingga mengembalikan feel aku terhadap makanan-makanan di atas?


17 comments:

  1. Bab tempoyak,,kita mmg satu geng. Durian mmg marvellous..tapi tempoyak..teetttt....Saya ske gak big apple duren duren tu..hehehe

    Ikan patin: Baru2 juga le makan. Sbb MIL masak. X makan kt kedai sebab dorang basuh tu x betul still ada bau & rasa hanyir..x lalu.

    Terubuk: Ske2 tapi mmg memerlukan kesabaran..

    Taucu: start ske makan pon lepas stay ngn MIL. Everyweek mesti ada menu taucu. Tapi bergantung pada taucu itself..kdg2 dapat yg x sedap..saya pon x lalu.

    Saya orang perak. MIL orang Bota..nak datang merasa makan..marilah..hehehe

    ReplyDelete
  2. apash,
    wahh.lbh krg sama gak taste kita. i guess ur MIL pandai msk taucu kot.

    ReplyDelete
  3. belle,
    ko same dengan aku lah. semua bende yang ko tulis tuh, semua aku tak makan. health freak!!! huahuahuahuahuah

    ReplyDelete
  4. husband i pun x makan ikan. so kalau kat umah, kalau dia xde baru i masak lauk ikan.. kalau tak.. baik makan lauk yg boleh makan sama2..
    p/s: byk betul cerita bab makan org mengandungi ni ye..?
    p/s/s: durian balik pulau best!!

    ReplyDelete
  5. nak jawab soalan entry u tu.. ye memang nak makan pun kena ada feel! kalau tak selera camne nak makan ye tak? silap2 karang tak lalu ke, muntah balik ke.. i so far x fussy sangat about food, normally makan je apa yang ada - tempoyak ke taucu ke.. nak nak if my mom yang masak hehe.. tapi kalau nak masak sendiri tu tak la.. tapi ikan terubuk mmg tak suka la sbb byk tulang!

    ReplyDelete
  6. hehe,..saya terbalik lak pasal durian ni. kalau raw tak mau sgt, kalau bubur ke, kuah ke, nak pulak makan..hehe

    ReplyDelete
  7. hurmmmmmm semua yg di atas ai x mkn..durian ai mkn la heheh
    semua tu mmg ai xpenah nk try, walau ada 2,3x cubaan paksaan mkn dr org sekeliling

    ReplyDelete
  8. ciklilyputih,
    haha.x susah la kalo kuar mkn sama2.

    i_sofia,
    ur hubs xmkn any ikan? perghh..ganaz. i dok aim durian udang merah nie..hehe

    aidaikmal,
    mak u rajin masak, xpe la. i kalo tingin, menumpang kasih dgn MIL je la.

    nia,
    haha. i kalo nama durian, mesti sapu abis, kecuali tempoyak.

    ELIZA,
    u xnak try sikit pun ke? at least amik hati ker..

    ReplyDelete
  9. sis
    tiqah pun x bape mkn tempoyak..lbh prefer durian yg raw..mkn fresh2 pas dikopek dr kulit..
    tekak tiqah mmg jenis yg memilih..slh mkn skt terus jd fobia x leh mkn lgsg mknn tu..

    ReplyDelete
  10. i jenis penyabar agaknya sebab i suka ikan terubuk... tapi patin i memang tak suka sebab i tak berapa nak makan ikan air tawar kecuali yg dah dijadikan pekasam dengan ikan keli di satu restaurant di perlis...
    tempoyak i suka..

    ReplyDelete
  11. Oh Yes, durian season is HERE! yup, if not in season, duren2 kat Big Apple to jadilah...or durian pancake kat the stalls in some shopping malls....biler nk g Balik PUlau nih??

    I'm not really a big fan of fresh water fish gak...and oh yes, same impression masa first time mkn ikan patin masak tempoyak kat Temerloh - what's the hype about? ;p

    ReplyDelete
  12. i layan all of the above, esp kalo dpt patin masak asam pedas (OMG! meleleh!) or terubuk goreng sampai keras kejung sampai tulang byk2 mkn krup krap pon x lekat di tekak (double meleleh, esp duk jauh2 ni). but no tempoyak pls. or cencalok for tht matter.

    ReplyDelete
  13. oohh....same lah. i tempoyak dan mkn2 berbau ni mmg tolak le, try camne pun x leh telan! Petai je ok... i taklah anti org makan mkn2 ni tp kalau kerap,mmg berapi la jgk sbb nanti nafas berbau, toilet berbau!

    taucu and teruubk...i ok! ketam pun i ok jgk..haa,u rajin tak kopek ketam?? hehheee

    ReplyDelete
  14. atiqah,
    akak nak mkn durian ni..tadi mrhubby beli..hehehe

    lady,
    i kena bljr ilmu mkn terubuk la dgn u.

    reitak,
    ni nak blk hjg bln ni... mesti kena balun semua yg dlm list la.

    oyis,
    fuiyoo..krup krap ye? i shud try la, maybe it can change my perception towards terubuk.

    salzahari,
    ketam punya psl...mesti ok punya. tapi kalo x sbr tu, my hubby tlg kopekkan, sbb dia suka tgk i enjoy mkn.

    ReplyDelete
  15. aduh hai rasa lapar la plk tengok bnyk lauk ni.....hehhe
    betul tu..kita jgn menghina makanan...x kisah makanan tu mcm mana kan....sbb rezeki kan dari allah...so kita kena hargai dan bersyukur...pada ur ex tu...mmg melampau

    ReplyDelete
  16. isk, dah namanya orang temerloh, dah tentu suka dengan tempoyak dan gulai ikan patin tempoyak. agak2 kalau nak ke temerloh tu, singgahlah rumah mak kalau nak rasa gulai tempoyak sedap... hehehehe...

    ReplyDelete
  17. mai la rumah..kalau stkt nk mkn taucu ikan..ikan yg sdap msk taucu selar kuning lepas tu letak bawang byk² dengan cili hijau tuh.terangkat. tapi tak semua org pandai msk. taucu kan masin. kena pandai imbangkan ingredients..kang ada yg terlebih masam+masin.taucu yg sedap kena ada 3rasa tu..masin+manis+masam.hahaha..klu nk tau,yg ajar i msk taucu - abg i.hahaha..agaknya psl tu chef yg famous ramai lelaki dr pempuan.

    oh..i love tempoyak esp klu dimasak dengan ikan patin.ratah part kepala..perghhh!!!kecur liur!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat