Thursday, June 3, 2010

Sapa pandai buat kedodok?





"Adam nak kedodok."

?!? "What is this, Adam?"

"Kedodok."

Justify Full "Bukan kedodok la... cekodok."


Hehehe. Agaknya Lil Adam called it kedodok sebab rupanya yang x serupa cekodok pisang pun! Teruknya Mama! :P

Last week, I tried making some cekodok pisang (masa pregnant kan Lil Adam, perasan pisang goreng sendiri sedap, so selalu la buat pisang goreng. tapi kalo ni tingin cekodok pulak).

The problem is... everytime I make it, it's gonna turn flat. Memang leper dan tak berbentuk lawa. Reasons?

  • I refuse to put too much flour, takut nanti rasa tepung je, instead of rasa pisang.
  • Actually, aku tak tau sukatan sebenar utk tepung nisbah dengan pisang. Hehehe.

Masa kat Aussie dulu, I once made the cekodok, and when I received compliments from my Korean/Taiwanese/Aussie/Vanuatu housemates... eventually I told them "Err... actually it is supposed to be of round shape, not flat like these.Hehehe"




Hmm.. ada sesapa kat sini nak tolong bagi sukatan yang bagus tak? Untuk bagi cekodok tu jadi crunchy sikit, kembung lawa (baking soda banyak kang, pahit pulak!) tapi masih rasa pisang. Taknak la harap bulat cantik macam orang jual tu, tapi x rasa pisang langsung!

Kalo tidak, sampai tua la nanti Lil Adam makan kedodok jer... Huhu

20 comments:

  1. kalau saya buat cekodok, saya x guna baking soda. Mmg pure tepung + Pisang + gula skit(kalo pisang x cukup manis) + garam skit. Xde le flat sangat.

    Sukatan tepung tu kena agak2 le. X reti nk bgtau cane..=)

    ReplyDelete
  2. i pun xreti nk bgtau camne.agak2 jugakla jgn lembik sgt.mmg leper ar jdnye hehe.tp cekodok i pun xde la beria bulat cam kedai.kedai tu tepung je lebih, sbb tu keras

    ReplyDelete
  3. alahai.. cemana nak nak kasi sukata, aku goreng ikot instict jok.. tips pisang gaul dengan gula +garam kacau.. baru letak tepung. KAcau celop sudu angat kalo menintik lagi.. tak cukup tepung.. silap tambah.. try lagi celop sudu angakta sampai rasa bancuhan tuh agak susah nak meleleh dari sudu...

    LEpas tu trik nye tambah gula melaka atau gula merah@!~ baking powder setengah camca ( bergantung laa jumlah pisang nya jugak)

    ReplyDelete
  4. ooh...sgt suka.susah nak dpt di sini, kebanyakannnya campur soda dan tepung penaik, jadi kental tak lembut! mmg x sedap...trgat kg,mmg sng dpt yg sedap-lembut-hitam-bolat :p

    Tak pandai buat jugak..pandai mkn je!

    ReplyDelete
  5. kedodok also cute what???!!
    i pon tak jadik bolat gebu... leper jugak.... so i punya pun kedodok jugak la eh? hihihihi....

    ReplyDelete
  6. apash,
    hmm... mak x berani bubuh tepung byk2.

    gee ryder,
    haihh..mcmana i nak sukat nih?

    jiji,
    okaylah..nnt kalo i try berjaya, i bgtau ye.

    salzahari,
    sama le..pandai makan & komplen jer.hehe

    fizamior,
    kalo mia kawin dgn adam, mkn kedodok la jugak nmpknya.hahaha

    ReplyDelete
  7. Hehehehe...kedodok, comel.

    I slalu buat cekodok tepung. 1st time buat cekodok pisang baru² nih, skali lembik sbb kurang tepung. sbenarnya tak pandai buat ☺☺☺

    ReplyDelete
  8. saya balik kampung je dapat makan kedodok..haha..malas gila

    ReplyDelete
  9. hari ini bekal idris ke nurseri pun kedodok... hehehe...

    ReplyDelete
  10. kedodok @ engcekodok adalah pebret saya ye!!

    tak kisah la rupenyer buruk tak naik gebu. tapi rase die yg penting ye ekekekek

    ReplyDelete
  11. i tak la pandai sangat wat kekodok.. selalunya i beli kat gerai kat rumah ni kekodok makcik tu garing di luar lembut didalam sedap giler.. macam ketagih... kekodok dia lak kecik2... nanti kalau jumpa makcik tu i tanya resepi..

    ReplyDelete
  12. belle
    aku tak penah letak baking soda.
    cuma pisang, gula sket dan tepung. sedap oo.
    aku plak bile time nak makan malam sebelum tu aku dah sipa bancuh esoknya kuarkn dr peti ice trus goreng.. nyam2 sedap ooo. nanti aku buat aku buat entry utk ko ek

    ReplyDelete
  13. umi tiqah wat cekodok siap buh susu tepung lg..sbb die tau ank die x suka mnum susu, so that's the only way nk bg ank die ada dpt zat susu..hihi..serius sdp kak..x perlu baking soda ke ape..rse die lemak berkrim..bkn susu pekat tu, susu tepung fernleaf je..

    ReplyDelete
  14. alamak...i lg la haram x penah buat tp suka makan..bila blk kelantan, mmg confirm suh mom buat cekodok pisang..adusss ni buat i meleleh mlm² buta niiiii

    ReplyDelete
  15. ala,..i cucur udang reti la..hehe..tu pun bentuk2 kontemporari. good luck with the kekodok Belle.

    @ pun panggil cucur pisang..bleh ke? hehe

    ReplyDelete
  16. Is, tepung mmg x bleh banyak..x sedap. Biar rasa pisang lebih baru best..

    ReplyDelete
  17. u bancuh jgn cair sgt(macam jiji cakap tu la).agak klu cair sgt tu(meleleh) u tmbhla tepung sikit.mesti bancuhan u tu cair tu sbbnye jadi leper.so far i buat okla tak pernah jadi leper...i tak guna baking powder tak asli,rasa pn taksedap.hehehe

    ReplyDelete
  18. oooo....i ni malas nk buat cos takde sambutan...so beli je la but dah stop beli cos all overdose tepung!

    ReplyDelete
  19. fiza,
    nasib kita la mkn kedodok je.

    cuppycakemommy,
    laa..ingatkan org pandai buat cuppycake pandai buat cekodok.

    Dd,
    laa...awat x hantar ke sini sikit?

    elyn,
    tu ayat membela diri tu (menyedapkan ati sbb kedodok sendiri x lawa).hahaha

    lady,
    kang makcik tu ingat u nak potong line lak, meniaga gerai sebelah.mau ke dia bg?

    ciklilyputih,
    nnt i try boh dlm fridge.kot2 itu yg bagi dia jadi cantik ke.

    atiqah,
    akak pun kena try bubuh susu la. sbb jenuh kembang tekak kalo minum susu.

    eliza,
    i rasa kalo i bunyi kat MIL nak mkn cekodok, mesti dia buat punye.

    nia,
    cucur pisang tu pisang goreng la..

    apash,
    itu ayat kita yg xde pilihan dah..

    lin,
    x cair. tapi maybe x solid sbb kurang tepung la i think.

    reitak,
    kalo tingin, terpaksa la beli jugak

    ReplyDelete
  20. comel pulak bila sebut kedodok tu.hehehe

    aku main agak2 ajer.try n error :p

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat