Wednesday, June 2, 2010

Fenomena angkat-mengangkat

Aku tengah sedih ni actually, tapi malas la nak citer lagi tentang mood swing aku yang x berkesudahan ni. So, arini aku nak citer pasal benda lain.

Korang masa sekolah dulu musti ada abang angkat, kakak angkat, adik angkat segala kan? I guess, tujuan asal orang buat siblings angkat ni sebab they don't have the meant siblings themselves. e.g. orang yang amik adik angkat sebab x pernah ada adik, so on and so forth.



Tapi masa zaman kita (dan maybe until today), tujuan ambik abang/kakak/adik angkat ni dah lari dari tema asalnya. Adik dah bersusun satu batalion pun, ada hati nak amik adik angkat lagi. Kakak/abang kandung dah ada pun, rasa x cukup kasih sayang lagi... so start la amik adik angkat. Dan yang paling x dapat dinafikan adalah biasanya angkat-mengangkat ni ada hidden agenda.

  1. Sebab abang/kakak/adik angkat tu hensem, pandai, comel
  2. Untuk mengaburi niat sebagai awek/boyfren
  3. Nak slow-slow mendekati orang yang kita admire tu

Okaylah... aku ada kakak, abang dan adik. Yet still aku ada abang/kakak/adik angkat. (aku pun termasuk dalam golongan yang ada niat menyimpang tu rupanya..kantoi pulak!)

Masa sekolah rendah dulu (SKTL), aku ni kira kategori yang agak fofular. Satu, sebab aku pandai (woh! giler berlagak) dan Penolong Ketua Pengawas. Tapi sebelum tu, aku rasa aku fofular sebab aku ada abang yang hensem.

p/s: Acik, kalo hang baca ni, baik hang kontrol sikit lobang filter tu. Orang lain pun nak sedut oksigen jugak!

Buktinya, berderet-deret seniors batch dia yang amik aku jadi adik angkat. Kak Nurasikin Omar, Kak Yusni Yunus, Kak Nurhayati Abd Rahim, dan ntah sapa lagi. Ramai sangat.

Recently, masa Acik dok track cari kawan-kawan lama di FB, ada kakak yang dah nyaris lupa yang mana satu abang aku. Tiba-tiba kakak tu cakap..."Ni abang Is yang putih-putih tu kan? Oooo..ingat... ingat!"

Kekekeke. Aku tak tau la yang dimaksudkan tu aku yang putih ke Acik yang putih. Whatever.


Naik sekolah menengah, I was in all-girls school. Fenomena ni berulang, cuma limited to kakak/adik angkat je la. Yang dibimbangkan masa tu... takut sampai tahap lesbian.
Masa tu aku selebet jer, so takde la nak atur kakak angkat sangat, cuma adik angkat ada 3, batch berlainan (Sumarni Bahari, Nurul Asyikin Abd Rahim, Haslinda Mohd Hamran). One of them masih keep in touch sampai sekarang. Kakak angkat pulak, nak dijadikan citer, I was approached by sorang kakak brutal a.k.a budak nakal (Kak Hijat) kat sekolah tu, maka tak pasal-pasal aku pun kena tempias jugak. (elehh..xnak ngaku diri sendiri nakal la tu)


Lepas PMR, I attended boarding school lain, co-ed la. Tahap tu dah kurang kakak/adik angkat... sekolah baik kan. Paling-paling pun, ada usrah. Hah..amik kau!
Anyway, aku masih berani approach sorang abang ni (Abang Azdie) untuk jadi abang angkat. Heee..sib baik tak kantoi dengan cikgu/warden. And until today, kitorang masih contact. Dia pun dah ada family sendiri. He was in Sydney when I was in Brisbane, but we never met.


One more thing, aku jugak ada family angkat. Aku minta jadi anak angkat Mama bcoz she was there when I was so down prior to PMR. So, bila aku dapat 9A, aku rasa terhutang budi atas emotional support yang diberi, maka aku call dia dan cakap "Boleh tak nak panggil makcik... Mama?"

Mama jawab "Ooohh..boleh sangat-sangat. Bertambah anak Mama sorang lagi."

Tapi kemesraan aku dengan Mama dicemburui oleh anak dia sendiri, schoolmate aku. Dia & kawan-kawan dia siap ejek aku lagi dengan panggilan Mama tu. Rasanya dia jeles sebab she didn't get 9A's too to open up her parents' eyes, sedangkan she is actually a brilliant girl too. Hmm... Aku takleh reveal kat sini nama dia, sebab kawan dia memang one of my readers. Hehehe


Hmm..dah post entry ni terasa nak search pulak abang/kakak/adik angkat lama dulu, bcoz I remember their full names. Tapi harus diorang ada yang dah lupa kat aku kan?

Kalo ada yang google nama sendiri dan terjumpa entry ni, u might be the one I am talking about, so please drop a line. Tingin sangat nak jumpa balik.

p/s: Dear readers,... berapa ramai abang/kakak/adik angkat korang pernah ada?

25 comments:

  1. aku ada sorang yg betul-betul aku anggap adik..smlm baru dia kol ajak attend wedding dia nex week

    ms aku di U, aku pnah jadi fasilitator cum motivator(erk~~bidang terjun jer..aku sbenarnye benci bab motivator ni)
    final-day kitorg kat skola adik aku ni, tertiber dia duk sbela aku pastu tunjuk jam aku dgn dia jenis alala sm,warna pun sama(ms tu pkai jam murah je) so aku kater..naper..nk tukar?? bleh gak..:)
    so..pendek citer smpi skang dier ni mmg selalu contact aku,xtau naper dalam sejarah adik angkat ni aku rasa dia sorg jer yg aku treat mcm adik sendiri..ckp kasar..gelak huha-huha..siap sound² lagi..tp dia pun jenis camtu gak dgn aku..kitorg mmg xder control-control la..yg lain..aku xpernah declare pun..diorg g perasan aku kakak angkat diorg..(bleh x)heheheh

    ReplyDelete
  2. mamanoa,
    tu kira mmg niat nak buat adik la tu. bukan ada hidden agenda..hehe

    ReplyDelete
  3. nor hasikin omar...
    *hnsh...hnsh...hnsh...

    ReplyDelete
  4. saya lu xde le fofular cam Is..xde abg yg ensem..hehehehe..

    Kat sekolah rendah cuma ade 2org adik angkat. itupon kawan adik lelaki saya. Naik sekolah menengah langsung lost contact.

    Sekolah Menengah dok asrama baru le bergiat bab2 angkat mengangkat ni. Ade kakak angkat, abg angkat, adik angkat laki & ppuan.Full set..

    Bab hidden agenda tu apply utk abg angkat saya. Minat dia sebab dia cute..tapi xde le sampai nk wat boyfren plak. Betul2 sekadar abang. Sebab niat tu betul..kami still contact sampai sekarang..

    ReplyDelete
  5. hehe... i ada abang sorang dan ada kakak sorang dan i anak bongsu.. masa study i tak pernah ada kakak, adik or abang angkat...bukan sebab i tak comel takde sape nak ambik buat adik or kakak angkat tau... i comel tauu...
    :D

    ReplyDelete
  6. sekolah rendah dulu ada sorang abg angkat, still contact sampai skang. yg best, dia tu baik ngan hubby. so bila i panggil abg angkat tu ngan nama 'abg'Mie, hubby jeling je.. kekeke.. then masuk skolah menengah, all-girls school - so harus ada sorang adik n kakak angkat (memandangkan i xde adik perempuan or kakak). we name us as along-angah-acik. still contact lagi jugak. :)

    sktl tu.. tanah liat yer..? hmmm.. saya dulu.. skptk.. tok kandu.. :)

    ReplyDelete
  7. mofis,
    haa..betul nor hasikin omar.kurus & tinggi orgnya.

    apash,
    sama le. tp wpun abg angkat tu hensem & x jadi bf kita..jadi abg tu kira dah cukup baik la tu.hehe

    lady,
    cewah..nak gak ngaku comel tu.hehe.
    anyway, u x kekurangan kasih syg, xpe la beb.

    ReplyDelete
  8. bile baca entry ni baru i igt i ade sorang abg angkat. lupe benar nama die. camno nk cari ek?? hihihi

    ReplyDelete
  9. i ada ramai you.... hahahahahaha.... segala abang, kakak and adik angkat semua pun ada... :))

    tp yg abg angkat tu selalu jadik boypren... wakakakaka!!!!

    ReplyDelete
  10. maybe orang yang kita angkat tuh hensem ker cantik ker tu memang btul.. tapi lelama takut juga terangkat.. ehhehe

    ReplyDelete
  11. ramaiiiiiii!!!! i pun tak ingat dah nama2 sekalian. hahah tapi abang angkat rasanya takdak la. kalaua da pun time skolah rendah. kaka and adik angkat memang ramai. lagi satu MS(mmber special) kat girl school ni macam2 la mengarut. hahahhaha

    http://twinkywinykstars.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. alkisah dolu2..belle..hemm..i lost contact with adik angkat masa ipt..takder hidden agenda, memang nak buat adik since me anak bongsu, kan..POMPUAN-lah..

    ReplyDelete
  13. i_sofia,
    a'ah SKTL tu i panggil SeKeTuL la nie.kekeke

    elyn,
    kalo ingat nama, leh gak try search kat FB ke...ini nama pun lupa, xdapek den nak nolong.

    fizamior,
    huh..fofular gak u ye? tapi standard la tiba2 jadi bf tu. err..anuar tu dulu abg angkat u ke?

    nadja,
    i xtakut terangkat, sebab mmg dah tau ada risiko tu.hehehe gatal!

    drama mama,
    woh..ini ada pembaharuan! mcmana i leh xtau psl MS nih?

    hanz,
    uishh..telusnya u. i musti ada niat menyimpang gak :P

    ReplyDelete
  14. *nada poyo tp konon hebat*

    "I tak main adik angkat, abang angkat ni!"

    :P

    Entah laa aware trend tu, cuma masa tu aku sibuk dengan dunia aku kot!

    tapi ramai yg nak aku jadi kakak angkat.

    Sorang budak form 1 HENSEM!! tinggi nama GHAZALI.

    "Kak ji cool laa main bola tampar pakai baju kurung!"

    Cool kepada otak kau!!!! tu namanya buang terbiat (aku form 5 masa tu)

    ReplyDelete
  15. best entry ni belle..
    me masa kat sek rendah me ada seorg adik angkat..kwn baik my adik perempuan...me suka kat my dik angkat sbb doa cute sgt2 + pandai + my adik punya best fren...me ada jumpa dia last yer...dia attend my adik punya wedding..she's still cute mcm dulu2...dh kawin dgn doktor, ada anak yg sgt cute..tu jer nk share heheh

    ReplyDelete
  16. syikin tu kak angkat hang? patotlah dia ANTI sungguh ngan aku.. ropernya dia ada hati kat acik hang...kira potong line la ni ek..
    hahaha...

    ReplyDelete
  17. jiji,
    wakakaka....kak jiji cool...
    feewittt...
    aku tgh membayangkan jiji main bola tampar dgn baju kurung.

    mamazharfan,
    best kalo diorg still ingat lg. me tend to remember others, tapi rasanya the dont.

    is@R,
    hang toksah dok buat sentap meroyan pulak. acik tu dah jadi laki hang, siap ada anak lagi.

    ReplyDelete
  18. Hi isabelle!
    Heheh, Na ada sorang kakak angkat.
    smpi skang still contact!
    :)

    ReplyDelete
  19. aku ade sorang je abg angkat. memang kekal sampai skang. tp memang macam abg adikla..

    ReplyDelete
  20. a'ah yek, kalau ikutkan yang takde abang dgn kakak mcm i patut angkat ramai2 sikit..haha. tapi i tak pernah pulak angkat atau diangkat. kurang glamer mungkin..huhu..

    ReplyDelete
  21. xpasai arghh nak sentap!

    ReplyDelete
  22. i dulu pn ada akak,abg,adik angkat..pastu arwah mak bebel...'amboi nak berangkat apenye..abang dh ada 5org,kakak 4org..tak cukup lagi?' kui3x..
    kes plg tak ley lupe,ada 2 kakak angkat begaduh sebab rebutkan i..apekah???cm lesbian plak gadoh2 ni..kekeke..i jumpa kakak angkat kat fb.tapi tak pernah dia reply msg.taktaula dia dh tak kenal/igt sape i atau masih berdendam..lawak plak.

    ReplyDelete
  23. cik nana,
    bagus la..masih contact gitu.

    azzamoro,
    sungguh telus niatmu itu, azza.hehe

    nia,
    baiknya u.

    is@r,
    mana la tau satgi merajuk ka...

    lin,
    fullamak..mcm drama la..siap rebut2. kekeke. tapi betul kata mak u tu. kakak/abang dah ramai..tapi kita gatal gak nak berangkat2 kan? :P

    ReplyDelete
  24. Nice entry :-)
    Teringat zaman sek dulu. hehe
    mmg famous 'angkat-mengangkat' ni.
    dah mcm satu kemestian utk mempunyai adik, abg or kakak angkat.

    Dulu ada jg, tp mostly kakak2 angkat. diorg yg nak ambik, saya angguk je, walaupun x tau apa funsinya 'angkat2' ni. hehe

    Teringat pulak kakak kandung sendiri pernah kecik hati bila dapat tau saya ada kakak angkat. huhu.
    But, at least saya tau kakak saya sebenarnya syg kat saya walaupun dia tu hati kering. hehe

    Time masuk form 1, ada sorg kakak panggil nak jumpa. siap tanya pasal study. mmg blur jap ("apsal kakak ni siap tanya itu ini, over prihatin pulak." jahat pula pemikiran time tu)

    Nak dijadikan cerita, kakak tu nak pindah sekolah masuk form 4 kat sek lain. last day jumpa kakak tu siap bagi buku rujukan. memang berterima kasih yg amat pada kakak tu. After several week, tgh buat homework, selak2 buku tu tiba2 ada kad terjatuh. Kad raya rupanya. lps dah abis baca baru la teringat yang kakak tu rupanya kakak angkat saya time primary school. huhu.
    Mana la nak ingat kami jadi "adik-kakak angkat" time saya darjah 3, kakak tu darjah 6. Dah masuk secondary school baru jumpa balik.

    Nak berterima kasih pun dah terlambat coz kakak tu dah pindah n dah lost contact. huhu.

    Panjang pulak kan... :-)

    Now kalo saya suka kakak2, saya x payah nak ada "angkat-mengangkat", cukup la saya anggap dia macam kakak saya sendiri. :-)

    ReplyDelete
  25. Salam...

    Best plak aku baca komen korang😊
    Aku ni agak xfhm gak pasal hal adikbradik angkat ni asalnya r....sbb aku ni berat mulut n suka bersendiri(bebas wat apa y aku suka)πŸ˜‰....
    Tapi kebebasan aku tu terkaco skit sbb de sorang akak form 4,Nurhidayah bt Yusuf nmenya sergah aku y tengah dok baca buku bhs arab kat dlm klas form3 KAA...
    rase geram gak tp bleh kontrol sbb akk tu beriya nk jadikn aku adik angkat..alasan aku ni pelik n bijak...(aku suka bca buku time lapang)..
    Still contact untill now sbb aku xbnyk ckp tp dia y banyk cer dr aku....πŸ˜‰
    Time aku kerja under V.TM aku kenal lak ngan sorang rcc y same peil ngan foster sist dayah tp dia lagi ceria bagai....name dia Zaharah binti Mohd Hafiz@Chua...dr hal krj trus kpd hal lin n kiteorg trus jadi foster sibling..aku rasa bertuah sbb ada 2org foster sister y leh tahan trejalnya n bleh terima aku seadanya....😊

    p/s:- aku setia & ikhlas jadi pendengar setia korang sbb kehadiran korang menceriakan tatkala kebosanan melanda jiwa kacau aku😁😊

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat