Tuesday, April 9, 2013

3 things they wanna hear you say


Nature of most parents jaman kita dulu... memang jenis tak express what they feel about us. Aku faham sangat. Tiap tahun aku dapat nombor 1 pun (masa sekolah rendah), boleh dikatakan tak pernah sekali pun aku dapat pujian daripada mak dan abah. Tapi bila bercerita dengan sedara-mara atau jiran tetangga, kemain lagi melambung-lambung. If I were there, I bet dah habis semua oksigen aku sedut dengan pembesaran diameter lobang hidung aku masa tu.

Pujian pun jarang, apatah lagi kalau nak minta hadiah. Dah masuk sekolah menengah, exam results kaw-kaw pun aku yang kena hemoi tersenyum-senyum tanya "So, abah dengan mak nak bagi hadiah apa ni?"

Those were the days. 
Jaman dolu.

Jaman sekarang ni kita mak bapak modern. More expressive.
To me, Gen-X (aged 30's-40's today) yang malu-malu tenuk nak express their pride to boost the kids' confidence adalah orang ketinggalan yang old-fashioned je. Basics of communication pun failed- patut la makan hati bila bini tak faham hint nak asingkan anak tidur sebab nak privacy, patut la sakit hati bila laki tak nak tolong kat dapur bila dah penat.


Okay la...entry ni bukan la nak tunjuk pandai. Aku bukan kiyai parenting atau pakar motivasi pun.
Just sharing apa yang aku mampu buat untuk anak-anak aku je based on info yang aku dapat (source: HERE)


1. Accidents happen.

Aku admit aku memang garang. At times, bila anak aku terrrrketuk cermin tingkap rumah orang, atau terrr-terbalikkan cawan sampai basah karpet kat rumah orang, aku marah sangat sebab aku tak pernah buat macam tu when I was small. Kalau terrrbuat jugak, memang malaikat Izrail dok tunggu la jawabnya.
Recently, masa Lil Adam terrrjatuhkan pagar baby kat rumah Aqilah pun, cepat je kawan-kawan kata "Jangan marah kat dia, jangan marah kat dia." Hahaha. Aku nak tergelak pun ada, sebab memang time tu aku tak nak marah Lil Adam pun, aku bangun tinggalkan bihun sup aku sebab aku takut rosak pagar baby orang. 

Well, bila aku rational dan bila perkara-perkara macam tu berlaku BUKAN KAT RUMAH ORANG aku cuba bertenang. 
Harus la kan? Umur dah berapa. Kang tak sempat apa-apa, aku mati sebab high blood pressure pulak. 

Lil Adam pun bila buat silap, dia akan cakap baik-baik dulu dengan aku sebelum bagitau aku "Sorry, Mama." atau "It's an accident, Mama."

If he spilled the drinks, dia siap ambil kain dan lap dulu (it's more of smearing it to other parts of the floor, than cleaning up the mess though). Tapi kira okay la tu kan?

Bila dia dah advanced dulu apologize atau clean up, I told myself "I better be rational. Kalau tidak, next time mesti dia tak nak buat dah."




2. You are important to me

'I love you' bukan untuk boifren/awek atau laki/bini je.
Just  say it again and again to our kids, because it helps them feel loved and secure. 

Aku buat this so-called secret code with Lil Adam to say "I love you" when I squeeze his hand thrice, while walking.
Masa bedtime, senang la... sebab dia memang nak either one of us send him to bed, baca doa (kalau rajin, ada le bedtime story) and sometimes we create silly dance moves to rekindle how manja he used to be once ago.
Tapi standard la... kalo Lil Adib nampak abang dia bermanja-manja dengan aku, maka dia akan  jadi Ultraman yang datang menyerang monster.

 And lately, I put some 'messages' in his lunch box... i.e by making I<3U shapes


or creating his fav shapes -e.g Ninjago/dinosaur/etc. shapes.



3. You did it!
Celebrate everyday accomplishments. Puji, hug and kiss.. paling murah dan mudah. 
Again, aku bukan la  pakar motivasi bab-bab parenting ni... tapi common sense la kan. Benda free takkan nak berkira kot?

Aku ingat lagi how overwhelmed I was bila aku tengok Lil Adam's progress lepas summer school aritu. Berkali-kali aku ulang how proud I was with him.
Aku tak nak la sekadar upload kat Facebook je pasal anak hebat, tapi depan anak... sepatah haram pun tak sebut dan tak zahirkan kebanggaan tu. 

Nak lagi teruk, kalau si anak dah pandai jaga ego tak nak dicium parents in front of his schoolmates. Tak macho, tak cool kononnya. Pigidaaa... spender pun mak bapak belikan lagi... ada hati nak jaga reputasi.
Aku harap anak-anak aku tak ada ego nak jaga imej macam ni, sebab afterall... diorang patut bangga menunjukkan diorang disayangi oleh parents.

Ada jugak anak yang dah besar, tapi malu-malu nak dicium pipi oleh mak bapak masa hari konvo/ hari kawen. Maybe anak pompuan rasa geli bila dicium misai ala-Dato'K bapak dia. Or maybe anak lelaki rasa macam 'momma's boy' sangat walaupun dah besar.
Too bad la kan? Nanti mak bapak mati, baru rasa terkilan sebab takde gambar dipeluk cium mak bapak masa hari bersejarah.
  



12 comments:

  1. woit, apasal aku terasa ni, tambah2 kat part accident kat rumah aqilah hihihihi - ksurah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. masa k.surah kata 'jgn marah dia, jgn marah dia' tu
      saya punya tahan nak tergelak, sebab saya terpa pi nak tengok kot2 rosak pagar aqilah tu. ekekeke
      nmpk sgt mmg saya ni singa kan?

      Delete
  2. Best best best! Walaupun aku x ber-anak dan belum beranak, aku suka approach ni. I think it has balance (garang & loving). Thumbs Up bebeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la hang..nak tunggu adam sgt.
      kan lmbt lagi.
      (sebenarnya aku takut hang letak hantaran tinggi.huwaaa)

      Delete
  3. Baik, I will take note. Terutama part garang tu, hehe

    ReplyDelete
  4. dlm budaya Melayu kurang part nak memuji & cakap sayang pd anak2. Ada baiknya ikut Mat Saleh bila bab2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa entah yg nak kedekut sgt bg pujian kat anak.

      Delete
  5. i susah nk control marah. klo kt umh org lg i marah. just now ada insiden kt kedai dgn aisyah, dh kena babap tho i dont believe in capital punishment. tssk.. sejak aisyah ada adik i jd lg susah nak control kemarahan. any tips?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. well, having one child makes u a parent. having two makes u a referee.
      welcome to the club.hahaha. i am still learning, mmg susah nak control.

      Delete
  6. Thans for sharing. I pon jenis garang juga. Memang kekadang out of control. Tapi kat umah org bley plak kawal tahap kegarangan tu ☺☺

    Teringin nak kretif macam u.

    ReplyDelete
  7. aku mcm ko..garang mcm raksaksa hahaha tapi bukan bermaksud tak sayang anak..lepas dah marah later akan slow talk dengan dia and tell him i love him very much..peluk2..yang akif belum kena lagi hahaha.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat