Saturday, April 26, 2014

Meanings of your cravings- creamy, crunchy, chewy?

ntrol of my sugar cravings. I guess you could say it’s been a long journey to kick my sugar habit once and for all
Read more at http://carrotsncake.com/2012/06/how-i-beat-my-sugar-addiction.html#jYWDZRl7XhEG6Efb.99
ntrol of my sugar cravings. I guess you could say it’s been a long journey to kick my sugar habit once and for all
Read more at http://carrotsncake.com/2012/06/how-i-beat-my-sugar-addiction.html#jYWDZRl7XhEG6Efb.99
People say, the texture of the food you crave for could mean soemthing. 
For instance, kalau yang tengah rasa gatal tekak nak makan something creamy like ice cream, yoghurt and such...  it means he/she is struggling with fear or shame. Ni kira termasuk sekali la rasa insecure, tebal muka, anxious.  
In other words, it signifies the person wants comfort and reassurance. 

Kalau terasa macam nak makan something crunchy,  yang boleh bunyi krupp-krapp-krupp-krapp macam kerepek, keropok, karipap,  tandanya he/she is searching for relief of anger and tension. Kononnya sebab the crunching gives your jaw a way to physically release anger and stress. Ye la kan. Selalu kan kalo orang marah, kita tengok diorang ketap gigi.
This also includes stress, frustration and resentment.   

Bagi yang tengah rasa macam "Sedapnyaaaa kalau dapat kunyah something chewy time ni.'
Haaaa...ni aku bayangkan pizza dengan mozarella bertali-temali, caramel fudge bar. Kalau masuk kategori ni, orang kata it is a mixture of fear and shame, anger and tension. Sebabnya chewy ni adalah combination untuk creamy and crunchy.

Tapi, bagi aku la kan... bila aku ada cravings, tu sebab aku nak makan jer. Hahahaha. Tak kuasa aku nak analyze the texture la, nak relate dengan emotions la...
Sometimes my body demands some sugar rush. Oh well, bukan la sometimes. 'Most of the time' might be more accurate. Dan paling best adalah bila aku dah berjaya identify geng untuk niat suci tu. Hehehe

So, that day, Shifa and I went to Brunelli's Cafe on Rundle St. It was my first time, despite dah banyak kali kengkawan ajak.



Agak jakun jugak la bila aku tengok it was a pretty big place for a cafe.


Dan bertambah kagum bila aku belek the sweet and savoury stuff yang ada untuk dipilih. Punya la banyak. Naik juling bijik mata @_@

Mango mascarpone petit gateau, strawberry cheesecake, blueberry muffins, chocolate eclairs, pecan pie, fruit tarts....dan segala jenis chocolates.





Fruit tart for Shifa and custard cannoli for me.




And for drinks... memandangkan aku bukan kaki coffee, dan aku rasa rugi kalau takat minum tea je... so, aku melampau-lampau la sikit.... Hehehe
Iced chocolate.




Heee...best!
Walaupun rasa macam kembang tekak sebab semua manis.

Esok-esok tua kalau kena potong kaki, mesti aku menjejeh air mata bila baca balik blog entry ni. Hehehe






4 comments:

  1. Kalau craving benda pedas maksudnya tgh marah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. ye ke? kalo yg mmg jenis suka mknn pedas?

      Delete
  2. Esok2 kalau nak kena potong kaki, aku akan tunjuk segala entries ko yang ada ayat craving & sweet tooth. Ko lupa, aku akan ingatkan. No worries.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat