Tuesday, August 10, 2010

Ethics of a doctor



I am glad that I picked Poliklinik S, instead of Poliklinik M for my monthly checkup. The doctor is more considerate and empathetical, shows good ethics of a medical staff.
But still there are times I go to the latter (say, if the former is not open).


Semalam, aku puasa. Lepas solat Maghrib kat umah, we went out for dinner (pls note aku sudah mencapai kemalasan tahap dewa sejak doctor suruh rest masa bleeding aritu). Pusing punya pusing, singgah kat satu restoran Briyani Johor kat Sec13.
As usual. Order... makanan sampai... makan.

Baru sesuap dua, aku nampak ada satu serangga atas meja dekat dengan Lil Adam, which looked very much like a fly.
Aku suruh MrHubby jentik benda alah tu so that Lil Adam tak main, tapi he was concentrating on his briyani (sedap la jugak, tapi portion kecik dan mahal).


Tiba-tiba, Lil Adam cakap tangan dia sakit. MrHubby gosokkan bahagian yang sakit tu dan check...it wasn't a fly, it's a BEE!
Aku yang dok tengah kebulur tu jadi teragak2 nak terus makan ke tak. MrHubby suruh aku makan cepat, tapi kalo baru 5 suap masuk ke mulut, korang bayangkanlah betapa penuhnya lagi pinggan aku. Buta perut betul kalo aku layan makan sedangkan anak dok mengaduh sakit.

So, we washed our hands and MrHubby told the waiter/waitress that there's a bee. Aku minta diorg tapaokan makanan aku.
Diorang suggest pegi ke klinik dulu sementara diorang tapaokan (selang 2,3pintu je dari restoran tu), tapi lepas jenguk, we decided to go to the usual clinic in our neighbourhood.

Bayar tetap macam biasa, and there was no apologies. Cuma waiter/waitress tu cakap "Tima kasih ye, kak."
Tima kasih apa? Sebab bagi tangan anak aku kena sengat? Budus...

On our way, I called my fav clinic S, but the staff wasnt sure if I could cut the queue, so we ended up going to my not-so-fav clinis M.

Masuk tu, we were asked to wait in another room (sebab Dr tgh ada patient). Then, dia suruh kitorang gerak ke bilik doktor tu pulak. Wtf?
Dr. tu xleh berjalan datang kat kitorang ke?
Fine...aku kena bersyukur sebab boleh potong queue, tapi korang baca dulu sampai abis.

Jumpa Dr. tu, dia tanya, "Bape ekor lebah sengat?"
"Satu je."
"Laa...satu je. Buat saspen je awak nie." (sambil capai magnifier) "Dah cabut sengat tu?"
"Belum lagi...tu ada situ."


*Dalam hati aku "Kau pegang magnifier tu, xkan x nampak kot? Aku pun nampak dengan mata kasar je"
*Dalam hati MrHubby "Kau ni xtau ke, ada orang boleh mati kalo alergi dengan sengatan lebah?"

Dr. tu macam nak try cabut sengat tu, tapi macam teragak-agak.
"Ambikkan forceps." (Dr.minta kat pembantu klinik) "Ke awak boleh try tarik macam tu je?"

Aku tarik sekali, terus keluar.
(Sila maklum ye, kuku aku pendek dan aku bukan jenis minah manicure yang simpan kuku sampai berwuduk pun susah nak kena air.)
Mula la aku ni jahat... nak pertikaikan kredibiliti dia.

Bla... bla...bla... bagi ubat, isi form, balik.

Tapi, that wasn't the first time aku observe cara Dr. tu.
We've been there masa kaki MrHubby sakit, tapi dia x sentuh pun. Hello, aku pun belajar agama jugak... dan aku tau kau bukan nak raba laki aku pun kalo kau pegang untuk verify urat mana yang terseliuh.
Actually aku pantang kalo tindakan seseorang Dr. tu as if dia geli nak sentuh pesakit. I guess that's against the ethics.

Lagi satu, biasanya Lil Adam akan salam/hug/kiss Dr. yang bagi dia vitamin before we leave the treatment room. Tapi aku pernah observe dia macam mengelak.
Dr.S yang kat fav.clinic aku tu tak pernah avoid Lil Adam, in fact tiap kali jumpa dia, aku bersalam dulu (except for sekali, masa aku dok bersin2- aku pun tau musim H1N1 takyah nak tunjuk mesra sangat).


Hmmm... entah la ye. Lorat sangat ke aku ni?

Who Can You Trust?
If you trust Google more than your doctor than maybe it's time to switch doctors.



p/s: This is an auto-published post. Am out the whole day giving a talk at the IMMB, Faculty of Medicine, UiTM Sungai Buloh.

13 comments:

  1. aku pernah sekali pi klinik N kat seksyen 7, aku demam, dia tak cek pun demam ke tak,suhu berapa.memang senang kalo orng menipu nak MC.aku suka pi demc.

    ReplyDelete
  2. xbagus la Doc yg mcm tu..buat pesakit jd bertambah sakit + sakit hati ade la kan..

    ReplyDelete
  3. apa b*ngang punya doctor la.. agaknya diorang tu dah biasa sangat tengok orang kesakitan sampai dah takde perasaan kesian ke hape.. hmm

    ReplyDelete
  4. klu camtu baik u je yg jd Dr kan..

    ReplyDelete
  5. eee.. x sukanya pg klinik yg doktor nyer camtu. buat sakit ati je. i penah pg 1 klinik kat puchong ni, doktor tu (perempuan) x sentuh pun i. tanya 2-3 soklan, dah. huh?? baik dok umah telan panadol je..

    ReplyDelete
  6. kitorg dh pangkah dah satu klinik kt putrajaya ni.msa telinga sara meleleh nanah,dia just google kt internet explain sakit apa je.pastu, dia tak kasik satu ubat pun.caj consultancy je!taik kucing betul!tensen tau klu jumpa doc peel cmtu.

    now klu sakit kitorg prefer p annur bangi ja.sekali i p annur bangi,jumpa sorg doc ni.terlebih concern, sampai pernah bagi i cuti suruh i dok rumah jaga sara demam.siap bebel kt i klu i lmbt bwk anak gi klinik dia.huhu..even dia mulut bising,tapi i suka. sebab rasa cm dia amik beratla jugak dr sesetengah doc.so klu p sana,mmg kami akan request doc tu la. :D

    ReplyDelete
  7. menyampah gak dr jenis macam tu..ade satu klinik ni memang aku avoid pergi sebab dah la mahal pastu checknye ntah hape2.

    ReplyDelete
  8. pancing betul doc gitu i pun pantang kalau dapat doc jenis ni.. macam la depa tu bersih sangat kalau tak mau sentuh pesakit baik jangan jadi doc kan.. ops over lak aku hehe

    ReplyDelete
  9. tak sukanya doktor yang macam tu. kita bayar dia for comfort tapi...

    ReplyDelete
  10. haaaaaaaaaaaaaaa apakah????? u plak kena cabut?!? pa punya turrr la doktor nih!

    kalau haku terus lah taknak bayar consulation fee, boleh tak?????

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. belle, kalu i lah kena macam tu, masa tu jugak dah kena sound, "Doctor, kalu saya terer rawat sakit camni, saya ganti doktor kat klinik nilah!"

    ReplyDelete
  12. doctor ngok namanya... cian adam... so dah ok ke tu? emmm awat tak pegi demc. i selalu pegi demc jek.. outpatient dia takde lah mahal sgt. sama cam klinik & poliklinik biasa jek. :D

    ReplyDelete
  13. kedai tu pun satu...
    dr tu pun lagi satu ;p baik u je yang jadi dr...eee

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat