Wednesday, March 26, 2014

Wombok vs Lombok

Ingat nak buat entry Wordless Wednesday tadi, but since some things are better explained... maka aku cerita je la.

Masa aku kecik-kecik dulu, aku sangat tak suka makan Chinese cabbage a.k.a kubis Cina (mati la kalau Lil Adam tau mama dia pun memilih sayur). Eh, tapi ke'kamceng'an aku dan sayur dah masuk tahap kambing.
Maybe sebab cara Mak masak Chinese cabbage tu, jadi pahit.

I was surprised upon being told by Winie that Chinese put them in soup to make it (the soup) sweet. Ni semua gara-gara pegi makan kat Johnny's la ni.

Anyway, bila datang Aussie... aku baru tau, kat sini nama glamer Chinese cabbage ni adalah wombok.
W.O.M.B.O.K

Huduhnye bunyi.



Dan agak lawak apabila membeli lebih banyak tak bermakna korang kena bayar lebih banyak.
Tengok ni... aritu Woolies buat sale.




Beli 1 whole wombok = AUD 2.80.
Beli half a wombok = AUD 2.90.

Apakah?

Maka, marilah memupuk rasa tamak haloba-loba. Jimat sepuluh sen, beli sebijik. Kalau tak habis, buang dalam tong sampah pun takpe.



Nak dijadikan cerita, baru-baru ni MrHubby buat grocery list. Just a scribble bila teringat barang apa nak beli untuk dapur, almaklumlah sekarang kan dia la MrMama cum Monsterchef.

Tapi bila aku belek... dari tersenyum-senyum, nak tergelak besar pun ada.



Korang nampak apa yang aku nampak?

Hehehehe.

4 comments:

  1. Lombok pon boleh... tp mcm lain mcm je.... ehem ehem... Lombok kt mana eh????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lombok kat Indon la weh. Yg selalu fofular dgn gadis2 malaysia ikut kawin lari.

      Delete
  2. lombok! saiful br blk dari lombok last week, on business. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Did he bring back some wombok from lombok?hehehe

      Delete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat