Wednesday, July 24, 2013

Syaitan ke siapa yang motivate sebenarnya?

Banyak betul cerita-ceriti hangat dalam bulan Ramadhan tahun ni. Aku walaupun dok jauh dari Malaysia, dah tak perlu buka website Utusan Melayah atau Berita Hairan untuk tau isu semasa. Ramai kawan dah share kat FB. Klik, baca. 

Jom kita recall balik satu-satu so far...


Isu bak kut teh
Ucapan berbuka puasa ala-ala muhibah 1Malaysia oleh Alvin dan Vivian dengan bak kut teh berlogo halal. Hangat. Kontroversi.
Ada yang anggap itu cuma lawak mesra muhibbah, ada yang terus keluar perkataan 'Kojjiaqqq." 
Haihh..kenapa la perlu nak provoke sampai cenggitu sekali.



Tapi kita dapat tengok punya la ramai yang marah. Lupa kejap orang tentang baju peplum yang nak dipilih untuk raya. Ter-divert jap attention pasal nak kena pegi tukar duit raya siap-siap kat bank sebelum abis. Tapi orang lupa ayat last surah Al-Kafirun...


 



Kes pecah rumah/ragut.
Yang ni bukan bulan Ramadhan pun, ligat. Ingatkan bulan mulia ni, hati si penyangak tu tak la kering sangat nak buat jahat. Tapi dah dasar hitam, nak dicat putih pun, jadi kelabu dulu... Makan masa nak jadi putih.


Kisah harga ayam melambung naik.
Sampaikan ada cadangan supaya jangan makan ayam. Kalau ikan mahal, makan le telur ayam je. Nasib baik aku kat sini tak affected dengan harga ayam. Kat sini, sapa makan ayam kira golongan marhaen la. Yang makan ikan tu golongan kaya :P
Tapi cadangan mengatakan majlis-majlis di jabatan kerajaan yang kena start elakkan hidangan ayam tu (sebab tanda bermewah-mewah), aku rasa agak *dush-dush* di situ.
 

Kisah poligami Asyraf Muslim.
Walaupun terang-terang dah hukum pasal poligami dalam Islam (dan orang yang mengaku Islam) dan masing-masing sakan berhujah tentang cara dia yang tak betul (sebab tak dapat restu, tak minta izin, harap muka je baik, sia-sia kawen kat Mekah, blablabla). 

Siap keluar la puisi yang konon si Dayana tulis. Share, jangan tak share. Tup-tup rupanya bukan Dayana yang tulis. Ye-ye-or je orang canang sana-sini.
Apa pun, kes Asyraf Muslim telah berjaya membuatkan orang lupa pasal isu ayam mahal.


Kes mak tinggal anak dalam kereta
Ada yang kata, dah dia terlupa... bukan dia sengaja. 
"Hishh..tak layak jadi ibu langsung!"
"Takkan seorang mak sengaja nak abaikan anak dia."


Whatever la. Tapi masing-masing penuh emosi.. feel for Nawal Iris. Tak kurang juga yang mempertahankan perasaan si ibu. 



Budak sekolah makan di toilet. 
Walhal itu bilik persalinan. Takde pun toilet bowl dalam ruang tu. Cuma ada sinki. Lagipun kat sekolah tu ada 3 orang staff non-Muslim, tak lorat pun pasal isu ni.

majlis buka puasa dalam the so-called-'toilet'

Alaaa.. dok kat negara orang ni, standard je kalau curi-curi solat dalam changing room. Dah tu, tang mana lagi nak menggagau cari surau. Bukan ada kat semua tempat. Ni kan pulak kalau makan.

Eh... makan dengan solat, makan perlu tempat yang lebih mulia ekk? Oh..sorry.

 

Anyway, cerita-cerita hangat ni sedikit sebanyak telah menenggelamkan isu majlis berbuka puasa dengan anak yatim, DNA babi dalam mentega buat kek lapis, aktiviti Ramadhan, isu status halal di hotel...
Aku rasa la.. kalau next week ada lagi satu cerita, which means one hot story every week (consecutive weeks dalam bulan Ramadhan ni), confirm sangat la kita ni jenis suka cari pasal. Suka su'uzzhon. Suka besar-besarkan isu.

Tu kira syaitan takde untuk motivate tu. 
Kalau syaitan ada, lain le cerita.


So, agak-agak sapa le yang nak dipersalahkan?
Takkan nak kata hasutan syaitan lagi kot.

4 comments:

  1. wrap up yg lengkap utk bulan Ramadhan... lupa 1 lg fenomena... 2 x cikgu sekolah kena tembak... cer mskkan sekali....

    ReplyDelete
  2. Bak kata pepatah pakcik Astro " Macam macam ada" . Haha

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat