Wednesday, January 21, 2015

Komen pasal AJL29


Sejak jaman Francessca Peters masuk AJL pakai baju kurung tahun 1986 dulu, aku memang boleh dikatakan tiap-tiap tahun akan set masa untuk duduk tercongok depan TV. Memang favourite lah, walaupun aku masa tu kecik lagi. 
Kecuali jaman dok hostel masa Form 1 sampai Form 5 dulu. Gigih aku kerabat locker pasang telinga kat sebelah dinding rumah warden semata-mata nak dapat feel AJL. Macam orang bercinta la...tak dapat jumpa, dapat tengok bumbung pun jadik la. Yang ni... Tak dapat tengok, dapat dengar pun, jadik lah. Mihmihmih.

Semangat kan? Bajet macam pengkritik muzik la sangat.
Walhal bakat muzik ke laut, suara pun macam jantan kalau karaoke. Bahahaha. 
Tapi, disebabkan cikgu Cheah Eng Khoon (cikgu muzik aku dulu) pernah bagi A kat aku, kira valid je la komen-komen yang aku nak tulis kat entry ni.

Ye la... Ye la... 
Tau la aku ada banyak keje lain. 
Tapi sebab aku dah bosan mengarang Chapter untuk tesis aku, maka aku pun mengambil inisiatif (la  sangat!!!) untuk scribble benda lagho ni.


Anyway, AJL29 kali ni agak special bagi aku.
Sebab aku dah tak follow lagu-lagu yang 'in' kat Malaysia for the year. So, takde la bias. In fact, most lagu aku tak pernah dengar pun. Kira masa AJL tu la first time aku dengar. 
Bukan la aku tak layan lagu Melayu. Kalau karaoke, lagu Melayu gak aku tibai. Cuma sebab aku tak download lagu-lagu baru... so agak ketinggalan di sittew.

So, malam Ahad aritu, punya la semangat tunggu depan TV pukul 11.30 malam (9 malam Malaysia time), walhal esoknya kena gi uni. 
Start pun dah ngantuk. Tunggu habis AJL, confirm la ngantuk yang hamat.
Jangan tak tau, aku punya semangat tu, siap ingat hari Sabtu final AJL nye. Dah prepare brownies nak dikudap sambil depan TV. Sekali, tipah tertipu daaa... 
Hamsap betul Anep silap bagi info!


Okay, kita start dengan Persembahan Intro.

Kemain sakan otai-otai rock menggoreng gitar tanpa minyak, walaupun dok wonder... apakeheynya-yeop? Tapi aku layankan aje sebab nampak abangChik (sepupu aku, Black Wings) pun ada drumming atas stage. Tak jadi nak komen lebih-lebih.
Tapi bila M. Nasir keluar.... start la aura AJL tu. Ye la kan, dia pernah jadi Juara AJL apa.




Finalists AJL pulak, aku tak ingat sangat susunan... tapi lebih kurang la.


Hazama, Malaikat
Ewah! Kemain kau...tajuk Malaikat. Sekali tengah syok nyanyi tu, malaikat izrail datang tegur kang, baru tau. Hahaha. Okay, tak lawak.

Untuk aku yang first time dengar lagu ni, aku dengar lirik tu...tau la, ni taste budak-budak jaman sekarang. 
Aku rasa gimik dia pakai cadar baju kelawar putih jadi screen tu macam tak best. Sebab screen memang dah ada selebar-lebar stage. Jadah apa pulak aku nak tengok kat pungkoq Hazama tu bila start animation?
Lain la kalo sexy bums macam Alex O'Loughlin ke... Channing Tatum ke. 
Eh.


 Indah Ruhaila, Percayalah

Aku baru tingat malam tu, Indah ni produk AF. Tu pun setelah aku tanya Anep... minah ni datang dari mana hah? Hahaha.

Tajuk lagu tu dah la sama macam lagu Sitikus. Kat chorus pun, dok nyanyi Percayalahhhh... Percayalahhhh... dah macam nak sama je.
Vocal dia memang best, walaupun macam terse'et sikit dekat-dekat tengah.

Baju tu typical la ala-ala princess. Gittew.
Tapi aku sangaaat tak berkenan dalam lirik tu tetiba ada sebaris lirik in English. You're always in my heart.
Apa-ke-dah-habis-lirik-BM-untuk-lagu-Melayu? Walhal lassssst sekali, boleh je  dia sebut 'Kau selalu di hatiku...' 
Okay, ni salah Aeman a.k.a Zul 2By2 la... bukan salah Indah pun.

Bab lampu chandelier tu jatuh, aku tak tau la gimik ke hapa. Cuma aku terbayang, what if terjatuh bersepai time batalion Stacy dok terkinja-kinja atas stage tu?






Alyah, Sesal Separuh Nyawa

Saja je kan, time Alyah nyanyi, camera hala kat Ramli M.S. Hahaha. Propa gittew!

Aku suka gak gimik dia yang tak keluar-keluar tu. Ingatkan Alyah live, rupanya panel LED daaa. Tapi, dah separuh lagu, baru nak keluar tunjuk muka, macam dah lari konsep pulak orang nak negok rupa dia nyanyi live atas stage.

Tudung dia malam tu memang jadi bahan. Orang kata macam pakai foil. Tapi aku nampak macam medieval knight. Hahahaha. Sama  tak? Sama tak?





 Lepas tu... Hattan/ Waris, Gadis Jolobu.




Lagu ni catchy. Nampak diorang enjoy atas stage. Tak la nampak trying so hard.
Tak perlu Hattan pakai topi Minangkabau kerana nak emphasize on the Nismilan-ness tu. Kehkehkeh.



Mojo/Caliph Buskers, Romancinta

Setahu aku menjelang final AJL aritu, Edry amik vokalis Indon... sampai orang kecoh-kecoh, apa dah takde penyanyi Malaysia ke?
Maybe gimik, or maybe aku yang tak up-to-date... tapi bila muncul Caliph Buskers..... memang sah tidak menghampakan.

Untuk aku yang first time dengar lagu ni...memang aku rasa best. Lagu best, vokal best. 
Biasanya bila singer pause kejap masa nyanyi tu... memang best la sebelum dia tarik kaw-kaw punya key tinggi.
Tak tau la Aweera nyanyi best ke tak sebelum ni.



Bunkface and Amy Search/ Rentak Laguku
 
Maybe Sam Bunkface saja pakai rambut ala Aweera atau Slash... itu tidaklah diketahui. 
Lagu ni tak masuk dalam jiwa aku, sebab genre dia kot. (bunyi macam ancient sangat ke aku yang berumur *cough cough* 25 tahun *cough* ni?)

Most of the time, aku dengar suara Sam lagi dominant daripada suara Amy, kecuali time Amy solo la. So tak dapat la aku komen banyak.



Joe Flizzow and Sonaone/ Apa Khabar

Lagu ni bukan favourite aku jugak, walaupun aku suka hip hop. Hmmm... maybe sebab terlampau santai lirik dia. Rasa plain.


Aku suka lagi lagu hip hop dia yang Alhamdulillah tu.



Stacy/ Gilalah

Aku terperasan, macam most finalists pakai baju hitam, putih or kaler-kaler tak menonjol... tak tau la sebab tema ke hapa. Tapi tetiba Stacy kuar dengan colourful ala-ala funfair bergerak tu, terkejut jugak la.

As usual, Stacy sangat energetic. Tapi lagu ni pun bukan jiwa aku.



Dayang Nurfaizah/ Di Pintu Syurga

Lagu ni best. Feeling gittew walaupun maybe baru kali kedua aku dengar. First time aku dengar dulu, masa semi-final, orang kata "Nasib baik Dayang masuk final, bukan Fynn Jamal." Hahaha. 

Aku setuju sangat lah.

Again, vokal Dayang sangat menyerlah masa dia pause kejap sebelum sambung nyanyi.

Kat last tu, bila suara Captain Zahari MH370 dipasang, rasa sentap sangat.

Lyricist lagu ni, Iman Imran tu sebijik macam seseorang yang ada kat Adelaide ni. Tergelak-gelak aku ngan Anep dok cerita pasal persamaan diorang.

 
Hafiz/Matahari

Lagu ni pun best. 
Ish... macam aku ni bias ke lagu-lagu ballad pulak. Nampak sangat usia aku di sittew.

Standard la Hafiz. Vokal memang power. Tema props dia...isu banjir kat Malaysia. 

Cuma aku tak feel sangat macam aku feel lagu Dayang/ Shila/ Mojo.



Najwa and the Palauans/ Lelaki

Lagu ni pun antara yang aku rasa catchy. Penari-penari comel siap pasang misai-like-a-sir tu, memang kena. Cuma, maybe tak cukup hebat kot.


 

Shila Amzah/Masih Aku Cinta

Aku suka suara dia. So, aku harap Shila menang something. Attitude dan drama-drama dia yang sebelum ni, put aside la. 

Ada yang kata pakaian dia meraban, tapi aku rasa topi dia tu to blend in dengan music daripada instrument China (er hu) tu kot. 
Tapi bab backdrop yang ala-ala jaman Kak Melah/Aishah masuk AJL tu... tak dapek den nak nolong.



Oh ye... lupa lak.

Bila tetiba ada persembahan selingan kat tengah-tengah perjalanan AJL, aku macam "Eh?".


Whatever la. Aku nak komen sorang-sorang pun, aku tak kenal sangat diorang ni. Entah mmg gah ke.. entah sendu ke.

Masing-masing pulun nyanyi, serlahkan vokal. Tapi sebab aku bukan Sheila Majid's fan... so aku tak hadap sangat la lagu Ku Mohon tu. Hahahaha


Persembahan penutup pulak... Tomok ngan Ronnie. Hmmm... layankan aje lah. 
Suara Tomok memang jauh beza jaman Sejarah Mungkin Berulang dulu. Time dulu tu, pantang keluar lagu dia kat radio, laju je tangan aku tukar channel. 

Tapi, bila Headwind keluar... aku suka! (walhal dulu aku tak minat Zainal, sama level tak minat dengan Sheila Majid).

Aku suka lagu-lagu yang dia nyanyi malam tu, sangat nostalgia. In fact, tu la lagu-lagu yang aku masih nyanyi kat karok, dan masih ada dalam playlist aku (note: aku malas download lagu baru).

Dan lagu Suraya tu...memang dulu aku selalu nyanyi bila aku panggil kawan aku yang bernama Suraya. 
Cheh! Bunyi macam lesbo pulak. 
Tak... aku straight ye.


Cuma aku tak setuju bila Zainal minta audience sambung lagu. 
Ni bukan konsert, bang! Ni persembahan. Haishhh...dah jadi mentor pun, takkan tak tau lagi.



Gandingan AG ngan Scha sebagai emcee... hmmm.. okay la. Cuma masa dia baca twitter tu, macam main pilih je, dan tersilap pilih pulak yang meraban. 
Haaa...gelabah kau nak cover!

Dan aku terkejut gak tengok kali ni takde tukar-tukar baju. Takde sponsor kot. Hahaha.

Emcees belakang tabir pulak, memang terkinja-kinja (Juliana Evans je nampak calm)... dan berlumba-lumba nak cakap. Macam what-the?

Tu belum cerita lagi bab sponsor, yang penuh newsfeed kat FB orang mengutuk. Maunye tidak, setiap 5 minit, "Qu putih, qu putih, barula putih..."

Memang annoying la sangattttt.
Tapi lawak giler bila kengkawan kat FB share benda-benda ni...

 




Speaking of that, aku wonder la adakah masa diorang interview Dayang lepas perform tu secara kebetulan, atau err... nak buktikan sesuatu? Hahahaha
Ada bran makcik Qu Puteh? Kalau Dayang jadi putih, confirm ramai orang akan beli produk tu.
Aku yang Mendes dan Lopez ni pun sanggup beli.

Okay... keputusan AJL29 pulak....
Kali ni, nampak la matang sikit kot. Walaupun aku terkejut beruk jugak bila lagu Apa Khabar yang menang, tapi jelas la tak semestinya lagu popular je akan jadi juara, atau penyanyi cun je akan dipilih. 
Jauh sekali nak harap ke undian sms---apa kao ingat kau Mawi? Hahaha

 So, bila Persembahan Terbaik  dapat kat Caliph Buskers, yang tu memang ramai dah agak.

Dayang Nurfaizah dapat vokal terbaik  pun tak ralat. Cuma jenuh benau aku tengok Dayang nak kerabat tangga untuk naik stage bila pakai baju sarung cempedak berkepak tu.

Ketiga: Di Pintu Syurga- Dayang Nurfaizah
Naib Juara : Masih Ku Cinta -Shila Amzah
Yay! Aku suka jer... sebab aku tak kisah pun Dayang ke, Hafiz ke, Shila ke, Caliph Buskers ke...

 
Juara : Apa Khabar -Joe Flizzow and Sonaone.
Juri dah cakap lagu ni ada potential di peringkat antarabangsa. Dan blablabla.... so, aku tak kisah la. 
Aku pun bukan ada qualification dalam seni muzik, nak komen lebih-lebih. 
Tunggu la kot-kot lepas abis PhD ni, aku rajin nak buat second PhD in Music pulak ke...boleh la sembang kencang sikit. Bahahahahaha.

p/s: 
Sumber gambar adalah drp blog hiburan, macam kat watermarks tu la.

8 comments:

  1. Hahahaha...mmg best la komen pasal ajl ni...menyeluruh tul...bila baca baru teringat citer-citer pasal lampu jatuh tu...pasal baju cempedak, pasal MH370 tu...hahahaha...lagi2 citer pasal qu puteh tu..mmg best la review ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih.
      Ni semua komen amateur sajer. Hehe

      Delete
  2. wah... review terbaik abad ini. Jujur akak cakap tak pernah bca review sekusyuk ini... suka lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe lawak la pulak khusyuk membaca review. Tapi kira berbaloi la saye merevoew dgn khusyuk amanah tabligh fatonah ye. Hewhewhew

      Delete
  3. Tudung alyah tu memang sebijik lah mcm dalam gambar tu ☺☺

    Tagline 'Terlajak laris' dah tenggelam. Skang ni 'qu puteh' jadi sebutan.

    p/s: Ada plak iklan ni ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik xde kat Msia skrg. kalo x, mesti bertmbh menanah telinga dgr qu puteh. tgk dlm newsfeed pun dah x lalu

      Delete
  4. Tu dia panjang lebar ulasan Ms Belle pasal AJL kannn. Aku x dan tengok sebab gedik gi tengok snow katanye aritu. Poyo x. Tapi aku sokong bab Sheila Hamzah. Put aside apa2 personal matter dia. Kita nilai bakat. Hmm backdrop tu memang sebiji jaman Kak Melah wei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak melah tu idola dia kot wehhh. hehehe.
      tu la kao... lain kali nak gi 'i-city' tu...plan la tarikh betul2. hahaha

      Delete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat