Friday, January 17, 2014

Orang tamak bercockling takkan rugi


When the weather is fine, memang syok buat outdoor activities (unless scorching hot like this week la). So, aritu masa Affan kembali ke pangkal jalan tempat jatuh lagi dikenang, we made another trip to Goolwa. This was my 3rd cockling actually.

Sejam 20 minit perjalanan, anak-anak sambung tido dalam kereta.



Tapi bila sampai je, terus mata terbuka luas. Chargas!


Acecece. Ye-ye-o betul si abang-abang hensem Yop,Pokka dan Affan pasang khemah tu, walhal pop-up tent jer. Hahaha. Takpe, takpe... itu dimaafkan, sebab kalo tak, bahan untuk blog tak jadi karangan bergambar.


Well, silap percaturan sikit actually.
Memang dah tau weather tak panas sangat, tapi tak expect pulak dengan drizzle nye...dengan angin nye... maka kitorang pun tergedik-gedik kesejukan le jugak.


So, lepas pasang khemah.. apa lagi? Makan dulu.
Kali ni gambar makanan takde, sebab dah tak kuasa. Dah lapar sangat.

Kenyang perut gendut, suka hati. Episod mengorek cockles bermula.
Excited semacam je bebudak ni. Rupanya dah bertahun duduk sini, tak pernah sekali pun diorang cockling. Hahaha. Kesian.

Lil Adam and Lil Adib helped too. Tapi si Tomeyto tu banyak main pasir je. Dan diorang sangat excited bila jumpa ketam kecik...
Lil Adam letak dalam bowl putih tu, Lil Adib timbus dengan pasir. Jenuh bergaduh ! Haishhh


Lepas beberapa jam, penuh satu tong esky 10 liter tu dengan cockles.

Tapi konsep tamak haloba-loba tidak dapat dibendung lagi. Maka segala tong esky yang dibawa pun kitorang penuhkan. Termasuklah tong esky yang bawak bihun goreng.
Affan ni siap cuci guna pasir, dah macam samak pulak aku tengok.


Lil Adib dah menggigil tak tahan sejuk...

Tapi MrHubby and the geng masih syok menuai hasil. Maunye tidak, bila ombak besar datang... cockles bertebaran atas pantai. Tak payah nak korek dalam pasir.  Tapi kalau tak cepat, sekelip mata je (bila the next wave hits the beach), hilang la cockles tu.


Dah kembang segala anggota badan yang boleh kembang, time to go home. Tapi solat dulu siap-siap.


 And.... some pics of us (minus Lil Adib) before we left.
Gila weh berhari-hari makan cockles tak habis. Itu kira dah bahagi dengan abang-abang hensem geng Affan, Pokka, Yop tu. Dan dah bagi kat kengkawan sikit.



Kan ke best kalau cucoq cempedak pun boleh korek kat pantai Goolwa ni.
Confirm tiap-tiap minggu aku pegi. *sigh*

4 comments:

  1. Muka dak Adam memang bengang je bila tengok pasir tu tindih ketam kecil dia. Haha. Ko xjoin cockling ke. Or tugas ko jaga makanan a.k.a tukang pelantak gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tolong gak. Kan gambar aku dengan Adib tu, aku pakai swimsuit.
      Tapi sebab diorg sibuk berbasahan, takde org nak amikkan gmbr aku. Hence gambar last tu, aku dah salin

      Delete
  2. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. huhuhuhuhu.... kalo kt PD cousin2 aku rajin korek remis... sebiji cam menatang ni jugak tp halus... nak mkn pon penat...

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat