Monday, September 23, 2013

When the Zombies attack the birthday party

A few days prior to Lil Adam's birthday, aku terfikir since he is so into the Plant vs Zombies games, why not organize a party with that theme for him. Maka bermulalah episod seorang-mak-excited-terlebih-mengalahkan-mak-pengantin membuat preparation.

My first temptation adalah untuk buat kek with the Plant vs Zombies figurines.

Ta-daaaa!!!


Brain-shaped cake, with oozing blood and the characters.

Close-up sikit...


Zombie with a cone on his head...dan zombie yg dah ditembak sampai patah tangan dan tercabut kepala.

Other characters...aku buat la sikit-sikit. Peashooter, Potato mine, Chomper, Sunflower, Tall nut, Jalapeno, Lily pad...dan entah apa lagi entah.


The invitation card was designed by MrHubby, and distributed to his friends. Lil Adam decided sapa yang dia nak jemput, aku just ajar dia buat pilihan -didik dia belajar kesan dari tindakan. Heh. In fact classmates dia pun tak semua invited.

Since kali ni aku buat style matsaleh sini (just among kids), nasib la kan kalo ada yang nak sentap ke hapa ke. So, dah namanya kids je, yang masih clingy takde la, cuma yang reti bawak diri je yang datang. Aku buat macam ni pun, sebab majlis untuk anak. Kalo aku sibuk bersembang dengan parents, anak-anak main entah apa-apa.



Deco lebih kurang.

The day I put up the banner (on his birthday), Lil Adam said he's happy.

When I started to put up the posters, he said he's happier.
But he said, "If you stick all the characters you made (aku buat sorok-sorok, tapi bila dia nampak, kemain excited), I'd be EVEN happier!"




The first guests to arrive were Wendy (Lil Adam's teacher) and Michael. They just dropped by for a while, nak bagi presents kekdahnye...


Tapi sempatlah jamah BBQ sikit... dan aku tapaokan laksa Penang yang aku buat.



Oh ye.. kat kepala aku tu aku pakai bunga matahari sempena watak Sunflower, in character le katakan. Lil Adam lak nak pakai tie merah (macam Zombie), so aku just buat daripada kertas je.

Then start la datang zombies yang lain...Hehehe. Comel-comel semua.



Skema. Bergambar semua berdiri tegak. Hehehe



Since masa tu dah ramai semacam, aku minta Izzah yang baru hantar Ammar tolong stay untuk entertain budak-budak.



Menu?


The main dish- laksa Penang!
First time aku try buat nih. Nasib baik la jadi (aku rasa sedap le), sebab selalu orang claim laksa Penang, tapi takde bubuh daun pudina dengan nanas.


Mummy pizza ni bila dah bake, entah jadi rupa lain dah. Hewhewhew

Salsa shrimp balls, kasi nampak macam biji mata sikit.

Zombie's fingers. Kuku hijau. Euwww

Colourful blood clots. Gummies jer actually

BBQ chicken and lamb.

Brain juice. I should have made the colour yuckier.

Zombie's boogers. Bahahaha. Tapi Lil Adam conquer sorang. Boogers pun, boogers la.


Yand takde dalam gambar close-up- cuma fries, tiramisu dan juadah-juadah yang dibawak oleh parents masa nge-drop anak masing-masing.


Play time!!!



Laugh, Zombie laugh!
Jenuh betul 2 rounds pun Zombie tu dok keras je muka serious.



The second game was Shoot the Zombies.


Huru-hara jugak la time ni.
Last-last game ke-3 aku tak organize, sebab jenuh sangat dah.



Miko- awek Jepun ni, siap bagi kad kat Adam tulis "I love you" gittew.
Hehehehe.
Haa..gelak..gelak... esok-esok, aku sendiri meraban sebab jeles. Huhu


Miko's mum. Orang Jepun kan...so, posing pun mesti la ala-ala. Muehehe


Then, comes the...CAKE TIME!!!


I can see that Lil Adam was so surprised, sebab masa aku buat cake tu, aku tak tunjuk langsung kat dia. Nasib baik dia tak bukak fridge sehari sebelum party.

Haaappy birthday to you
Haaappy birthday to you
Happy birthday to Adam
Haaappy birthday to you


Mula-mula adik si Miko tu berbuat onar, menangis melalak-lalak sebab nak tiup lilin, so pasang le lilin lagi sekali.


Lepas tu Lil Adib lak nyibuk nak tolong potong cake. Haihhh...

Praveen and his brother, Harith dan Adam makan cake.


Adik si Miko ni dah lepas dapat tiup lilin, siap tolong vacuum lagi rumah aku. Hahaha.
Suruh sleepover dan tolong kemas rumah kang, baru tau.


Next was PINATA time!!!
Again, I made this by myself. Demi anak kesayangan kan?

It's a jalapeno! Sebab mula-mula nak buat bentuk kepala zombie macam susah pulak.


Masing-masing beratur nak ketuk pinata.
Adam... Felix...

Armand siap mengelat buka sikit penutup mata dia. Hahaha. Cheeky!

...and then... Ammar was the one yang berjaya memecahkan pinata, dan nak disambung sikit oleh Farah!

Semua pulun kutip segala candies....

Ni je la pinata yang tinggal.



Habis semua aktiviti wajib... bagi goodie bags.

Lepas tu aktiviti bebas.
Lil Adam dah salin baju, sibuk membelek hadiah yang dapat.

Bapak-bapak bersembang kat luar.

Mak-mak sembang kat living area.
Ehhh..pembetulan hot moms. Hahaha (nak jugak!)

La...Tomeyto ni...orang nak amik gambar, dia enterframe depan camera pulak!!!

Anak-anak main kat playground.



Timone main tanah, siap ditempeknya ke muka. Anak matsaleh kan... cer kalau kita. Terus pot-pet-pot-pet (aku lettew).


Adam (Yatie) ni sepanjang majlis dia diam je...  tapi bila dia belek birdbath tu, kemain lagi bertih jagung.




Eiiii... Sina ni comel sangat. I love her golden hair.
Kalau kitorang kata ni anak kitorang, orang percaya tak? Bahahaha. Blonde wehhh.




Sebelum kawan-kawan balik, Lil Adam buka hadiah-hadiah yang diterima.



Thank you, uncles aunties and friends!!!

Owh..ni ha..gambar Adam (adik Dora pegang kereta mainan yang dia tak nak lepas tu). Hehehe

Our last guests that evening were Yahya and family.


And.. I am glad the party went well.
Lil Adam described it as "Fantastic. It was marvellous!" Di mata dia je la kan. Kalau tak best di mata orang lain tu, nasib ler...Muehehe




That night, we had Felix and Ammar for sleepover.
Felix sebelum ni dah pernah sleepover kat rumah kitorang dah.  Ammar je first time, but they were all good.

Gosok gigi sama-sama.

Masuk tidur sama-sama.


Bangun pagi, main kat toys room.

Then breakfast lempeng. I mean, pancakes.


Dan lepas tu...hadap ipad. Gini le rupanya kalo anak jantan semua ekkk?

:P



Lil Adam with his present. 3-D Plant vs Zombies figurines.

8 comments:

  1. Wahhh meriahnya...

    Pinata tu kalau buat kat rumah akak mau roboh rumah depa dok berebut gula2...hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. ni pun nasib baik xde yg terhantuk dinding sbb gantung dkt pintu

      Delete
  2. meriahnya parti adam. nnti buat kat msia pulak yer :) aku nak join..hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila...sila.
      doakan je la aku rajin masa kat msia nanti

      Delete
  3. mestilah Adam cakap marvelous sbb mak dia dah bersungguh2 buat mcm2,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo x marvellous jugak..kena gi batu belah batu bertangkup ler

      Delete
  4. Bestttttttttt!!! nasib maknya kreatip! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur le sgt.
      spjg minggu x fokus buat keje lab

      Delete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat