Wednesday, July 20, 2011

Jangan kerana kau sorang, rosak imej muslimah-bertudung-paras-lutut!



It's surprising how people react and could be helpful or not upon knowing u r a BF mom. Selama ni aku memang jenis tak kesah sangat, tapi kali ni aku pissed off sebab ditolak ke tepi ke tengah oleh orang yang berimej wanita solehah. Grrr...

Gini.. semalam aku dijemput attend OSH course kat Kompleks Kejuruteraan. Dah la Lil Adib tetiba demam, aku terpaksa jadi ibu-tak-berguna-yang-menghantar-anak-ke-nursery-setelah-diberi-ubat.

As usual, masa lunch break, aku nak pam EBM. Since aku malas nak balik ke fac.sendiri untuk hantar EBM tu, aku pun try la tanya few people on the options.

Biasanya aku memang tak ambik pot pun orang lelaki tengok/tau aku bawa EBM. Nak nak in my own fac. Dah lali dengan usikan-usikan sengal tu (kalo aku charge sbg sexual harrassment baru padan muka).
Tapi semalam, firstly, I had to ask this one guy (sebab pompuan dah pupus kat situ, kalo ada pun, dari fakulti lain).. katne possibly ada fridge. Dia suggest tanya kat level berapa ntah, or maybe try kat kafe.

Then, aku nak tanya organizer who is a wanita-berimej-muslimah-tudung-paras-lutut... tapi aku nampak dia gi sambut speaker yang baru sampai.

So, I had to ask another person. Suggestion baru- try kat library.
Aku tak sure kat library ada pantry tak, so aku tak puas hati dengan usul tu.

Bagai nak gila aku berputar kat situ, last-last dapat la aku jumpa organizer who is a wanita-berimej-muslimah-tudung-paras-lutut tu.
Aku bisik slow kat dia, tapi dia tanya balik (sebab tak dengar kot) dengan agak kuat "Pam susu?"

Then ada sorang lelaki yang berdiri dekat situ penyibuk ke concern aku tak tau la..mencelah "Nape?"
Dan this organizer who is a wanita-berimej-muslimah-tudung-paras-lutut jawab dengan kuat "Dia nak pam susu."

Dengan acuh tak acuh dia suggest aku ke level 13 atau level 4.

Naik ke level 13, aku tengok ada pejabat Dekan dan pejabat am yang tutup (sebab lunch hour).

So, aku turun ke Level 4. Minta jumpa sorang staf pompuan. Yg jantan sibuk tanya "Nape?"
Kepala nak berasap dah. Kalo br***ts aku dah nak pecah kerana tunggu nak dikosongkan, memang aku 'sugun' sekor-sekor penyibuk tu.
Tanya staf pompuan ni, tengok-tengok fridge diorang rosak lak.

So, aku dah give up dan tanya sapa ntah katne surau.
Surau pun ada yang tak sure nak jawab. Aku tau la bangunan besar tu ada banyak surau, tapi kau bagitau la yang mana aku boleh pegi. Buduh.

Sudahnya, aku menonong je, tanya students... dan diorang direct aku ke surau.
Lepas solat Zuhur, pam..dan korang tau katne aku simpan?

Aku nekad BIAR JE DALAM HENBEG AKU.
Sebab aku tengok tentatif, dalam sejam lebih lagi habis la slot tu, jadi aku nak balik awal untuk bawak Lil Adib ke klinik.



Fine, memang aku tak bawak cooler bag bagai. But all these while, people I sought help from were soooo helpful.

Dan kali ni I am damn pissed off sebab seorang organizer tak boleh diharap menjaga welfare participant macam aku ni, ditambah pulak dia membawa imej seorang wanita-muslimah-tudung-paras-lutut. Siap dengan loud nya bagitau kat lelaki tu apa urusan aku.
Baik kau tak payah pakai tudung-paras-lutut tu!

Well, memang aku jenis redah je, tapi aku tak suka jantan-jantan gelandangan gila seks yang maybe membayangkan yang bukan-bukan bila diorang dengar istilah 'pam susu'. Well, u know what I mean.


I am not skeptical terhadap orang bertudung paras menyapu lantai sekalipun, sebab ada yang aku kenal sanggup bantu tumpangkan EBM aku kat pantry ofis dia (bukan dalam uni ni pun) sedangkan dia takde anak pun lagi.
Ye, korang maybe nampak aku huha-huha, tapi aku masih ada otak untuk bantu dan cakap berbisik-bisik sikit untuk elakkan fitnah.


20 comments:

  1. tu pmpuan mcm gamps!!
    lain kali tarik jer tudung dia buat sumbat mulut jantan yg sibok2 gile sex tu!

    ReplyDelete
  2. gila punya tak sensitif..nama je pakai tudung labuh..jaga air muka sesama pompuan pun tak reti..buat malu je..

    ReplyDelete
  3. Apa punya organizer lah, tak sensitive langsung. sian kat u.

    Get well soon to lil adib.

    ReplyDelete
  4. ini antara jerih perih kita ibu yg menyusukan anak dgn susu terbaik ni
    takpe la awak
    tu dugaan, nanti bila dikenangkan balik, rasa sgt puas
    bersusuah payah demi nak berikan yg terbaik untuk anak

    biasalah, org sekeliling mana tau keadaan kita selagi tak merasa

    *dulu penah selamba je redah dapur hotel tumpang fridge. demi anak

    ReplyDelete
  5. huhu jatuh imej..memalukan kaum je pmpn cmni..

    ReplyDelete
  6. alahai siannya. tak kena kat dia tu dia kurang berakal tu.
    dtg ar ofiz ai, ada fridge :)

    ReplyDelete
  7. eeeeeeeeeeei geramnyer... tu la, org kata jgn nilai dr paras rupe...blom tentu org y tudung labuh/ bpurdah tu elok serba serbi..

    ReplyDelete
  8. x sensitif langsung! ape daa..

    ReplyDelete
  9. aiyooo penatnya ke hulu hilir..surau pun xtau, sah xpenah smayang.sib student tahu..susu tu tahan brapa lama if letak dlm handbag je?

    ReplyDelete
  10. alahai...
    dugaan mengepam..
    susah juga dengan orang yang tak sensitif dengan ibu2 menyusukan ni... bila la nak terbuka minda tu...

    ReplyDelete
  11. Where stored Storage temperature
    (degrees Fahrenheit) Storage temperature
    (degrees Centigrade) How long
    At room temperature 60 degrees F 15 degrees C 24 hours
    At room temperature 66-72 degrees F 19-22 degrees C 10 hours
    At room temperature 79 degrees F 25 degrees C 4-6 hours
    In a refrigerator 32-39 degrees F 0-4 degrees C 8 days
    In a freezer compartment inside a refrigerator     2 weeks
    In a self-contained freezer unit of a refrigerator     3-4 months
    In a separate deep freeze with a constant temperature 0 degrees F -19 degrees C 6 months or longer
    SAVE? OR DUMP?
    Type of Milk Save or Dump? Why
    Milk remaining in the bottle that has been offered to baby Use for next feeding, otherwise discard. Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long (though as yet there is no research available).
    Milk that has been thawed Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Do not refreeze. Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
    Milk that has been kept in the refrigerator for eight days Transfer to storage in the freezer, or discard. Bacterial growth is not a problem, but milk sometimes picks up odors or flavors from the refrigerator or the container.

    ReplyDelete
  12. agak biadap wanita-berimej-muslimah-tudung-paras-lutut tu..

    sabaq na puan..

    ReplyDelete
  13. Ala... Lenkali ko tepon aku 012-2230954.. Aku kan keje kat situ.. Opis aku kat menara 1, level10, 1c.. Nnt bleh kite pam sama2... Sah2 bukan fakulti aku sbb xde yg pakai tudung lbuh haha... A'ah, kt sini mmg pempuan sket jer..huhu

    ReplyDelete
  14. Bangang nye pompuan. Buat aku hangin je pepagi bute ni.... Sian ko keulu ilir tye kat org!!

    ReplyDelete
  15. for the record.. pompan pakai tudung paras lutut kat opis aku suka berak tak flush, dan suka tanggal panty depan pintu toilet.

    ReplyDelete
  16. xnpmk pon salah dia..dia pon taktau tp nk tlg jugak..

    ReplyDelete
  17. sian u..tapi i penah jadi mcm u,telupa bwk cooler bag.so,i letak kt opis je, nasib baik aircond. berharap boleh tahanla..blk rumah terus masuk fridge.

    ReplyDelete
  18. apa la yg kurang cerdiknya dorang ni. i pnh gak staff laki kt opis ni cam usik i everytime i nk pg pump kt surau. skali i mls nk pump kt surau n pump jer kt work station.if i tgh pump, dorang cr i, i ckp, 'sory aku tgh pump tetek'.. trus dorang blah

    ReplyDelete
  19. penah jaga booth kat satu uni masa menyusukan anak lagi dgn selamba badak pinjam fridge kedai kat situ. adik tue lelaki dengan relex "meh kak akak simpan le kat sini" bujang lagi rasanya.. tahnks tue adik tue yg sporting.. pastu siap buat kelakar "janganla ada yg terjual..mahal susu ibu ne" hehe

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat