Monday, October 28, 2013

Melbourne Winter 2013 - Part III

Alamak...alamak!
I have been drafting other entries, then I realized rupanya aku tak habis lagi buat entry pegi Melbourne :P Dah sebulan gap dengan the last Melbourne entries.

Ni semua salah Anwar Ibrahim. Eh. Ni semua sebab aku rajin study. Hehehe. Sila la kagum dari jarak jauh.


Okay, sambung balik.

Day 4

Hari ke-4, we decided to tour around the city, covering as many tourist spots as possible, at our own pace. Nak cover semua memang tak sempat.

So, pagi-pagi lagi we parked our car somewhere near Harbourtown, and hop on the free Tourist Shuttle.


Membelek flyers masa dalam shuttle, sambil buat decision nak singgah spot mana satu.



Rasa-rasa boleh cover 2,3 spots je. Maklumlah, kalo rushing sangat kang, penat... semua tarik muka... terus spoil vacation.

So, mula-mula sekali kitorang turun kat Stop 12: Southbank and Yarra River.


Lil Adam and Lil Adib were busy chasing the pigeons and seagulls.


Crown Casino and Entertainment Complex, Southgate, Melbourne Exhibition and Convention Centre and Melbourne Maritime Museum are amongst the nearest attractions, tapi takde la kitorang pegi semua tu.

We walked to the Eureka SkyDeck building.

Setakat nak berdiri kejap atas glass floor nak test tahap gayat, dan amik gambar atas tangan KingKong...
macam ni...

Rasa macam tak berbaloi sangat pun...and not much fun (not to us la).
So, after some snaps...kitorang gerak ke tempat lain.







Lil Adib nak berdiri kat situ, tak nak balik. Ah sudahhh...



Strolled along the river...


The weather was fine. But that didn't stop us to make silly faces. Hehehe.
Engkak-engkak sangat.



Lil Adib 'isi tangki' kejap... while waiting for the next shuttle.

Next, we rode the shuttle and stopped at Stop 2: Federation Square. Sebab aku ada date!
First date okkayyy. Nervous gittew.

Ta-daaa!!!
I met my blogger/Natural Parenting friend... Ija!

Sangatlah syoknye pun. Maklumlah selama ni pom-pang-pom-pamg bersembang di alam maya. Tetiba time ni la dapat jumpa.

Lil Adam dan Lil Adib mula-mula malu-malu dengan Miya and Miyul.


But it didn't take so long before they sat together, sambil tengok show by the performer.

p/s:
Ija, MrHubby used this photo for a contest tau, dan menang! Huehuehue (u jangan gatal nak mintak royalti!)


Ni random snaps of the significant building around.









Next, off we went to find a good lunch.
Memandangkan orang Melbourne suggest Laksa Bar, gigih la kitorang berjalan. Gila weh, jauhhh.



Lapar, lapar jugak... tapi sengih tetap sengih.

Setelah bertabah berjalan, akhirnya sampai jugak. Phew!!!





Soft shell crabs as appetizers. Hehehe. Ni special untuk aku le nih, supaya aku tak marah-marah.
Ye, aku memang cepat marah kalau aku lapar. Hehehe



...sebab tu la takde gambar aku.
Otherwise it's gonna be gambar aku tengah marah, or tengah buruk melantak. Hewhewhew

Dah penat jenjalan, perut pun dah isi... terus rasa nak duduk dalam keta, dah malas nak hop on-hop off dengan shuttle lagi.




So, last ride... pegi ke Harbourtown.
Kita minum duluuuuu!!!



Eh...eh...
Over nampakkkk!

Takpe..takpe.
Aku pun ada pose gedix aku (as expected)...

The plate number says "I SHY", hence the gedik-ness :P

Lepas tu, we just drove to the Shrine of Remembrance.
Actually, I wanted to go to the Royal Botanic Gardens, but it was already late (getting dark). Takpelah... afterall, I have been there dulu-dulu (just with the wrong company).






Lil Adib terlentok tidur kat abang. A scene I don't always get to see -_-


Too bad, my plan to meet Bray and Fe when we were in Melbourne tak jadi. Bray had a meeting, dan aku merajuk sebab aku dah beria-ia nak jumpa dia. Fe pulak, balik beraya kat Malaysia.
 
Anyway, it's good that we could catch up with Erin, my colleague back in FSG, almost done with her PhD, tak lama lagi nak balik dah lettew.
That nite, we had a special dinner at hers.



Her mom prepared the special Ginger Chicken, and not to mention lah the other yummy dishes. 
Hoiii...memang gemuk la aku, makan tanpa segan-silu.
 
 
Yours truly with Erin and her friends before we left with full tummies. Hihihi.



Day 5
Beautiful morning!
Hari last nak balik... dengan windynya humang aiii...

We stopped at the Harbourtown, Essendon sebelum balik. Saja gatal nak berzakat sebab duit berkepuk sangat. Hahaha.


But we ended up tak shopping apa sangat pun, since we have done some shopping at the other Harbourtown.


Erkk! Who on earth would beli and pakai these shoes la??

Had kebab as snacks.

Then, gerak balik ke Adelaide.

Asalnya plan nak balik tu lalu Great Ocean Road, but since we stopped for shopping tu, dah melarat pukul berapa ntah dah. So balik je terus ikut jalan biasa.


Time ni dah super-penat la jugak. Tapi walaupun aku jadi ma'am besar, aku tetap tak kuasa nak ber-selfie bagai. Baik aku tido jer. Hehehe.

Sekian sahaja entry pegi Melbourne.
Not much fun, but not too bad (Alaa...tanya aku, jawapan memang bias la, lagi best kalo balik 'kampung' ke Brissy. Ngehehehe)

5 comments:

  1. seronok nye... bess tengok gambar2 negara org ni. bila la nak dpt rezeki pegi jauh sampai ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, ada rezeki tu satu hari nanti.

      Delete
  2. Baca blog orang yang dah gi Melbourne...sume duk amik gambar buildings lawa2. Pastu aku duk lah tunggu ko update juga, baru ni ada? Asal ko published next year je, sibuk ngan si BangNuar Pelestik ler tu. Hahaha.

    Belle, silly faces ko & Adam...mengconfirmkan korang memang saling tak tumpah. Ayat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. aku saja biar peminat tegar ternanti-nanti (haha. baik ko ngaku cepat).
      bab muka tu, mmg dia kan fotostat aku.

      Delete
  3. Ko kan saja tau... Dh aku kene belek entry lama nak bygkan balik holiday ko ni muahahhaha

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat