Tuesday, September 7, 2010

Ye ke raya hari Jumaat?




When I was small, every year aku mesti nak hadap TV untuk tengok Engku Ibrahim Engku Ngah, Penyimpan Mohor Diraja tu announce tarikh raya. Kalo tengok dia pakai baju purple (contoh mcm kat bwh ni), aku akan buat conclusion..."Ooo.. tahun ni baju raya dia kaler purple."
Hehehe. Boleh gitu?

Dah besar panjang ni, xde la pulak aku tertunggu. Kadang2 tu kalo kitorang otw ke mana-mana, we'll just call MIL atau sesapa yang boleh diharap dan tanya "Puasa esok ke? Betul ke raya lusa?"

Sana-sini orang expect raya jatuh hari Jumaat tahun ni. Maka ada yang plan nak balik hari Rabu, hatta tiba di kampung malam Rabu pun ada.


Dalam pada kita ikut kaedah rukyah & hisab yang biasa di Malaysia nie... ada gak terdengar ura-ura maybe raya hari Khamis. Macam-macam alasan la...
Kat Qatar, sebab nak elakkan 2X khutbah (khutbah Jumaat & khutbah raya) la...
Kat Mesia ni guna alasan apa aku tak sure la pulak.
Pelik gak aku, boleh ke guna alasan tu?

Dulu masa aku kecik, Mak selalu akan masak sehari sebelum raya.
Pernah sekali aku tanya, "Kalo tiba-tiba dia announce raya esok (lepas 29 hari posa, bukan 30 hari), macam mana? Haaa... Mak masak la sorang-sorang! Kami tak mau tolong."
Tapi xpernah lagi jadi macam tu. Mak aku ni ada ilmu falak syarie gamaknye :P

Sekarang aku pun dah turut cuak, what if raya ari Khamis? Sedangkan adik-beradik aku pakat balik petang/malam nie. Jenuh nak bertungkus lumus.

Bila aku cakap dengan MrHubby semalam, siap dengan rationalenya, tapi dia jawab... "That can't be."
Haaa..dengar je la cakap dia. Penyimpan Mohor Besar tu memang kamceng dengan dia pun. Hehehe

Anyway, di kesempatan ni, aku, MrHubby & Lil Adam ucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

dan

MAAF ZAHIR BATIN.
Align Center
Drive baik-baik dan selamat berkumpul dengan family tersayang.
We'll be off to Penang late this afternoon. Sampai bila nak cuti xtau la.

20 comments:

  1. selamat hari raya belle,maaf jika ada tersilap kata mengguris perasaan u..hati2 ye blk kampung tu. :D

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya..
    Harap semuanya berjalan lancar..take care..

    ReplyDelete
  3. dia dah kira siap2 untuk sepuluh tahun akan datang pun.... jadi, tetap akan ikut kiraan jugak la kut..
    tapi, tak tau lah kalau cuaca sangat baik, tup2 ternampak pulak anak bulan 8hb tu....
    kitorang la yang jenuh kelam kabut nak balik kampung sebab plan nak balik malam raya. kalau tak, memang huwaaa la kat sini... huhu

    ReplyDelete
  4. Selamat Hari Raya isabelle & family. Berhati² di jalan raya. Semoga selamat sampai ke destinasi yg di tuju.

    ReplyDelete
  5. ok gak raye kames. hehe. means tinggal satu hari je nak pose.

    selamat hari raye babe. ko leh aa makan byk2 sbb time raye ko tgh pregnant. takyah fikir nak diet. hehe

    ReplyDelete
  6. sama..maafkan kalau ada tersalah ckp / comment dlm blog/sms...heheh! amboih..x tau sampai bila cuti tu?:>

    ReplyDelete
  7. slmt hari raya dan maaf zahir batin jg. suh cik Syam drive safely. kalo di UK ni lg parah, sbb kena tggu London Central Mosque announce, usually around 10 pm ke atas baru la dpt msg tu (from intenet n also frens). ha.. x ke lg kalut nak start rebus nasi impit then? (last yr mmg agak kalut, tp dah budget2 jgk. tahun ni, semua yg ditanya was like, if not thursday, friday. chet itu i pon tahu...

    ReplyDelete
  8. tp me still yakin raya ari jumaat heheheh

    ReplyDelete
  9. selamat hari raya... maaf zahir batin...

    ReplyDelete
  10. haaaaaaa aku ade source kat RTM tu..depa kata maybe mungkin jugak raya ari khamis..diorg dah edit dah ucapan raya tu siap2,

    ReplyDelete
  11. Apa2pun isabelle, selamat hari raya! maaf zahir batin... nak duit rayer! ekekekekek

    ReplyDelete
  12. kitaorang masih ngan keselambaan.... :)

    ReplyDelete
  13. selamat hari raya dan maaf zahir batin. balik Penang lek lok no...

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Raya Aidilfitri
    Maaf Zahir & Batin
    :)

    ReplyDelete
  15. Salam lebaran to u and family Belle..
    Mati-mati Imma ingat tu video announcement utk raya tahun ni...awalnya u dapat..hikhiks..maklumlaa..member kamcheng bagi kut2 laa kan..mana la tau..

    Anyway..Maaf Zahir batin.. ~wink~

    ReplyDelete
  16. kalau raya khamis ok what? walaupun tak bersedia, merasa la nak beraya gaya ad hoc pulak..haha..tapi rasanya jumaat la..insha'Allah.

    Selamat Hari Raya dear..ampun maaf dipinta kalau ada tersilap di mana2 ya!

    ReplyDelete
  17. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin! :)

    ReplyDelete
  18. i cakap kat my mum..
    kalau raya hari khamis, kita makan nasik goreng jela dulu.. hari jumaat baru makan ketupat. hahaha

    Selamat Hari Raya
    Maaf Zahir Batin =)

    berhati-hati dijalan raya

    ReplyDelete
  19. akhirnya terjawab sudah...raya mmg ari Jumaat.
    slmt hari raya la wei...

    ReplyDelete
  20. selamat hari raya beb. maaf kalau ade salah silap.... ni baru dpt baca blog ko.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Feel free to leave comments here.

Nuffnang ads

My Heartbeat