Monday, August 24, 2015

10 reasons to love winter in Adelaide

Every year, we say "I think this is the coldest winter ever!"
Brrrr....
So cold that wolves eat sheep just for the wool. 
Hahaha

Ingatkan perasan sejuk je. 
Rupanya the fact is, this year, Adelaide has had its coldest July in almost two decades!

Siap aritu.. it snowed on Mt Lofty. 


Sejuknya membuatkan aku rasa berkira nak shee-shee di toilet. Nak beristinjak pun kalau boleh, nak guna air suam. Hewhewhew.
Tapi, dalam sejuk-sejuk ni... there are great things gak about this winter.

So, here are
10 reasons--- WHY I LOVE WINTER IN ADELAIDE

Winter fashion!!! 
Ni la masanya nak melaram... a.k.a. make full use of the coats, mufflers/scarves and boots. Jumpers and puffy jackets, occasionally.
Masa kat Brisbane dulu, walaupun tergedik-gedik sejuk, orang akan pandang semacam kalau aku pakai knee length boots, mufflers.. hatta coat sekalipun. 
Almaklumlah...takat 23'C gitu- cuaca ngam ngam je cantik. Kat sana, kalau pakai coat/jacket yang berbulu-bulu, confirm akan dapat renungan pelik daripada orang sekeliling, as if saying "Duh! Macam la sejuk sangat!". 
Rasa macam nak je cakap "Hello... aku tak panas sebab kurang bahang neraka kot. Hahaha."
Tapi, masa aku gi Brisbane aritu, aku redah je pakai knee high boots.Muehehe. Strateginya? Jangan match dengan jacket atau coat yang jenis tebal tilam toto. Hewhewhew.

Kat Adelaide ni, mujur la ada masanya suhu mencecah 1 digit...atau belas-belas degrees, so kira sesuai sangat la nak bergaya sakan.


Makan!
Lepas makan main meals, makan comfort food, mengudap snacks yang deep fried/ cheesy, desserts ke, hapa ke... tanpa rasa susah hati. 
Alasan: perlu makan untuk 'panaskan badan'. Walhal lepas kekenyangan tu, membongkang je tido.

Dan lagi best, takde sapa pun perasan yang kau makin gemok gendut tali kecapi kenyang perut suka hati sebab isi-isi lebihan tu tersembunyi di sebalik lapisan baju tebal. Heh


Cuddles
Who doesn't love cuddles? Nak-nak bila bersempit-sempit dengan 3 lelaki di bawah selimut sambil tengok TV...  memang best!
Hehe.
Tapi kalau time tidur, rasa space makin sempit je, sebab kena tolak nak dapatkan body warmth.


Hot water bottles!
Disebabkan electricity super-mahal, so, tak dapat la nak turn on the heater setiap masa, hense, I opted for hot water bottles (HWB)! Lil Adam ngan Lil Adib pun dah jadi fans of HWB. Tiap-tiap malam, aku akan refill tiga, untuk kitorang 3 beranak.
Lagi syok, bertemankan HWB, dok atas beanbag, layan TV... dan snacks...


MrHubby tak heran sangat...sebab dia beruang kutub, dah cukup insulation layer. Hehehe.  

Speaking of HWB, teringat cerita lawak masa aku nak beli hot water bottles kat Malaysia dulu (read HERE)


Dengar bunyi raindrops  
The pitter-patter on the roof... hmmm... 
Adelaide kan the driest state in Aussie, so bila hujan tu...ala-ala nikmaaatt la sangat. 


Anyway, this is especially applicable masa Friday night atau weekend saja.
Kalau hujan masa weekdays, hilang la keindahan bunyi raindrops tu...confirm rasa liat nak bangun pagi. Huhuhu


Towel disalai kat heater. 
Especially kalau lepas keluar dari shower.... dalam sejuk-sejuk tu... tetiba aahhh...that feeling!
Almaklumlah, rumah aku takde dryer... so make use of heater pun, kira jadik la.
Jangankan setakat towel, baju yang nak dipakai lepas mandi pun siap layur dulu bagi warm. Hahaha. Melampau betul!

Hot chocolates! or coffees!
Kalau masa summer, asyik dengan Frozen Coke (or slushies)....time sejuk-sejuk ni adalah paling heaven menghirup air panas-panas. 
Hantu kopi, pilih la latte ke, cappucino ke... Bagi aku, kalau tak minum tea, hot choc la.
Ni semua alasan je ni, nak keluar melepak dengan kengkawan.


New achievement unlocked!
Biasanya when it comes to driving, I do it barefooted. Selesa. Rasa berpijak di bumi nyata.
But since I have been wearing sneakers or boots this winter, sejuknya membuatkan aku berkira nak buka kasut. So, in the past few months, aku dah  berjaya driving sambil memakai kasut. Satu kejayaan besar ni! Hahaha.
Sila ucapkan beribu-ribu tanniya.

 *gambar hiasan*

Apparently, aku hanya memerlukan sejuk winter sebagai motivasi.
Tapi kan, balik Malaysia nanti, dengan panas-panas tu, mungkinkah aku akan kembali berkaki beruang ayam sambil driving?!
Hmmm...


At least, it's not that cold.
Kat Europe katanya tiap-tiap hari sejuk. Gloomy. Haa... berakai kau!
At least, kat Adelaide ni sejuk bermusim. Kalau sejuk setiap masa... tak larat gak aku nak berbungkus berlapis-lapis setiap masa.
 Rundle Mall---wet this winter

Dan kena thoughtful sikit... at least, sejuk-sejuk ni, masih ada rumah nak berlindung, ada heater, boleh minum air panas. 
Tengok orang homeless tu, sejuk-sejuk ni nak dok mana?



And..at least, the cycle makes us appreciate changes. 
Kat Malaysia tu tiap-tiap hari panas, sapa je yang appreciate cuaca panas, kan? Bila musim hujan, baju kat ampaian tak kering, baru la teringat keindahan cuaca panas.
Hahaha. Tu pun, sebab malas nak sidai baju seminggu, lepas tu rush balik bila hujan, tapi dah terlambat..baju dah disirami hujan.
Anyway, only few more days to go.
Maybe spring is already here... cherry blossoms pun dah merata-merata pink.


At the moment, enjoy je la kesejukan ni... in no time, we’ll be complaining about how hot it is again. 
Uhuk uhuk

Monday, August 10, 2015

Glide and slide on ice

Winter tahun ni, aku tak gi main snow. Sebab aku PhD student yang komited...busy... (ni saja kot-kot VC terbaca blog aku).

Maka, aktiviti bersejuk-sejukan diganti dengan ice skating kat Ice Arena.


Skating rink ni actually sekangkang gorilla je dengan ofis aku... tiap-tiap hari aku lalu situ, tapi tak pernah aku jejak. So, dah masuk tahap afdhol sangat untuk aku berkunjung ke situ.
 


Admission for adult is about $15-$17 gitu, depending on peak or off-peak hours. Concession dan kids murah la sikit. Tapi kitorang dapat murah aritu.



It was pretty sunny that day...tapi bila dah masuk ke building tu, humang aiii...sejuk jugak rupanya.
 
Mula-mula kena la queue nak masuk kan? 
Untuk bayar, dan pilih kasut dan winter gear whatnot.



Sambil queue, kita selfie satu round untuk blog.

Dah dapat kasut semua... pakai skating shoes.
Tengok Lil Adib tu... selamba kodok je tak pakai jumper, kebal betul dia..walhal aku dah tergedik-gedik sejuk.


Ramai gak orang masa hari kitorang pegi tu.
Aku bukan apa... kalau kat Malaysia, jangan harap aku nak skating dengan ditonton oleh segala orang kat shopping mall macam Sunway Pyramid tu. Kalau jatuh tergolek, tukang nak gelak, ramai je. Nak tolong, belum tentu ada.


Orait...amik gambar dulu sebelum skating.
Anak-anak jenuh nak balance badan berdiri atas blade nak nipis tu.



Acecece..mula-mula, semua meniti tepi dinding je. Takut jatuh terkangkang.
Kehkehkeh



Actually, aku pun dah lama tak ice skate.
Last pegi dulu masa buat Master dengan geng Biotech dan housemates aku dulu.
Masa tu, kalau tak jatuh pun, buat-buat terjatuh...supaya ada mamat hensem datang tolong angkat. Hahaha.
Eh...kantoi pulak terbagitau.


Jenuh aku nak handle dua orang anak, sambil nak balance diri sendiri.
Konon 'tak main lah guna trainer bar tu kan...macam amateur sangat!'....

....last-last, jatuh terduduk jugak. Hahaha
Harapkan Lil Adib tolong angkat?
Alahaiiii.

Lama jugak nak tunggu ada orang tolong angkat kali ni.
Tu la...bila dah ada anak, lambat je orang nak datang tolong...
Zaman remaja dulu, dan-dan ada mamat hensem datang angkatkan. Huhu

Lil Adam try skating sorang-sorang kat tengah.
Good job!
Time ni Lil Adib dah keluar dari rink.

Haa..time ni la baru aku boleh naik syeikh...
Bajet-bajet masuk acara skating kat Winter Olympics. Kahkahkah


Nak pusing-pusing ala ballerina pun tak boleh nak amik gambar. Maka selfie je la.
Tolong la percaya....Hahaha

Adam with one of the assistants yang ada kat situ.

MrHubby pun dah terer sikit ni... dah berani ke tengah-tengah sensorang...
So, boleh la bergambar berdua... (walaupun ada pelakon tambahan dok lalu lalang).
Hehehe


Kira ice skating ni jadi la buat lepas gian nak main snow. Aritu snow turun kat Mt Lofty, takde pulak aku naik ke sana.

Nak mengharapkan snow lagi, macam dah tak tahan daulat sejuk sangat. Biar la tunggu spring pulak.

Tuesday, August 4, 2015

Annyeonghaseyo (Seoul -Part 3, best presenter!)

Orait...sambung lagi cerita Seoul.

DAY 7
Hari untuk closing ceremony, aku telah berniat untuk cover beberapa lagi tempat yang belum aku jejak, sebelum pegi ke COEX by tengahari untuk closing ceremony. 
Destinasi pertama adalah istana Gyeongbokgung.
 
Gyeongbokgung



Baru je sampai, dok gedix amik gambar sikit, tetiba itu liangmoi Sharon dah whatsapp suruh aku balik ke COEX.
Sebabnya... dah keluar results--- aku dapat 1st Prize untuk Poster Competition!
Alhamdulillah...
Hoyehhhh!! Hoyehhh!!!

Mana la nak sangka kan, of a total of 101 abstracts diterima daripada 6 continents...tapi boleh pulak aku yang dapat.


Nasib baik aku tak buat sujud syukur kat istana tu. Kang orang ingat aku sembah apa pulak. Kehkehkeh.
Disebabkan aku kena isi form untuk dapat hadiah (duit USD700), maka aku kena la balik cepat ke COEX, tak boleh la berlengah-lengah. 
Aiseymen...


Tapi sempat la jugak aku bergambar sikit lagi... walaupun hati dah melonjak riang dah time tu.


 OTW to the train station pun...sempaaaattt!!!

Masalahanya, time tu adalah hari Jumaat. So, Yahya split dengan aku sebab dia nak cari masjid kat Itaewon...untuk solat Jumaat.
 

Hansung University
Dan aku????
Melencong cari Hansung University!!!!

Aku dah niat sangat nak jejak kaki ke situ.
Almaklumlah... aku dah nyaris sangat masuk ke university ni untuk buat PhD. Prof Park pun dah sudi terima aku lepas interview... tapi apakan daya, takde jodoh.
So sebagai amik syarat, aku datang le jugak.


Nak tau sapa jadi mangsa tukang amik gambar aku?
Ni ha... Quel... mamat yang aku grab masa menggagau nak cari Hansung University lepas turun dari bas.
Dia terkejut bila aku cakap aku datang situ semata-mata untuk amik gambar buat syarat. Hahaha. Gigih sangat kan?
Cer kalau buat PhD pun gigih macam ni..kan ke baguih?


Lepas tu, aku pun kembali ke pangkal jalan, naik train sorang-sorang...



Tiket aku buat hal pulekkk... dah la orang kelam-kabut nak cepat.
Nasib baik pekerja diorang friendly, tolong solve the problem.



Closing ceremony
Sampai kat COEX, terus aku cari Dino... melompat-lompat aku bila nampak dia. Hahaha.
Dan berbunga-bunga hati bila tengok kat board tu ada nama sendiri :-P

    


Anyway, masuk ke auditorium..  kitorang yang dapat Student Awards ditempatkan kat depaaaan sekali. Namun begitu (aicehhh..'namun begitu' kauuuu!), sempat lagi aku ngajak kengkawan selfie. 

Lena, the German girl was the one yang kat meja kitorang masa Gala Dinner the night before. The other two are Koreans.
Opening from the Rainbow Children's Choir--- Korea’s first multicultural choir. Comel gitu.
Liriknya pun Shalalalalala...

Then, the first awards were presented.
Lama jugak kena menyengih atas stage tu lepas terima cert. Tapi tak kisah la...janji dapat award (dan duit. Muehehe).
Nasib baik sangat masa keluar pagi tu aku patah balik ke hotel untuk amik jaket. Dapat la cover tak proper pakai jeans je naik stage. Muehehe.


 
Then, ada few other awards... dan announcement for the next ICOH in Dublin Ireland (2018). ...and certainly Melbourne in 2021!

Turun dari stage, Dino datang bergambar dengan aku. 
Acececece...mesti dia kagum student hamsap macam aku yang tetiba leh dapat first prize. Kahkahkah.
Nasib kaulah Labuuuu...


And of Malcolm and I-- symbolising the Aussie victory!


..and another one, with Dr Victor--a Malaysian, who received the ILO Scholarship.

and another one.... with some Indonesion delegates.
Wahhh.. Fe-feeling retis gittew, tetiba ramai nak amik gambar dengan I.

The news of my success was also documented in the conference newsletter!
:")

Closing ceremony habis, sambung dengan meeting for ICOH members. Tapi, aku chow terus sebab nak cari Sharon. Malangnya she was unreachable.
Hadoiyaiii...

Kalau tak jenjalan jugak, rugi la pulak- esok dah nak fly balik. Maka aku pun buat plan sendiri.
So, dalam blur-blur tu... aku hentam je gi naik bas cari N-Seoul tower.
N-Seoul Tower
 Motif amik gambar sendiri dalam cermin kat bas? Hahaha.

Sebenarnya aku cuak...sebab takut sesat.
Time kat tempat macam ni, dah takde maknanya "malu bertanya sesat jalan."-- sebab kalau tanya pun, diorang tak reti jawab jugak. Huhuhuhu.


Apa pun, akhirnya aku pun sampai la ke N-Seoul Tower. Hehehe.

  


Pemandangan dari atas tu cantik wo!
Silap pulak aku tak ukir nama aku kat kayu pengadang tu.. 


Sebelum turun dari situ, aku tengok route bas tu boleh ikut jalan lain, sebab it's just a loop. So, boleh la naik bas lain untuk ke Myeongdong.

Sempat la berkenalan dengan dua beradik dari China ni. Diorang pusing beberapa negara dalam masa 50 hari dengan family. Mesti anak orang kaya ni.
 
Myeongdong

Sampai di Meyongdong, aku tak taunak buat apa...dan dah penat sangat. So, aku just pusing-pusing cari baju untuk Lil Adam and Lil Adib, tapi takde.




So, aku lepak le tepi jalan nengok gelagat orang.
Nasib baik dah nak dekat gelap tu, Sharon call--suruh jumpa kat hotel.

So, aku pun balik ke Hotel Iblis Ibis untuk plan seterusnya.


Niat di hati nak dinner ngan Sharon, Wes dan Sarven...tapi diorang dah makan. So, aku makan megi je kat bilik sebelum kitorang buat plan nak keluar atau tak malam tu.

Hajatnya nak meronggeng la celebrate kejayaan aku kan?
Tapi tiba-tiba aku dapat satu email yang aku yang sangat penting. Critical sangat time tu. Kalau aku buka emel tu, dapat berita tak best...confirm mood aku spoil.
Tapi disebabkan kawan-kawan dah menunggu kat bilik kitorang, aku pun terpaksa la baca emel tu.

...........
Guess what?!

Alhamdulillah!
Good news (again!)
Terus melompat aku atas katil tu dan suruh Wes ngan Sarven balik bilik diorang untuk bersiap. Hahaha.

My oh my!
How lucky! Three good news in a row.
Aussie won the bid- I won the first prize- and now...this one!


Paris Cafe with friends 
So, off we went to Paris Cafe. Walking distance je pun.


Nice setting.



We just had some desserts and coffees (tea for me).



The blokes- before Wes started the How-to-Speak-Like-an-Aussie lesson.

And us...

Ni on the way back to the hotel....
Konon-konon nak langgah beer segedabak tu.
Hahaha. Boys will be boys.
Sampai ke hotel, aku check dengan reception.. diorang takde pulak terima poster aku yang Marko hantar by courier.

Ahhh...sudahhh!
Kalau setakat poster biasa, aku boleh abaikan lagi (walaupun mahal le jugak harga printing nye!).
Tapi ni kira dah masuk kategori 'my lucky poster'... so tak nak la aku  balik tanpa poster tu.

Yang harunya, time tu hari Jumaat, dan pihak hotel dah hantar poster tube aku ke post office... dan hari berikutnya adalah weekend which means cuti 2 hari. Arghhh!!!
Plan punya plan, Marko kata, nanti dia suruh pihak hotel amik balik poster aku tu dari post office, dan detour ke Hotel Iblis. 
Mujur la Wes ngan Sarven tak balik lagi the following day, dan lebih penting..mujur diorang tak kisah tolong bawak balik poster tu. Hehehe.

Demikian la episod posterku yang penuh dengan drama.


LAST DAY

Morning flight.
So a bit rushing. Mandi, mengemas dan naik bas ke airport.
Selfie? Sempaaaat...


I was excited.
Sebab nak jumpa Wayne, nak singgah Malaysia, nak balik Adelaide. And above all, because I went home with a success, not empty-handed.

Sampai airport, check-in dulu.

Humang aiii...seriousnya muka ground crew diorang.
Walhal aku nak fly out je, bukan baru nak masuk negara diorang.


Masa tengah queue tu..aku pun cangak-cangak mencari Wayne. Sambil message kat Hangout, aku tanya...agak-agak dia boleh cam ke aku?
Bajet macam Rangga nak bertemu Cinta  setelah 12 tahun tak bersua. Bezanya aku ngan Wayne baru 10 tahun. Wahahaha


Konon aku ingat nak usya gelagat dia dari jauh mencari-cari aku...

Tapi belum sempat apa-apa, aku ternampak dia dan excited sangat, terus aku lambai-lambai. Hehehe.

Wayne tak bawak Kelly ngan anak-anak, sebab time tu MERS-CoV baru start tersebar... so nak avoid bawak ke public places.
Alahai...sayangnya tak dapat jumpa my BFF.

Wayne hasn't changed much, dan dia kata "You haven't aged since I last met you!"
Terus mak rasa nak bagi duit Won yang tak habis spent.
Hewhewhew :")


Lepas berlegar-legar sikit, jamu mata kat airport.... maka naik la katebang menuju Malaysia untuk transit 6 jam.



Dua-dua galak bergambar sebab julung-julung kali sampai ke Malaysia.
Maafkan la kami ye.

KLIA dah sibuk, traffic jam teruk sangat. Panas pulak tu menunggu kat area arrival tu. Naik melekit keti. Hahaha.
Tapi last-last Taha pun sampai untuk bawak kitorang away from the chaos. Phew!



Walaupun balik in the same flight with Dino, masa nak boarding KUL-ADL baru aku jumpa dia.
Time tu baru la aku sempat bersembang dengan dia pasal all the good news. He remembered how disappointed I was bila dapat present poster je instead of oral. But see what happens now.
I even received another good news (from the email). Alhamdulillah.
Hoping for more good news to come :")

Anyway, korang perasan tak... Itu amoi sempat pegi buat rambut baru lagi masa transit yang tinggal tak berapa jam je tu.
Dari masuk flight, jenuh aku nak layan dia punya soalan "Cantik tak rambut I?". 
Hahaha. Sebijik macam perangai aku sendiri.


Malam tu... aku cuma makan, sembang dengan Sharon dan tengok movie dalam flight. Steward tak hensem macam dari Incheon ke KL, tak boleh nak jamu mata. Kehkehkeh.

Arrived in Adelaide very early in the morning...dengan kesejukan yang amat sangat.
Maklum la... kat Seoul it was around 23'C.
Sampai KL hangat lit-lit dalam 33'C.
Touchdown Adelaide dah jadi satu digit je. Brrrr....


And after more than a week....I'm back at home, cuddling my Tomeyto and Potato!


 
Walaupun trip ke Seoul ni agak jenuh dengan task utama (conference), dan sight-seeing.... I'm glad that it's fruitful. Kira killing two birds with one stone lah. 
I wish to go there again one day. With the family.

 

Nuffnang ads

My Heartbeat