Tuesday, August 20, 2013

Gambar-gambar untuk Salam Perantau

Ada yang anggap Salam Perantau kat paper tu dah tak relevan. Tak payah buat dah. Baik ganti dengan berita-berita pasal ayam naik harga, jangan makan ayam... atau ganti dengan ruang SMS daripada Pembaca.
Tapi, aku rasa benda ni sebab sentimental values. Cer tengok jaman sekarang.
Betapa kita rasa "Ikhlas ke jemput aku pegi majlis kawen ni?" bila dapat jemputan melalui Facebook, dan betapa kita rasa "Auwww..." nye bila terima kad raya yang dipos.
 
Alaa...macam surat cinta la jugak. Kejadah apa nak jadi sentimental kalo setakat kau simpan SMS jiwang karat masa ber-couple dulu? Henpon rosak, atau kena curi... babai la kenangan Cinta-Pantai-Merdeka kau tu.

Bila tengok gambar orang dalam Salam Perantau, tak kira la Berita Hairan ke Utusan Melayah ke, rajin jugak aku belek background gambar-gambar yang dihantar.


Ada yang berbackground-kan snow, ada yang bergambar dengan menatang exotic (i.e kangaroo), ada yang tersengih dekat tepi signage nama universiti sambil pegang bendera Malaysia, ada yang sambil posing ala-ala Shah Jehan depan Taj Mahal,  dan tak kurang juga yang berdiri terpacak secara indoor, dalam dewan atau dalam rumah.

Tapi mesti ada je mulut yang nak kata "Ek-eleh.. gambar macam ni, dalam dewan... sapa pun boleh ambik. Malaysian Hall la sangat. Entah-entah dalam Dewan Orang Ramai kat Kampung NewZealand je. "

Nampak tak?
Hahaha.
Ada le logiknya jugak. Kan ke banyak bangunan dan landmarks untuk menunjukkan ke-obersi-an tempat korang tu.  Koman-koman pun atas rumput menghijau yang dah confirm tak wujud kat Malaysia yang summer sepanjang tahun tu.


Macam ni contohnye..ngehehe


Jangan le muka korang ramai-ramai pegang bendera dah penuh frame, sampai tak nampak pulak keunikan tempat study/ keje tu. Nanti mengundang spekulasi bahawa korang amik gambar kat bangunan sekolah rendah jer.
Unless le kalo bangunan tu obviously is the Great Wall of China ke, Pyramid ke (Sunway Pyramid pun boleh..hehe).



Tak pun, boleh amik gambar kat taman yang penuh dengan tulips ke, cherry blossoms ke... kan nampak le suasana lain sikit. Jangan le pilih bergambar dengan bunga raya, atau pasu orkid gantung-gantung. Yang tu, esok-esok dah back for good ke Malaysia pun aku leh buat lagi, sebab depan rumah MIL jer. Hewhewhew.


Nak lagi dengki...ada ayat
"Poyo hantar gambar pegi main snow. Sekarang bulan 7, kat Australia/ New Zealand snow la. Kat London ni kejadah apa snow time ni"
Dah tu? Nak suruh amik gambar masa summer panas terik kang, kata sama macam Malaysia pulak.

Nampak tak?

Dah tu... camna lagi nak bagi nampak 'perantau'nya susasana tu? 
Nak kena pakai ala-ala Rompin dalam cerita Seri Mersing tu... sambil pikul kayu berisi bunjut baju? 

Entah apa-apa je la orang ni.
Kalau dah dasar nak kondem orang je... buat la apa pun, tetap salah di mata dia. Sukati la orang nak hantar gambar apa pun. Yang penting editor sokkabar dah pilih untuk publish.
Kalau kau anggap tuan punya ucapan salam tu nak hantuk kepala kat dinding, tarik-tarik rambut sendiri sambil jerit "Kenapa ada orang tak suka gambar Salam Perantau aku? Kenapaaaaa???"... forget it!

Elehhh..jeles lettew.
Mungkin orang tu teringin nak super-impose gambar dia pakai jaket parka berbulu-bulu berdiri atas puncak Eiffel Tower kot.
Haaa... apa lagi? Aku dah bagi idea ni. Sila le start guna kemahiran Photoshop tu :P

Monday, August 19, 2013

Alkisah di sebalik baju-baju raya aku


Semua orang mesti dalam mood raya lagi kan?
So boleh la aku post draft basi aku ni. Karang punya karang, ni baru rasa nak publish.

Baju raya adalah kinda a-must for me. Alangkan dulu waktu membuyung dan dalam pantang pun aku sibuk nak berbaju raya, ni kan pulak perut x seberapa. Sebab itu je kot yang best pasal raya. Hehe.

Dari dulu lagi, baju raya aku mesti bold. Aku ler perasan bold. Muehehe. Sila standby baldi untuk muntah hijau.

Entah la... tapi aku ni jenis suka design baju raya sendiri. Tailor pojaan aku (Kak Mah) kat Kelantan. Memang jauh, tapi aku puas hati dengan jahitan dia. Dari selicin-licin satin, sampai ke seleceh-leceh organza/chiffon, Kak Mah mesti jahit kaw-kaw design yang-aku-rasa-tak-semua-tailor-reti-jahit tu. Sebab jauh... maka, aku akan pos kain dan design yang aku nak tu, dan bila siap, dia akan pos balik sekali dengan details upah/postage.

Aku dah malas nak korek cari dan tampal gambar-gambar baju raya aku dulu.
Tapi kalo aku tak designkan (dan Plinggg! KakMah menjadikannya kenyataan), aku beli jer baju yang pelik-pelik.
Orang pakai baju Vietnam, aku pun Vietnam. Masa tu, aku rasa mahal giler baju ni, tapi aku guna duit upah aku translatekan tesis Along. So, baju ni aku masih simpan sampai arini.

Pastu, aku gila baju Jepun pulak. Hahaha. MrHubby memang dah sedia maklum, kalau bersilang-silang dan ada ikat, memang taste aku la sangat.
Cuma aku tak sempat pakai sari je untuk raya..walaupun masa musim DeepaRaya tahun 2006 dulu.

By that time, KakMah dah x ambil upah menjahit sebab masalah kesihatan. So, nasib aku baik sebab mak kepada ex aku tukang jahit. Tapi aku tetap bayar la.



Tapi dalam pada aku berbaju raya macam-macan tu, ada orang dengki rupanya. Biasanya baju raya aku tu aku simpan sampailah pagi raya, baru aku pakai terus lepas mandi sunat. Ala-ala surprise gitu.
Dalam diam rupanya ada orang rasa 'dengki-ke-apantah'... siap orang tu tak nak hantar tempah baju kat tailor yang aku kenal walaupun terdesak dah takde tailor lain. Alasannya, nanti aku tengok camna design baju yang dia nak tu. Hahaha. Lawak giler. Tak de masa aku nak lorat ke fesyen baju kau yang hebat-la-sangat tu.


Bila dah kawin, standard la...tema kaler satu family.

Tahun pertama raya I was in confinement, tapi tetap gedix nak ada baju raya. Maka temanya ialah hijau.

Sila abaikan Cikebum/Lil Adam yang tiba-tiba terkuar tema tu, sebab asalnya memang taknak bagi dia pakai baju Melayu. Panas! Tapi dah ada sponsorship, bagi je la.


-gambar aku dengan Lil Adam (baby) tak jadi nak publish sini, so korg imagine je la kaler sedonden dengan laki aku-

Gambar ni pulak berlatar belakangkan 100 biji ketupat yang menjadi kemestian MIL tiap kali raya. Aku tak pandai anyam, jadi tukang makan je la. Hehehe.

Dan ada gak kaler purplish pink. Cari punya cari, ada 1 je gambar, tu pun aku tengah serabai giler dengan Lil Adam. Ye la kan... nama pun dah dalam pantang. Maka takyah letak gambar la.


Then, the 2nd year, tema peach & hijau.




Untuk hari ke-2, tema kuning. Tapi cari punya cari, terberkenan jugak kaler kuning + hijau.


Aku ni jenis tak cerewet sangat, so aku dah biasakan beli baju siap. Ye la, kat Shah Alam upah jahit je dah RM45-RM50. Baik aku beli baju siap!
Tempah jahit pun, kadang-kadang jahitan macam #$&*&(!#!!#^%$ jugak. Buat perabih duit je. Lagipun badan aku ni, kalo tak size S, leh amik size M. Nowadays, aku hanya tempah kalo kebetulan dah ada kain yang orang hadiahkan.

Tahun ketiga pulak, tema kelabu. Susah sangat cari baju, aku ended up dengan baju simple je.



Lagi sepasang, kaler maroon.


Baju Lil Adam & Ayah dia la yang best. Hehe. Tengok tu, macam Taliban pun ada.




Biasanya, kitorang cari baju raya aku dulu, sebab baju raya MrHubby & Lil Adam kan senang je nak match kaler...
Dalam takut-takut pitam aritu, sempat lagi aku pegi soping. Mulanya nak beli style A, tapi setelah mendapat hidayah, aku beli yang lain. Bukan setakat style, tema kaler pun berubah. Hahaha.


Tahun ke-4, tema kitorang, again hijau apple. Memang bias. Nak buat macam mana kan...  Dah laki bini suka kaler tu. Kawen pun kaler tu. Hehehe.

Tapi aku memang tak dapat lupa insiden lawak giler sebab ramah terlebih masa nak beli baju raya tu. Sape yang terlepas, boleh baca SINI.
Baju tu aku suka kaler dia, hence aku pakai untuk masuk majalah aritu. Poyos!


Sayangnya, tahun tu...raya aku tak serupa raya, atas sebab-sebab yang malas aku nak cerita kat sini. Lagi sepasang kalo tak silap aku kaler turquoise green. Tu pun aku tak sempat pakai masa raya, so, aku just pakai baju tu pegi ofis.


Disebabkan we learnt the lesson, jangan terlalu excited, as it might turned out the opposite... tahun ke-5, kami decide untuk tak beria beli baju raya.
So, raya tu kitorang caca-marba je pakai kaler pinkish purple... dan anak-anak pakai kemeja raya.

Tapi, aku jadi sayu pagi raya tu bila Lil Adam tanya "Mana baju raya Adam?"
...sebab dia tengok nape dia sorang je tak pakai Baju Melayu.

Terus aku rasa nak serbu segala kedai untuk beli Baju Melayu pagi raya tu jugak. Tapi MrHubby kata "Tak payah lah.."



Tahun lepas, kitorang jenuh gi redah beli baju raya sebelum berangkat ke Adelaide. Maklumlah..bab-bab macam ni memang aku ketaq sikit. So, walaupun bukan musim... kena gak cari siap-siap untuk bawak ke obersi.



Tahun ni... ta-daaa!
Tema ang-ang kitorang.Mujur sekarang ni jaman segalanya di hujung jari... semua main beli online je la.


Sibuk meng-organize majlis raya kali ni...tak sempat nak bergambar banyak.
Nanti la aku post cerita tentang sambutan raya di Adelaide tahun ni pulak.

Babai.

Monday, August 5, 2013

Annoying scenes di PaRam yang takde di Adelaide


Ada sekali dua ex-students aku usik di Facebook pasal makanan-makanan yang best kat Malaysia. Almaklumlah... Malaysia kan syurga makanan!
Tak dinafikan la aritu aku jumpa orang (Vietnamese kot) jual air tebu kat Gepps Cross, dah macam excited terlebih. Dah terasa-rasa macam kesejukan air tebu segar berais tu lalu kat tekak, trachea dan masuk ke dalam perut. Ahhhhhh... 
Tapi bila aku dengar seplastik kecik tu dah $3.5, terus hilang setim. Terus keluar ayat "Alaa... tak mati aihhh tak minum ayaq tebu." <-- ayat penyedap hati

Tapi jangan korang ingat dok di perantauan ni takde segala benda.
PaRam (Pasar Ramadhan) pun ada tau!

Aritu Kelab UMNO organize... sekali kat Barr Smith Lawn, sekali lagi kat Taib Mahmud Court, Adelaide Uni. 


Aritu masa first session, aku pegi untuk amik mood je. Takde la membeli pun, sebab ada undangan iftar malam tu.
Mula-mula sampai, jakun. So mesti amik gambar berbackgroundkan PaRam dulu...
 



Tapi meriah la jugak. Start pukul 3, tapi pukul 3.15pm banyak yang dah habis dijual. Ada yang dah kempunan tak dapat beli tepung pelita, beriani ayam madu, etc.

 Ada sate


Ada kebab 
Ada char keutiau, lopes, cream puff, cendol, ada karipap, sagu delima, taufufa, ada agar-agar lumut.

Ada budak manja dok dalam stroller tapi nak minta didukung. Eh?

 

Masa second session pulak, laaagi banyak stall. Nasi dagang, nasi lemak daun pisang, martabak,mi kari...


Ayam percik pun ada

Whatttt? Sata?!!!!
 

Beliiii....
 

Laksa Penang Darwin dan mak mentuanye.
 

Pasembur siap ada promo team lagi, dengan adik comel ni siap main tambourine.
 

Sempat ber-selfie dengan Kuhan yang bagi fruit tart. Hehehe.
 

To sum up, meriah la.
Memang la tak sebanyak stalls kat PaRam Stadium Shah Alam.
Tapi at least tak de la scenes yang typical kat PaRam Malaysia (yang tak patut ada, tapi ada jugak)

Scene 1 U-turn tak pasal-pasal
Orang dok elok-elok jalan sehala meninjau kuih nak dibeli, tetiba dia u-tun tak aci bagi signal sebab teringat lupa beli martabak telur berbasuh.
Haihh... Kalo terlanggar orang tengahminum air kan ke tumpah. 
Eh, bulan posa takde orang minum air kat PaRam ekkk? :P


Scene 2 Dia sorang je ada telefon
"Halllo. Hoi lahanat. Hallo. Tak dengar la. Lu duduk kat gua mana ni?"
 Amboiii... dah le cakap tak lapik-lapik dengan bangganya. Macam dia sorang je ada masalah pendengaran, kena cakap kuat-kuat. Dia tak pikir orng sebelah dia tu telinga sensitif ke, tengah beratur beli cendol sambil berzikir ke.


Scene 3 Escort baby dalam stroller
Alahai. Bukan le menidakkan hak ibu-ibu beranak kecik yang tak larat masak dan terpaksa beli makanan kat PaRam. Aku pun ada buat jugak, tapi kat sini bulan puasa masa winter, dan PaRam tak crowded sangat.
Ni yang buat ni kat Malaysia. Malaysia yang bermusim summer sepanjang tahun. Kesian si anak tu. 
Oh... maybe dia taknak jadi kes tertinggal anak dalam kereta kot.


Scene 4 Pin-pin. Pinnnnn pinnnnnn
Eh. Orang semua jalan kaki, tetiba dia sorang pulak rasa special nak naik moto. Kalo YB buat walkabout kat PaRam pun tak naik moto rasanya. 
Eiii... Kang ekzos tu kena kaki orang, sia-sia je.

Scene 5 Jejak Kasihan 
Orang bersesak-sesak nak cepat  meninjau, beli dan balik... dia boleh pulak "Laaa...lama tak jumpa kau eh? Dah buncit dah. Bini kau dah berapa dah?"
Dari mana diorang dapat ilham nak buat Jejak Kasihan secara live telecast dari PaRam... aku pun tak tau lah. 


Scene 6 Sinetron dan soap opera Romeo Juliet
Baby, I love you. Muah muah. Char kuetiau tu nampak best la. Apa pendapat you?
I love you too Sayang. I tak nak beli apa-apa la. Tengok you pun I dah kenyang.

Alahai....


Scene  7 SNSD (Girls Generation) wannabes
Ye la, ye la awak tu cas comel, bajet seksi. Nak jalan berganding-ganding macam kumpulan Pussycat Dolls.
Agak-agak la kot ye pun. 
Ni mesti kes tak pass audition untuk runway models ni..


Scene 8 Kenderaan berat, sila ikut kiri
Sepanjang-panjang PaRam tu, kita punya bersabar berjalan ikut orang depan.... ropanya yang di depan sekali tu adalah yang kategori Romeo Juliet dan SNSD di atas.
Jangan harap dapat mencelah. 
Adoiyaiiii...



Dan tetiba aku rasa bersyukur tahun ni aku berPaRam kat Adelaide. Harharhar.


Sunday, August 4, 2013

Bila Lil Adam dah berkenan kat Putri Ayu... -_-

Teringat lagi aku masa  Dr S comfortkan aku masa hari aku tersedu-sedan pegi jumpa dia kat klinik untuk check up perut lepas terjatuh kat bilik air (masa pregnantkan Lil Adib).  Dia ingat aku sedih sebab takut apa-apa jadi kat baby, ropanya aku dok emo sebab baru 1st day tukar Lil Adam kat nursery baru.
Katanya "Tu baru tukar nursery, belum lagi dia nak kawen. Kita ni punya la sayang anak-anak. Tau-tau esok tua, dia hantar kita kat rumah orang tua-tua dan kata "Mama dok sini jap ye, nanti saya datang balik, bawak Mama pegi shopping... walhal tak muncul sampai ke sudah."
...to which I stopped sobbing.

Tu la kan. Betul jugak.
Belum lagi dia jumpa awek. Belum lagi dia cakap nak kawen.

Tapi kan... bila Lil Adam bertemu dengan Putri Ayu, tersiput-siput dia.

Ehhh.... Bukan Putri Ayu aweks. 
Ni ha...Putri Ayu kuih ni....  yang kadang-kadang orang panggil Seri Ayu.




Nak dijadikan cerita, baru-baru ni Najwa ada buat kuih ni, so dia ada la bagi sikit untuk iftar.
Aku baru makan sebiji, MrHubby makan sebijik. Lil Adib tak nak makan. So, entah berapa bijik dah masuk perut Lil Adam.



Bila dah tinggal dua biji, aku cakap la... "Haaa??? I only ate one. Bagi la yang ni kat Mama."

Dia jawab, "It's okay... I can share with you."
Maksudnya dia nak masih nak makan lagi kuih tu -_- 
Siap pegi bergegas ambil pisau dan potong dua biji kuih tu jadi 4 bahagian.

 
 

Lepas tu, dia makan sebiji (2 bahagian).Tengok tu, pipi dah kembung-kembung, tapi kat tangan dok pegang lagi kiri kanan.
Tersenyum kambing beruang aku dengan MrHubby tengok gelagat dia.

Lagi sebiji tu aku sengaja biar atas meja sebab ingat nak solat dulu. 
Tetiba masa lepas solat, Lil Adam bawa Seri Ayu yang last tu masuk ke bilik dan tanya "Mama, can I have this one?"


Huhuhu...
So akhirnya dia jugak le yang makan.

 

Lepas tu, Alhamdulillah Najwa ada buat extra sikit, dapat la lagi Lil Adam makan puas-puas.
Sweet tooth betul!



Hmmm... selalu sangat orang cakap Lil Adam ni macam aku. Tang sengih tu la especially.
Tapi MrHubby selalu samakan kami sebab dua-dua kaki mengusik... dan suka makan benda manis Abisla kena potong kaki.huhu.
Cuma pe'el aku kuat makan sayur tahap kambing makan dedaunan tu, belum turun lagi kat dia. 

Sama la macam tat nenas aritu. Dia angkut lepas satu... satu.
Tinggal dua biji, aku cakap "One for you, one for Adik." (walhal Lil Adib tak bother nak makan pun tat tu).



Tapi dia punya suka tu... 
Ada-ada je ayat dia "I'm holding this for Adik."
"I think Adik wants to eat it now."
"Can I have this one?"

Aku bukan apa... boleh je nak bagi dia, tapi saja nak bagi dia belajar 'ingat orang belakang' sama. Lagipun, selama ni memang dia thoughtful je. Dia takkan habiskan tanpa tanya kat aku atau MrHubby dulu. Kalau bawak balik apa-apa dari sekolah atau summer school atau rumah kawan pun, biasanya dia akan balik rumah tunjuk kat kitorang dulu sebelum makan.

Thursday, August 1, 2013

Perlu ke lagu raya berevolusi?

Dah umur-umur Zuhur dhuha macam ni, aku rasa kemeriahan raya tu hanyalah pada baju raya dan suasana menjelang raya je. Malam raya adalah kemuncak. Hari raya dan lepas raya dah takde mende sangat, walaupun orang cakap raya tu sebulan.

Tapi bila jauh dari Malaysia ni, standard la kan.. nak dapat mood raya dan meruntun rasa poyo-di-perantauan adalah dengan cara dengar lagu-lagu raya.

Dalam folder My Music aku, ada folder lagu raya. Ada 81 lagu raya dalam tu. Tapi yang aku dengar, balik-balik lagu Fazidah Joned, Saloma, Hail Amir-Uji Rashid, Anuar Zain-Ellina dan beberapa lagi. Shuffle dan repeat lagu tu je. Lagu-lagu raya moden ada la kot 5 yang sedap di telinga aku.

Agak ramai gak actually artis baru (dan tak baru) cuba nyanyi lagu raya. Yang diberi nafas baru, nama je nafas baru, tapi aku dengar selalu macam takleh bernafas je. Tak best sangat pun. Yang betul-betul baru, pun sama....

Cer korang dengar lagu raya KRU ni...best tak?


Ni satu lagi... Maya Karin- lagu baru bertajuk Pulang. Nak suruh orang pulang ke desa lettew kekdahnye.  Ada la klasik kelasik dan retro sikit. Tapi..hmm entah la.. Kena dengar banyak kali kot baru rasa best.



Mungkin untuk selari dengan arus perdana (humang aiii) tapi masih disambut baik oleh telinga peminat... atau supaya hip sikit, kita suruh composers yang in-trend sekarang ni buat lagu raya. 
Macam...err...  Najwa Latip ke, Aizat ke.

Contoh lagu-lagu cadangan aku adalah:


Cinta Muka Bahulu - Najwa Latip

Dari Jauh Ku Pohon Turunkan la Harga Ayam - Various artists

Satu Talak di Hari Raya - Benjy (main-main je cerai rujuk!)

Ayamku Lari Tak Mahu Disembelih di Pagi Raya - Jalil Hamid


Hafiz dengan lagu Ketupat Nano

Kupohon Restu Bini Untuk Kawin Lagi - Ashraf Muslim (eh, dia bukan penyanyi ekk?)




Baru la kontemporari ye dak?

Sebenarnya dari tadi tengok tajuk tu aku nak tergelak. Evolusi?? Terus teringat kumpulan Evolusi, yang dulu glamer dengan lagu Mei Huaaa... (bukan lagu raya tau). Korang tau lagu ni? Harharhar



Mei Hua (*cheng-cheng-cheng*)
Mei Hua (*cheng-cheng-cheng*)
Menangis kau kerana cinta

Mei Hua (*cheng-cheng-cheng*)
Mei Hua (*cheng-cheng-cheng*)
Pedihnya hatiku terasa
Menikam di sukma bagaikan sembilu
Aku diulit mimpi ngeri

Nuffnang ads

My Heartbeat