Thursday, June 30, 2011

On your mark... get set...

Tonight, I will cook dinner. No eating out.
It's not gonna be a special meal though... just simple porridge. But I am excited!!! Know why?
Bcoz it's gonna be the first meal for my Lil Adib!!! *gedix*

Lil Adib Cikebonbon is 6mths today!!!
Yay!!! Alhamdulillah... dah setengah tahun pun rupanya. Cer korang tengok, dah pandai angkat badan.


On your mark... get set...
Tak lama lagi laju la mengukur seluruh rumah.

Another video of him being tickled with the pillow... (err...sila buat2 tak nampak tukang tickle kat sebelah tu ye)


video

I love u, smelly boys! :-*


Tuesday, June 28, 2011

Many women like it long. What about u?





Hmmm... when I taught Types of Precipitation in Hydrology and Water Resources... I showed them pictures of rain, snow, sleet, glaze, hail and the like.
I wonder what would they think if I put the above pics instead of this one... Hahaha


Okay..okay...

Please clear your mind.
Actually I was about to talk about hair. Long hair/ short hair.
I know most women like it long.

Feminine. Womanly.

Actually, I wanna talk about my hair. Tu la, kepoci sangat aritu pasal Prince William's bald spot and receding hairline... pagi tadi bila aku hadap cermin, aku sendiri dah cuak.

But since I changed to Tresemme Deep Cleansing Shampoo last fortnight, it seems like the hair lying on the floor/bedsheet is not as much as it used to.




It's a hormone thingy lah I believe. Tapi kebetulan shampoo aku dah abis aritu, so aku pun jenuh pilih shampoo pengganti.
Punya la lama aku duduk in between shelves kat Guardian tu... (betul kata MrHubby-benda yang paling lama aku pilih bila nak membeli ialah shampoo!) sampai mekanik yang service keta aku pun call cakap keta dah siap.

Cuma pakai shampoo tu terasa kesat sikit la, sebab deep cleansing kan? Kalo rajin, pakai la conditioner.

Well, aku ingat lepas ni aku nak simpan rambut panjang balik la.
Since I had it chopped off last year... dari panjang mengurai sampai kontot ya Rabbi, sampai sekarang rambut aku merajuk- lambat nak tumbuh.

Tapi kalau rambut panjang camni, bukan mayang mengurai dah. Ini mak lampir namanya...


Personally, aku rasa rambut panjang kalo nak paling panjang pun, paras pinggang tu dah maksimum. Kalo lebih-lebih tu, jangan pelik la kalo aku panggil korang 'hantu lampor' macam dalam majalah Ujang/Apo?.
Heeee..heeee...heeeeeeeee (*mengilai*)

Monday, June 27, 2011

Bawa belon atas moto


Semalam masa kitorang on the way balik dari Ampang, ternampak dua orang apek naik moto sambil bawak segugus belon purple dan putih, bertulis Cadbury.

Banyak la jugak. Maybe dalam 6-8 biji.
Naik moto pulak tu.
Apek yang depan bawa moto, apek yang membonceng tu tolong pegang belon.

ni gambar hiasan je, sebab semalam tak sempat snap.


"Mesti dia bawak balik belon tu untuk anak atau cucu diorang kan?"
"Kesiannya... susah payah bawa balik. Mesti diorang nak gembirakan hati cucu diorang."


Dua-dua lelaki pulak tu. Kalo laki bini (apek & ah-so) tak la pelik sangat.

Aku cakap "Camna kalo tetiba ada musibat mana ke lalu tepi moto tu dan letupkan belon-belon tu."

MrHubby: Mesti diorang sedih kan?


Lepas tu, aku yang jadi ma'am besar kat seat belakang keta (sebab Lil Adam dok kat depan) diam. Aku terbayang pengorbanan Abah.

Kami 5 beradik jarang dimanjakan dan dilimpahkan dengan benda-benda macam tu masa kecik. Tapi aku pasti mesti ada yang Abah pernah susah payah buat macam tu jugak dulu untuk bawa balik something untuk aku dan Acik (sebab kitorang membesar bersama). Contohnya bila Abah bawa balik TicTac.



Ye, zaman tu dah ada TicTac. Jauh lebih murah dari harga sekarang.


Walaupun kecik je TicTac tu, nak jadi taik gigi pun x cukup... tapi itulah yang bawa kegembiraan kepada aku & Acik. Mungkin kegembiraan buat Abah juga bila tengok anak-anak dia terkinja-kinja dapat ceklat tu.

Sampai dah besar camni pun...
bila Abah dapat kain atau apa-apa yang ada gambar bear, mesti Abah bawa balik untuk aku.
Bila Abah dapat cari topi/beret/hat yang best, mesti Abah tak lupa aku.


Macam tu la pengorbanan orang tua kita kan?
Small, yet meaningful.

Lunch at Restoran Windmill

Dah byk kali gak MrHubby dok sebut tingin nak makan kat Restoran Windmill kat Plaza Shah Alam ni. Tapi aku x berapa nak, sebab long long ago aku dah pernah try yang kat SJ. Walaupun outlet lain, tapi kalo dah tak sedap tu, tak sedap la kan?

This time bila aku tengok Elissmie & Niza Kancilbiru buat review, aku pun menggagahkan diri untuk try.

Lil Adam sekarang adalah lebai yang tolong baca doa makan. Kadang tu bila dah makan, tetiba dia sebut ..."Hah?! I forgot!!!"... Hahaha. Kes pelahap sampai terlupa baca doa la ni...



Fried rice for Lil Adam- yang ni sedap.4 stars outta 5.




MrHubby order Beef Stroganoff. Serius tak sedap. Aku bagi 1bintang je.



Aku as usual, pantang jumpa kambing- lambshank le jwbnya. Yang ni boleh la 3.5bintang.
[image_4

Bottomless Iced Lemon Tea and Yam Ice Cream rasa as they are la.



Service: Excellent.

Ambience: Cozy with dimmed light, tapi saluran ventilation kat bumbung tu elok le ditutup.

Price: Costly,unless u go for Lunch Sets

Will I return there? Most likely not. Biar la spare tyre aku mengembang kerana makanan yang betul2 to die for. Baru berbaloi. Hehe

posted from Bloggeroid

Friday, June 24, 2011

Tak payah belajar tinggi untuk jadi...


Aritu masa kecoh kata 6 Artis Bawah AC Konsortium nak tarik diri... aku dah terfikir tentang kontroversi kepelesuan gelang magnet yang kecoh satu ketika dulu.
Dalam hati, aku fikir, diorang ni dah dapat hidayah gamaknye....

Tapi bila baru ni diumumkan artis-artis tu... (Salima, Khai, Rosma, Aliff Razali, Lan Kristal dan pelakon, Zuraini Kassim) tu dipilih jadi duta Alliance University College of Medical Sciences (AUCMS)...



nak terbuntang bijik mata aku membaca beritanye.


Bukan apa la... aku wonder KENAPA DIORANG???

AUCMS kan kolej universiti yang fokus utama diorang adalah bidang perubatan.

Bukan le aku dengki. Cuma apa gamaknya kriteria diorang yang membuatkan diorang dipilih ye? Adakah Lan Kristal ada ijazah medical doctor yang dibeli macam Dr...eh, macam ENCIK FAZLEY Asmara Ini?

Adakah Khai dan Rosma terserlah ciri-ciri intelek yang takde pada Lisa Surihani yang ada ijazah?


Tapi dengar katanya Presiden AUCMS pilih diorang sebab “imej bersih yang dibawa kesemua artis itu juga membolehkan mereka menjadi idola kerana mereka akan mengikuti aktiviti-aktiviti yang dianjurkan pelajar di kampus.”

Okay la..aku tak nafikan la diorang memang baik. Tapi...


Pelik jugak nape diorang tak pilih Ashraf Muslim yang tengah rancak menceburi bidang PERUBATAN Islam, which is more relevant to AUCMS core business. Lagipun imej dia pun baik apa... ("baekkkk punya"- sebut sambil teleng kepala macam Dafi).

Ashraf Muslim demand harga tinggi ke? Kekekeke


On second thought,

Aku rasa itu lah HIKMAT GELANG MAGNET A.C. Ada aura yang tersendiri.


Jom... sapa nak ikut aku jual gelang? Untung-untung Dato' VC nak amik aku jadi model...eh... duta universiti ni pulak. Kekeke. Boleh, Dato?

Alvina's birthday party


Last Sunday, we attended a birthday party of Reitak's AIR2 at Taman Connaught's McD.



We were considered early, so sembang-sembang dulu...

A small pressie from Lil Adam & Lil Adib...
for the Sleeping Beauty... (the birthday girl).

Gambar wajib para bloggers. Hehehe
Guess what? Semua babies/kids dalam gambar ni nama diorang start with the letter A.

Unfortunately, Dancing Ciken couldn't make it...


Fong with her chubby boy. Gerrrrrrammmm...

Haaa..birthday girl dah bangun tido!!!

My 3 boys in the birthday hats


And Yay!!! Happy birthday to Alvina.....
Happy birthday to u..... (harus nanti Lil Adib's birthday, Lil adam yang tologn blow the candles jugak).


Lil Adam 'smiling' (is that smiling?) at AIR1, the photographer-wannabe.


Lil Adib is excited to play with the balloon given by Reitak's mom.

Nyum..nyum....

Seeing AIR1 blowing his never-big balloon, teringat zaman tadika dulu. Yes, I was 6 by then but still tak pandai tiup belon. Hahaha.


My cheeky boy showing the puzzle he completed without a pen.


We stayed until the cake tinggal separuh. Hehehe



Cuba try test dukung babygirl. Nanti kalo teringin lagi, I pi curi senduk rumah u ye?

Tengok ni... sampai nak balik, Lil Adam kemain sakan main dengan AIR1.

To Reitak,
Thanks for having us :)

Tuesday, June 21, 2011

Sulah sampai New York leyyy

Betul la...kan ada Britney Spears.
Hihihi




posted from Bloggeroid

Artwork for Father's Day


Here's a pic of Lil Adam's artwork for Father's Day.


Beria dia tenyeh marker pen merah tu... sampai tak nampak tulisan kat top left corner tu. Hihi

*

We are heading south, to assess my students undergoing industrial training at 5 places.

See this boy of mine, berangan sambil baham ring sling...



posted from Bloggeroid

Monday, June 20, 2011

Cara menangani penonton yang annoying in cinemas


Amongst the annoying things while watching movies in the cinemas are...


The cinema is too warm/too cold
Don't they know about thermal comfort? Or do they expect Malaysians to have 7 layers of fats to keep us warm?


People kicking the back of your chair
Grrrr.... I feel like kicking the idiot!


Those with super-hi-tech phones
...that still rings although 'it has been switched off'.
There's always a reminder at the beginning of the movie. Perhaps they can't read.


People who came in late and keep going out
"Excuse me.. excuse me."
If your bladder leaking, why not u request for a seat next to the aisle?!



The arm rest stealer
Hey, I might not be fat... but I need my space too!

Those who eat/drink with extra sound effects
U know that sound of plastic pack/wrappers of Twisties and slurping the almost-finished drinks?

The director-wannabes and scriptwriter-wannabes
They know what's the next scene and keep telling the person next to them.




Noisy kids
It's alright if it is animated/cartoon movies. Typical audience- kids!
Fine... I have kids too. But I manage to calm my boys down before I get stares from others.


The cinema staff who wait for you to leave
I love watching the behind-the-scenes stuff, esp when it comes to Jackie Chan's. And sometimes I just need to know who the side actors/actresses are. Mana le tau ada yang sedara aku ke... senang nak minta autograf.


So, now... u tell me...
How do u deal with these annoying people?


Dik, boleh slow sikit tak?

Bro... relax la, bro. Kita tengah tengok wayang ni.

Syyyy.... Syyyy!!!!!!!!

Si kampung mana la datang tengok movie ni?

U director/scriptwriter citer ni ekk?

*dush..dush* (tendang kerusi depan)


Which one?

Saturday, June 18, 2011

Makan lempeng sampai kat Paddington

Okay...okay. It's pancake. Alaa.. sama la tu dengan lempeng kan?


Bezanya kalo kat Paddington House of Pancakes ni aku order lempeng, harus kena gelak guling2 dan masuk Hall of Shame.


Mine is Dutch Pannekoek with lemon, sugar and butter.
Mmm... Biasa je.



Fresh fruits and ice cream




MrHubby is happy with his pick... English pancake with hot banana and honey.



I was satisfying my sweet tooth until Lil Adib woke up.



Harm to the wallet?



Not much. But still..takat lempeng macam ni, boleh buat sendiri la kat rumah.
Tapi kalo dah malas tu... Toksah kata apa la...

posted from Bloggeroid

Nuffnang ads

My Heartbeat